of 59329 LinkedIn

Nieuws

 • Raadsleden krijgen in toenemende mate te maken met bedreiging en intimidatie. Om raadsleden daarbij te ondersteunen heeft de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden een netwerk opgezet met regioambassadeurs. Die  kunnen raadsleden een luisterend oor en nazorg bieden.

  Steun voor bedreigde raadsleden

  Raadsleden krijgen in toenemende mate te maken met bedreiging en intimidatie. Om raadsleden daarbij te ondersteunen heeft de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden een netwerk opgezet met regioambassadeurs. Die  kunnen raadsleden een luisterend oor en nazorg bieden.

 • De Arnhemse aanpak van radicalisering is doelgericht en effectief, maar er zijn verbeteringen mogelijk.

  Aanpak radicalisering kan beter

  De Arnhemse aanpak van radicalisering is doelgericht en effectief, maar er zijn verbeteringen mogelijk. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Utrecht in hun rapport ‘Al doende leren’ over het onderzoek naar de radicaliseringsaanpak van Arnhem. Het onderzoek is in opdracht van de gemeente uitgevoerd.

 • Niet alle gemeenten maken optimaal gebruik van Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp). Een wijziging van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) moet gemeenten helpen bij de vroegsignalering van mensen met schulden. Schuldeisers moeten beter aan het minnelijk traject gaan meewerken.

  Minnelijk schuldhulptraject moet beter

  Gemeenten moeten de mogelijkheden van de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) beter benutten. Niet alle gemeenten maken daar nu optimaal gebruik van. Een wijziging van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) moet gemeenten helpen bij de vroegsignalering van mensen met schulden. Daarnaast moeten schuldeisers beter gaan meewerken aan het minnelijk traject.

 • Burgemeester Depla van Breda wil voorkomen dat in Nederland gedacht wordt dat het normaal is om een wapen op zak te hebben en dat mensen vinden dat ze zichzelf met een wapen moeten beschermen. ‘Kennis en ervaring uitwisselen binnen de G40 kan helpen. Wat kunnen we er samen tegen doen?’, zegt hij.

  Burgemeester Depla wil gezamenlijke aanpak steekpartijen

  Reageer

  Burgemeester Paul Depla van Breda wil binnen het netwerk van veertig grote en middelgrote Nederlandse steden (G40) kennis en informatie uitwisselen over de aanpak van geweld waarbij messen worden gebruikt. ‘Het lijkt een groeiend probleem. Alsof er steeds meer mensen met zo'n wapen op zak lopen.’

 • Meer opsporingsmogelijkheden en extra capaciteit om fraude en witwassen door drugscriminelen aan te pakken. Dat vragen twaalf regioburgemeesters.

  Oproep regio's: meer middelen tegen 'drugseconomie'

  2 reacties

  Meer opsporingsmogelijkheden en extra capaciteit om fraude en witwassen door drugscriminelen aan te pakken. Dat vragen twaalf regioburgemeesters en het College van Procureurs-Generaal in een brief aan de Tweede Kamer. 

 • De Amsterdamse wethouder Meliani is in overleg met steden als Eindhoven, Rotterdam en Almere, die ook suggesties hebben gedaan over het wetsvoorstel. Volgens de wethouder hoeft niet een-op-een de Europese richtlijn gevolgd te worden. Ze pleit ervoor in de wet duidelijk vast te leggen wie welke risico's draagt en wil dat gemeenten voldoende regie kunnen houden in het beheer van de openbare ruimte.

  Amsterdam stelt vragen over uitrol 5G-internet

  1 reactie

  Amsterdam wil aanpassingen zien in het wetsvoorstel over de uitrol van 5G-internet. In de hoofdstad moeten hiervoor naar schatting 10.000 extra zenders komen. Dat heeft grote gevolgen voor het straatbeeld en leidt ook tot bezorgdheid over gezondheidsrisico's, schrijft verantwoordelijk wethouder Touria Meliani in een brief aan minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat).

 • De twee Statenleden liggen al langere tijd met elkaar overhoop. Van Dijk werd in april van dit jaar door de Zeeuwse PVV buitenspel gezet. Hij zou onterechte declaraties hebben ingediend. Hij zou daarnaast Bosch met de dood hebben bedreigd. Een claim die later werd ontkracht. Van Dijk en Bosch gingen ieder verder in een aparte fractie.

  PVV'ers Bosch en Van Dijk moeten weg

  3 reacties

  De Commissie Integriteit van de Provincie Zeeland vindt dat PVV’ers Vincent Bosch en Peter van Dijk moeten opstappen. Het liefst nog voor de vergadering van Provinciale Staten van aanstaande vrijdag. Dat staat in een advies dat de commissie schreef aan Provinciale Staten.

 • Minder aandacht voor governance, meer aandacht voor macht en moraal. Daar kwam het in de afscheidsrede van Leo Huberts, hoogleraar bestuurskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam eigenlijk op neer. Intussen bleek uit een enquête onder de 200 aanwezigen dat veruit de meesten Thierry Baudet als minst integere fractievoorzitter zien en Gert-Jan Seegers (CU) als meest integere.

  ‘Meer aandacht voor macht en moraal’

  Minder aandacht voor governance, meer aandacht voor macht en moraal. Daar kwam het in de afscheidsrede van Leo Huberts, hoogleraar bestuurskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam eigenlijk op neer. Intussen bleek uit een enquête onder de 200 aanwezigen dat veruit de meesten Thierry Baudet als minst integere fractievoorzitter zien en Gert-Jan Seegers (CU) als meest integere.

 • ‘In elk gemeentehuis wordt nagedacht over de noodzakelijke bezuinigingen’, zegt Paul Depla, burgemeester van Breda en voorzitter van de G40.

  Stedennetwerk G40 luidt de noodklok om financiën

  2 reacties

  Gemeenten hebben steeds meer taken erbij gekregen, maar ontvangen van het Rijk te weinig geld om alles uit te voeren. Daardoor zijn steden genoodzaakt te bezuinigen, stelt de G40 die vlak voor Prinsjesdag aan de bel trekt. Volgens het stedennetwerk van veertig grote en middelgrote steden in Nederland komen de gemeenten de komende vier jaar een half miljard euro tekort.

 • Traditiegetrouw liggen de plannen van het kabinet voor Prinsjesdag al dagen, soms zelfs weken van te voren op straat. Deze plannen lekten nu al uit.

  De Prinsjesdagplannen, die al uitlekten

  Reageer

  Traditiegetrouw liggen de plannen van het kabinet voor Prinsjesdag al dagen, soms zelfs weken van te voren op straat. Deze plannen lekten nu al uit.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers