of 61043 LinkedIn

Nieuws

 • Het kabinet wil de Wet Buitengewone Bevoegdheden Burgerlijk Gezag gebruiken om een regionale avondklok mogelijk te maken. Dat bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid, na berichtgeving van BNR. Het gaat dan om een beperkte noodtoestand. Met ‘creatief boekhouden’ had de avondklok ook via de noodverordening gekund, denkt de Leidse hoogleraar staatsrecht Wim Voermans. ‘Veiligheidshalve kiest het kabinet hier voor.’

  'Avondklok kon ook via noodverordening'

  Het kabinet wil de Wet Buitengewone Bevoegdheden Burgerlijk Gezag gebruiken om een regionale avondklok mogelijk te maken. Dat bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid, na berichtgeving van BNR. Het gaat dan om een beperkte noodtoestand. Met ‘creatief boekhouden’ had de avondklok ook via de noodverordening gekund, denkt de Leidse hoogleraar staatsrecht Wim Voermans. ‘Veiligheidshalve kiest het kabinet hier voor.’

 • In november en december lanceert de VNG een serie van vijf prikkelende video-afleveringen over de toekomst van de lokale democratie en bestuur: Thorbecke2024. De eerste aflevering gaat over democratische schaal en is op 5 november gelanceerd tijdens het congres ‘schaal en betrokkenheid, democratie in de kern’. Volgende afleveringen gaan over digitale democratie, directe democratie, inclusieve democratie en burgerbestuur. De eerste aflevering is vanaf 5 november beschikbaar op vng.nl/thorbecke2024 en op binnenlandsbestuur.nl.

  Thorbecke-maatwerk: democratische schaal

  Reageer

  - Ingezonden mededeling -

  Minister Ollongren geeft gemeenten ruimte voor maatwerkdemocratie: welke vorm past het best bij uw gemeente? Gemeenten zijn op zoek naar democratische innovaties die passen bij de schaal en de betrokken gemeenschap rondom een vraagstuk. Soms is dat een straat, soms een buurt, een wijk of een regio. De VNG presenteert een prikkelende video vol voorbeelden over democratische schaal: van wijk- tot regiodemocratie, van Federatiegemeente tot kernendemocratie. 

 • Buurthuizen en bibliotheken mogen wel openblijven voor georganiseerde activiteiten, zoals huiswerkbegeleiding en "georganiseerd en besloten" dagbesteding voor kwetsbare personen. Mensen met problemen kunnen op afspraak ook nog terecht bij buurthuizen. Dat gaf premier Mark Rutte aan op aandringen van GroenLinks-leider Jesse Klaver.

  Activiteiten mogen wel in bieb en buurthuis

  Reageer

  Buurthuizen en bibliotheken mogen wel openblijven voor georganiseerde activiteiten, zoals huiswerkbegeleiding en "georganiseerd en besloten" dagbesteding voor kwetsbare personen. Mensen met problemen kunnen op afspraak ook nog terecht bij buurthuizen. Dat gaf premier Mark Rutte aan op aandringen van GroenLinks-leider Jesse Klaver.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!