of 65101 LinkedIn

Nieuws

 • De gemeente Enkhuizen moet haar afgesproken aandeel aan de ambtelijke samenwerkingsorganisatie gewoon betalen. Dat hebben Gedeputeerde Staten beslist, in een conflict tussen Enkhuizen met Drechterland en Stede Broec.

  Provincie: Enkhuizen moet rekening betalen

  Protesten van Enkhuizen ten spijt: de gemeente moet haar afgesproken aandeel aan de ambtelijke samenwerkingsorganisatie gewoon betalen. De gemeenteraad wil minder gaan bijdragen, maar heeft van de provincie nul op het rekest gekregen. De enige mogelijkheid die Enkhuizen nu nog rest, is een gang naar de rechter.

 • Beeld: Shutterstock

  BZK wil het goede, duurzame voorbeeld geven

  Anders werken, anders reizen en anders inkopen. Het zijn de drie initiatieven waarmee het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) de eigen bedrijfsvoering wil verduurzamen. ‘Practice what you preach’, schrijft BZK in een manifest, en door het goede voorbeeld te geven en andere overheden te stimuleren het voorbeeld te volgen, wil het rijk bijdragen aan de duurzame transitie.

 • De huidige coronamaatregelen zijn moeilijk voor handhavers. Het is moeilijk uit te leggen waarom de horeca en de cultuur- en evenementensector zijn uitgezonderd van versoepelingen. Bovendien verhogen de maatregelen in andere landen de druk in ons land nog. Dat stelt het Veiligheidsberaad vrijdag na afloop van een extra vergadering over de actuele coronamaatregelen.

  Burgemeesters: huidige situatie moeilijk voor handhavers

  1 reactie

  De huidige coronamaatregelen zijn moeilijk voor handhavers. Het is moeilijk uit te leggen waarom de horeca en de cultuur- en evenementensector zijn uitgezonderd van versoepelingen. Bovendien verhogen de maatregelen in andere landen de druk in ons land nog. Dat stelt het Veiligheidsberaad vrijdag na afloop van een extra vergadering over de actuele coronamaatregelen.

 • Er zijn 619 aanmeldingen binnengekomen van mensen die een zetel in een van de 39 Rotterdamse wijkraden willen bezetten. Vrijdag maakte de gemeente het definitieve aantal aanmeldingen en het aantal per wijkraad bekend. Eerder deze week sloot de inschrijftermijn.

  Ruim 600 Rotterdammers willen in wijkraden

  Reageer

  Er zijn 619 aanmeldingen binnengekomen van mensen die een zetel in een van de 39 Rotterdamse wijkraden willen bezetten. Vrijdag maakte de gemeente het definitieve aantal aanmeldingen en het aantal per wijkraad bekend. Eerder deze week sloot de inschrijftermijn.

 • Amsterdam, Utrecht en Almere willen van de toeslagenaffaire leren. Via onderzoek willen ze de dienstverlening aan hun inwoners verbeteren.

  Steden willen leren van toeslagenaffaire

  1 reactie

  Amsterdam, Utrecht en Almere gaan een onderzoek doen naar de toeslagenaffaire. De gemeenten willen van de affaire leren om zo de dienstverlening aan hun inwoners te kunnen verbeteren. Dat melden wethouders uit Utrecht en Amsterdam in een brief aan hun gemeenteraad.

 • De BOOS-uitzending van donderdag, waarin vrouwelijke kandidaten van The Voice of Holland een boekje opendeden over hoe ze door sommige ‘coaches’ seksueel werden geïntimideerd, tot beschuldigingen van verkrachting aan toe, heeft vrijdag op Twitter de tongen losgemaakt bij vrouwelijke gemeentebestuurders. Een wethouder, burgemeester en raadslid vertellen wat ze is overkomen en nog steeds overkomt.

  Bestuurders openhartig over seksuele intimidatie

  De BOOS-uitzending van donderdag, waarin vrouwelijke kandidaten van The Voice of Holland een boekje opendeden over hoe ze door sommige ‘coaches’ seksueel werden geïntimideerd, tot beschuldigingen van verkrachting aan toe, heeft vrijdag op Twitter de tongen losgemaakt bij vrouwelijke gemeentebestuurders. Een wethouder, burgemeester en raadslid vertellen wat ze is overkomen en nog steeds overkomt.

