of 59281 LinkedIn

Nieuws

 • René Paas, de Groningse commissaris van de Koning, wil dat de gaskraan zo snel als mogelijk wordt dichtgedraaid. Dat zegt hij in een reactie op de aardbeving met een kracht van 3.4, die woensdagmorgen plaatsvond in de provincie Groningen. 'Deze beving maakt in één klap duidelijk dat Groningen nog niet veilig is'.

  René Paas: Gaskraan moet snel dicht

  1 reactie

  René Paas, de Groningse commissaris van de Koning, wil dat de gaskraan zo snel als mogelijk wordt dichtgedraaid. Dat zegt hij in een reactie op de aardbeving met een kracht van 3.4, die woensdagmorgen plaatsvond in de provincie Groningen. 'Deze beving maakt in één klap duidelijk dat Groningen nog niet veilig is'.

 • Lokale overheden moeten een rol hebben in de bestrijding van haat en desinformatie op internet. Dat zegt Eurocommissaris Vera Jourová tegen Binnenlands Bestuur. De Europese lagere overheden zien dat ook wel zitten: in Nederland worden bestuurders regelmatig bedreigd.

  Lokale overheden toerusten op bestrijding desinformatie

  Lokale overheden moeten een rol kunnen hebben in de bestrijding van haat en desinformatie op internet. Dat zegt Eurocommissaris Vera Jourová tegen Binnenlands Bestuur. De Europese lagere overheden zien dat ook wel zitten: in Nederland worden bestuurders regelmatig bedreigd.

   

 • De provincie Gelderland biedt acht hoogopgeleide statushouders de kans om een traineeship van 23 maanden te volgen bij de provincie. Na een schakeltraject van acht maanden dient de trainee het staatsexamen te doen om vervolgens de volgende fase van 15 maanden in te gaan. Na afloop ligt bij een ‘match’ een vast contract klaar.

  Gelderland biedt acht statushouders traineeship

  Acht hoogopgeleide statushouders krijgen van de provincie Gelderland de kans om een traineeship van 23 maanden te volgen bij de provincie. Na een schakeltraject van acht maanden dient de trainee het staatsexamen te doen om vervolgens de volgende fase van 15 maanden in te gaan. Na afloop ligt bij een ‘match’ een vast contract klaar.

 • ‘De winnaars van toen zijn dus de verliezers van nu, en omgekeerd: de verliezers van toen zijn nu de steden die het meest in trek zijn’, concluderen de onderzoekers van Atlas voor Gemeenten in de vandaag uitgebrachte editie 2019.

  Groei steden voorspellen blijft linke soep

  In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Dat geldt zeker voor de populariteit van steden als woonplek. Acht van de tien steden die nu het snelst groeien, stonden in de jaren ’70 in de onderste helft van de ranglijst. 

 • De juridische knelpunten die bij het een Right to Challenge spelen, zijn zo verschillend dat deze niet kunnen worden ondervangen door één wettelijke regeling. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Leiden.

  Eén wet voor Right to Challenge onhaalbaar

  De juridische knelpunten die bij een Right to Challenge spelen, zijn zo divers dat deze niet kunnen worden afgevangen door één wettelijke regeling. Ook in bijzondere wetgeving zullen burgerinitiatieven niet worden ontzien; zij dienen een redelijk doel.

 • Levensfaseambassadeurs hebben in de twaalf provincies honderden gesprekken met ambtenaren gevoerd over keuzes in levensfasen en/of loopbaan. Een jaar na de introductie van ‘het fenomeen’ stelt het Interprovinciaal Overleg (IPO) vast dat de functionaris voldoet aan een behoefte in de sector.

  IPO: Levensfaseambassadeurs voldoen aan behoefte

  Een jaar na de introductie van ‘het fenomeen’ levensfaseambassadeur en de honderden gesprekken die zij hebben gevoerd met provincieambtenaren over keuzes in levensfasen en/of hun loopbaan stelt het Interprovinciaal Overleg (IPO) vast dat de functionaris voldoet aan een behoefte in de sector.

 • Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft vannacht in Tokyo zijn collega’s uit onder meer New York, Beijing, Moskou en Rio de Janeiro toegesproken. Aboutaleb was speciaal uitgenodigd door de prefectuur van Tokyo om zijn licht te laten schijnen over de uitdagingen en ambities van ‘zijn’ stad . De slotdeclaratie van de U20-top moet dienen als input voor de G20-top die eind juni in Osaka plaatsvindt om het onderwerp stedelijke ontwikkeling bij wereldleiders op de kaart te zetten.

  Aboutaleb gastspreker op burgemeesters-G20 in Tokyo

  Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft rond 13.00 uur plaatselijke tijd in Tokyo zijn collega’s uit onder meer New York, Los Angeles, Buenos Aires en Jakarta toegesproken. Aboutaleb was speciaal uitgenodigd door de prefectuur van Tokyo om zijn licht te laten schijnen over de uitdagingen en ambities van ‘zijn’ stad. De slotdeclaratie van de U20-top dient als input voor de G20-top die eind juni in Osaka plaatsvindt om het onderwerp stedelijke ontwikkeling bij wereldleiders op de kaart te zetten.

 • Het kabinet gaat de regelgeving en het speelveld voor sociale ondernemingen actief verbeteren. Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat begint met een onderzoek naar de wenselijkheid van de introductie van een nieuwe rechtsvorm voor deze bedrijven.

  Kabinet verbetert speelveld sociale ondernemingen

  De regelgeving en het speelveld voor sociale ondernemingen wordt actief verbeterd. Dat heeft het kabinet bekendgemaakt. Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat begint met een onderzoek naar de wenselijkheid van de introductie van een nieuwe rechtsvorm voor deze bedrijven.

 • 72 van de 355 gemeenten gaan bij de Europees Parlementsverkiezing experimenteren met een centrale opzet van het tellen van de stemmen. De raad van elk van deze gemeenten heeft daarmee ingestemd, en minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de gemeenten aangewezen als experimenteergemeenten.

  Centraal tellen van stemmen in 72 gemeenten

  72 van de 355 gemeenten gaan bij de Europees Parlementsverkiezing experimenteren met een centrale opzet van het tellen van de stemmen. De raad van elk van deze gemeenten heeft daarmee ingestemd, en minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de gemeenten aangewezen als experimenteergemeenten.

 • Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, VVD) wil voorlopig nog niet denken aan een schuldenpardon. Dat schrijft zij in een antwoord op Kamervragen van CDA’ers René Peters en Evert-Jan Slootweg. Ook een verplichte preventieve onderbewindstelling van mensen met een risico op schulden, ziet de staatssecretaris niet zitten.

  Van Ark ziet niets in schuldenpardon

  Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) wil voorlopig nog niet denken aan een schuldenpardon. Dat schrijft zij in een antwoord op Kamervragen van CDA’ers René Peters en Evert-Jan Slootweg. Ook een verplichte preventieve onderbewindstelling van mensen met een risico op schulden, ziet de staatssecretaris niet zitten.

 • Schaf de Eerste Kamer toch gewoon helemaal af. Het is 'stratego voor partijbesturen', waar kiezers niets over te zeggen hebben. 'Dat wakkert anti-establishmentgevoelens aan, en terecht. Mensen vinden dat ze niets te zeggen hebben en dat klopt. Het is een partijkartel op poten.' Dat is de boodschap van Wim Voermans, hoogleraar Staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden.

  Eerste Kamer is 'partijkartel op poten'

  11 reacties

  Schaf de Eerste Kamer toch gewoon helemaal af. Het is 'stratego voor partijbesturen', waar kiezers niets over te zeggen hebben. 'Dat wakkert anti-establishmentgevoelens aan, en terecht. Mensen vinden dat ze niets te zeggen hebben en dat klopt. Het is een partijkartel op poten.' Dat is de boodschap van Wim Voermans, hoogleraar Staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers