
‘Lokale’ wethouders hebben lobby (veelal) op orde
Wethouders van lokale partijen hebben er bij de belangenbehartiging van hun gemeente per saldo nauwelijks ‘last’ van dat ze geen partijgenoten op provinciaal, landelijk en Europees niveau hebben.
Wethouders van lokale partijen hebben er bij de belangenbehartiging van hun gemeente per saldo nauwelijks ‘last’ van dat ze geen partijgenoten op provinciaal, landelijk en Europees niveau hebben.
No-cure-no-pay-bedrijven maken ongewenst gebruik van het systeem van waardebepaling, zegt Jan Geert Bakker, voorzitter van de Landelijke Vereniging van Lokale Belastingen. Het recente rapport over de ncnp-werkwijze in de Waardering onroerende zaken (WOZ) gaat door nuance voorbij aan het werkelijke probleem in de uitvoering, vindt Bakker, maar het klopt wel dat de waardebepaling de kern is. ‘Het probleem gaat alleen maar groeien.’
De nieuwe inburgeringswet is weliswaar een verbetering, maar vult slechts een deel van het beleidsvacuüm rondom migratievraagstukken. Dat zeggen de auteurs van een recente publicatie van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) over de migratiesamenleving. Zij vinden dat beleid zich niet alleen zou moeten richten op asielzoekers met een verblijfsvergunning, maar op alle migranten.
De Hoge Raad heeft een uitspraak van het gerechtshof uit 2019 over de zogenoemde Freule-affaire gehandhaafd, waardoor de gemeente Veenendaal kan doorgaan met het innen van 4,9 miljoen euro bij een Haagse adviseur.
Of het over een tijdje nog wel zo fijn rijden is over de Friese wegen is maar zeer de vraag. De provincie ziet dat veel gemeenten niet genoeg geld reserveren voor het onderhoud ervan.
Gemeenten kennen weliswaar geen Rutte-doctrine, maar wel een variant daarop. In een derde van de gemeentehuizen worden niet alle beleidsafwegingen openbaar gemaakt, waarop een collegebesluit is gebaseerd. In maar veertien procent van de gemeenten gebeurt dat wel. Slechts vier op de tien ambtenaren vindt dat ook nodig. Bijna een op de vijf ambtenaren moet er niet aan denken.
De avondklok blijft voorlopig van kracht. Het gerechtshof in Den Haag heeft het vonnis van de rechter in kort geding over het opheffen ervan voorlopig opgeschort. Het hof deed dat op verzoek van de Staat, die hoger beroep heeft aangetekend tegen het vonnis.
De Duitse deelstaat Baden-Württemberg moest begin deze maand al afscheid nemen van de avondklok, nadat een bestuursrechtbank in Mannheim had uitgesproken dat het uitgaansverbod een ‘excessieve’ maatregel was.
Nu de rechter de overheid heeft opgelegd de avondklok per direct op te heffen, is er mogelijk een andere wettelijke manier om de maatregelen vanavond toch te kunnen behouden, zegt Henny Sackers, hoogleraar strafrecht en criminologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. ‘Gemeenten zouden de avondklok in de noodverordening kunnen opnemen. Dat is in principe vandaag nog te regelen.'
De avondklok moet per direct worden opgeheven. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een zaak die was aangespannen door protestgroep Viruswaarheid. De Nederlandse staat heeft aan het gerechtshof gevraagd de uitspraak van de rechter te schorsen in afwachting van een hoger beroep dat aanstaande vrijdag om 10.00 uur dient. Het hof buigt zich momenteel over dit 'schorsingsincident'. Het kabinet komt toch 'ten overvloede' met een spoedwet om de avondklok in vast te leggen.
Inspreken tijdens een raadsvergadering is een recht, maar in Rotterdam lijkt het meer op een gunst en dat moet stoppen. Dat vindt lobbyist Dianthus Panacho die meermaals per week probeert in te spreken in commissievergaderingen over integriteitszaken, maar daar niet altijd in slaagt. Hij ervaart dat als ‘actieve belemmering’, maar volgens de griffie is dat niet het geval.
Het gaat niet goed met onze leefomgeving. Overheidsdoelen op het gebied van biodiversiteit en klimaatadaptatie worden niet gehaald. Veel burgers willen zich best inzetten voor hun leefomgeving, constateert Jetske Bouma (PBL) in een essay, maar komen daar niet aan toe. De overheid, waaronder gemeenten, moet hen beter faciliteren.
Even genoeg naar uw scherm gestaard? Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!