 • In antwoord op Kamervragen zegt VRO-minister De Jonge dat gemeenten vertragingen door Didam-arrest zelf kunnen oplossen.

  Vertraging Didam-arrest voor rekening gemeente

  Als het Didam-arrest tot vertraging leidt bij het uitvoeren van gemeentelijke gebiedsplannen, dan is het aan gemeenten zelf om die vertraging in te halen. Dat zei Hugo De Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, begin deze week in antwoord op Kamervragen van JA21 en het CDA.

 • Vanwege coronaklachten was de intussen opgestapte directeur van sociaal werkbedrijf Empatec Harry de Wit niet in staat om gehoord of geïnterviewd te worden voor de raadsenquête naar Empatec en de relatie met de gemeente Súdwest-Fryslân. Vorige week wilde hij echter alsnog gehoord worden. Daar gaat de enquêtecommissie echter niet in mee.

  Verhoorwens Empatec-directeur De Wit niet gehonoreerd

  Vanwege coronaklachten was de intussen opgestapte directeur van sociaal werkbedrijf Empatec Harry de Wit niet in staat om gehoord of geïnterviewd te worden voor de raadsenquête naar Empatec en de relatie met de gemeente Súdwest-Fryslân. Vorige week wilde hij echter alsnog gehoord worden. Daar gaat de enquêtecommissie echter niet in mee.

 • Een keuzemenu met zo’n honderd opties met een ‘waarde’ van structureel 230 miljoen euro ligt nu bij de Haagse raad. De kosten en baten van het stoppen of versoberen van voorzieningen of het verhogen of juist verlagen van de lasten zijn in kaart gebracht. Een nieuwe coalitie kan zo een weloverwogen keuze maken voor de komende vier jaar.

  Financieel keuzemenu voor nieuwe Haagse coalitie

  Een keuzemenu met zo’n honderd opties met een ‘waarde’ van structureel 230 miljoen euro is naar de Haagse gemeenteraad gestuurd. De kosten en baten van het stoppen of versoberen van voorzieningen of het verhogen of juist verlagen van de lasten zijn objectief in kaart gebracht. Hieruit kan een nieuwe coalitie naar hartenlust ‘shoppen’, waarbij meteen duidelijk wordt hoe keuzes financieel uitpakken. Welke keuzes ook worden gemaakt: ze hebben merkbare gevolgen voor de stad.

 • stikstofaanpak; RIVM; stikstofdepositie; natuur; Raad van State:

  Stikstofneerslag telt mee tot 25 kilometer

  Vanaf vandaag is de geactualiseerde versie van de AERIUS Calculator beschikbaar. Dit rekeninstrument wordt bij aanvragen voor onder andere een natuurvergunning gebruikt om de stikstofneerslag te berekenen. Nieuw is dat de maximale rekenafstand voortaan 25 kilometer is.

 • In meer dan zeventig musea is woensdag een of andere vorm van ludiek protest geweest tegen de voortdurende lockdown. Gemeenten reageerden verschillend. Sommige verboden de acties vanaf het begin, anderen stonden het enige tijd toe. Daar waar de acties door gemeentelijke handhavers werden beëindigd, werd netjes gereageerd.

  Acties musea en theaters ‘netjes’ beëindigd

  Reageer

  In meer dan zeventig musea is woensdag een of andere vorm van ludiek protest geweest tegen de voortdurende lockdown. Gemeenten reageerden verschillend. Sommige verboden de acties vanaf het begin, anderen stonden het enige tijd toe. Daar waar de acties door gemeentelijke handhavers werden beëindigd, werd netjes gereageerd.

 • De financiële positie van Scherpenzeel was in de ogen van Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland tijdenlang zo slecht, dat GS vorig jaar eiste dat de gemeente zou fuseren met Barneveld. Voor het tweede jaar op rij blijkt dit niet te kloppen.

  Ex-fusiepartner Barneveld staat er financieel slecht voor

  De financiële vlag van Scherpenzeel hing er in de ogen van Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland tijdenlang zo slecht bij, dat GS vorig jaar eiste dat de gemeente zou fuseren met Barneveld. Voor het tweede jaar op rij blijkt dit niet te kloppen. De financiële positie van Scherpenzeel is dik op orde. Barneveld is de meeste financieel ongezonde gemeente van gemeenten tussen de 50.000 en 100.000 inwoners.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!