of 62812 LinkedIn

Nieuws

 • De gemeente Breda geeft geen vergunning voor het evenement 538 Oranjedag dat zaterdag zou plaatsvinden in de stad. Er zouden 10.000 mensen worden toegelaten bij het festival, in het kader van Fieldlab-testevenementen. 'Oplopende maatschappelijke onrust’ rond het testevenement op 24 april is voor burgemeester Paul Depla reden het af te blazen.

  Geen vergunning voor 538-testfeest

  Reageer

  De gemeente Breda geeft geen vergunning voor het evenement 538 Oranjedag dat zaterdag zou plaatsvinden in de stad. Er zouden 10.000 mensen worden toegelaten bij het festival, in het kader van de Fieldlab-testevenementen. De ‘oplopende maatschappelijke onrust’ rond het testevenement op 24 april is voor burgemeester Paul Depla reden het af te blazen.

 • Hoe kunnen relschoppende tegenstanders van de avondklok worden aangepakt? Of drugsrunners? Veel gemeenten verkiezen een selectieve aanpak, gebaseerd op strafrecht of bestuursrecht. Volgens advocaten Heleen Peters en Cees van de Sanden werkt een bredere juridische scope beter. ‘Voor gemeenten is dat een eyeopener.’

  ‘Zet het recht zo effectief mogelijk in’

  Hoe kunnen relschoppende tegenstanders van de avondklok  worden aangepakt? Of drugsrunners? Veel gemeenten verkiezen een selectieve aanpak, gebaseerd op strafrecht of bestuursrecht. Volgens advocaten Heleen Peters en Cees van de Sanden werkt een bredere juridische scope beter. ‘Voor gemeenten is dat een eyeopener.’

 • Beeld: Shutterstock

  ‘Stilzwijgen ict-problemen gebeurt te veel’

  ‘Iedere bestuurder heeft op dit moment een dijk van een probleem’, zegt ict-deskundige Brenno de Winter. ‘Je denkt het juiste te doen, maar krijgt geen reflectie op wat echt belangrijk blijkt.’ De Winter schreef een duidend rapport over de hack van Hof van Twente, de gemeente die de pech heeft het boegbeeld te zijn van de digitale kwetsbaarheid van gemeenten. Hof van Twente koos voor openheid, maar De Winter ziet dat stilzwijgen nog te veel gebeurt.

 • Eerst moeten alle adviezen over het organiseren van het testevenement 538 Oranjedag in Breda zorgvuldig worden afgewogen, voordat er een vergunning wordt verleend voor het evenement. Dat zei burgemeester Paul Depla zondagavond in het programma Nieuwsuur. De afgelopen dagen ontstond ophef over het feest met 10.000 mensen op het Chasséveld dat voor aanstaande zaterdag staat gepland.

  Depla weegt vergunning 538-testfeest nog af

  4 reacties

  Eerst moeten alle adviezen over het organiseren van het testevenement 538 Oranjedag in Breda zorgvuldig worden afgewogen, voordat er een vergunning wordt verleend voor het evenement. Dat zei burgemeester Paul Depla zondagavond in het programma Nieuwsuur. De afgelopen dagen ontstond ophef over het feest met 10.000 mensen op het Chasséveld dat voor aanstaande zaterdag staat gepland.

 • Ruim 75 procent van de Amsterdamse raadsleden heeft te maken met bedreigingen, intimidatie of ander soort ongewenst gedrag. Een derde van de ondervraagde politici voelt zich zelfs wel eens onveilig vanwege het raadswerk. Dat blijkt uit onderzoek van de Amsterdamse zender AT5.

  Veel Amsterdamse raadsleden bedreigd of geïntimideerd

  Ruim driekwart van de Amsterdamse raadsleden heeft te maken met bedreigingen, intimidatie of ander soort ongewenst gedrag. Een derde van de ondervraagde politici voelt zich zelfs wel eens onveilig vanwege het raadswerk. Dat blijkt uit onderzoek van de Amsterdamse zender AT5.

 • ‘Jan Bonjer is een hoofdredacteur die dijkgraaf wilde worden. Maar hij snapt niets van politiek en kan niet besturen, en ik geloof dat-ie dat niet wil ook’, zegt oud-heemraad Petra van Nes (59) over de dijkgraaf van het waterschap Hollandse Delta, voormalig hoofdredacteur van AD en FD Jan Bonjer. ‘Alle heemraden zijn er vorige maand uitgemieterd, omdat in een onderzoeksrapport staat dat de bestuurscultuur is verziekt, waardoor wij niet functioneren. Over het functioneren van de voorzitter van het college, de dijkgraaf, staat niets in het rapport. Hij stond als ‘gedelegeerd opdrachtgever’ kennelijk boven het onderzoek.’

  Oud-heemraad kraakt onderzoek bestuurscultuur

  Het staat in een onderzoeksrapport: de bestuurscultuur bij het waterschap Hollandse Delta is verziekt en het college functioneert niet. Weg met de vijf heemraden. En dat is gebeurd. ‘Maar de dijkgraaf had moeten opstappen’, zegt oud-heemraad Petra van Nes.

 • Gemeenteraden zijn geen goede afspiegeling van de samenleving. Een derde van de raadsleden is een vrouw en een vijfde heeft een migratieachtergrond. Een meerderheid van de raadsleden vindt dat de gemeente baat heeft bij meer diversiteit. Hoewel politieke partijen de kandidaten selecteren kan de raad hier wel degelijk een rol in spelen. ‘Het raadslidmaatschap als fulltime baan kan een deel van de oplossing zijn.’

  ‘Maak van raadslidmaatschap fulltime baan’

  Gemeenteraden zijn geen goede afspiegeling van de samenleving. Een derde van de raadsleden is een vrouw en een vijfde heeft een migratieachtergrond. Een meerderheid van de raadsleden vindt dat de gemeente baat heeft bij meer diversiteit. Hoewel politieke partijen de kandidaten selecteren kan de raad hier wel degelijk een rol in spelen. ‘Het raadslidmaatschap als fulltime baan kan een deel van de oplossing zijn.’

 • Johan Remkes is vanaf maandag waarnemend gouverneur in Limburg. Dat maakte demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken vrijdag in Maastricht bekend.

  Johan Remkes waarnemend cdk Limburg

  4 reacties

  Johan Remkes is vanaf maandag waarnemend gouverneur in Limburg. Dat maakte demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken vrijdag in Maastricht bekend. Remkes blijft aan tot er een nieuwe gouverneur is benoemd. Dat zal volgens Ollongren ergens in de herfst zijn.

 • Beeld: Shutterstock

  ‘Te vaak gebeurt er niets met adviezen’

  Het is de vraag of er iets gaat gebeuren met de waarschuwingen over de disbalans waar lokale overheden mee kampen. Op de Dag van de financiële verhoudingen, georganiseerd door de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB), gingen verschillende mensen in op het urgente ROB-advies over de bestuurlijk-financiële verhoudingen. Hoogleraar Maarten Allers is niet heel optimistisch.

 • Het is niet mogelijk gebleken een voorstel te doen dat op unanimiteit van de Verenigde Vergadering kan rekenen, moet verkenner Peter van der Velden ‘helaas’ constateren na zijn verkenning in het waterschap Hollandse Delta. Toch doet hij een aanbeveling waarmee de Verenigde Vergadering ‘invulling kan geven aan de wens om snel tot een tijdelijk college te komen’. Voor het zomerreces moet er een interim-college zijn.

  Hollandse Delta: vóór zomerreces interim-college

  Het is niet mogelijk gebleken een voorstel te doen dat op unanimiteit van de Verenigde Vergadering kan rekenen, moet verkenner Peter van der Velden ‘helaas’ constateren na zijn verkenning in het waterschap Hollandse Delta. Toch doet hij een aanbeveling waarmee de Verenigde Vergadering ‘invulling kan geven aan de wens om snel tot een tijdelijk college te komen’. Voor het zomerreces moet er een interim-college zijn.

 • Diverse gemeenten moeten op zoek naar een andere instelling voor jeugdbescherming en -reclassering (Gecertificeerde Instelling, GI). Reden is het intrekken van het certificaat voor Briedis Jeugdbescherming, waarmee deze gemeenten een contract hebben. Het is de eerste keer dat de stekker uit een GI wordt getrokken.

  Gemeenten moeten op zoek naar andere jeugdbeschermer

  De dertien Zeeuwse gemeenten moeten − opnieuw − op zoek naar een andere gecertificeerde instelling (GI) voor jeugdbescherming en -reclassering. Ook de zeven gemeenten uit de Gooi- en Vechtstreek moeten een andere aanbieder in de arm nemen, evenals gemeenten uit diverse andere regio’s. Reden is het intrekken van het certificaat voor Briedis Jeugdbescherming, waarmee deze gemeenten een contract hebben. Het is de eerste keer dat de stekker uit een GI wordt getrokken.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!