of 61441 LinkedIn

Nieuws

 • Burgemeester Mark Slinkman van de Gelderse grensgemeente Berg en Dal: ‘Dat het in Nederland verboden vuurwerk in Duitsland volop te koop is, is een lek in het ingevoerde vuurwerkverbod.'

  Burgemeester wil invoerverbod voor Duits vuurwerk

  Reageer

  Burgemeester Mark Slinkman van de Gelderse grensgemeente Berg en Dal pleit voor een eenmalig invoerverbod op vuurwerk uit Duitsland. Slinkman vreest dat Nederlanders massaal over de grens vuurwerk gaan kopen, nu er in Nederland een verbod op kopen en afsteken geldt. 

 • De Staatscommissie onder leiding van Johan Remkes constateerde twee jaar geleden dat grote groepen mensen zich niet gehoord en vertegenwoordigd voelen door de politiek. De opkomst bij de lokale verkiezingen is bijna 55 procent en slechts een klein deel daarvan (de ‘participatie-elite’) doet actief mee aan participatieprocessen.

  Thorbecke-maatwerk: inclusieve democratie

  2 reacties

  - Ingezonden mededeling - 

   

  De Staatscommissie onder leiding van Johan Remkes constateerde twee jaar geleden dat grote groepen mensen zich niet gehoord en vertegenwoordigd voelen door de politiek. De opkomst bij de lokale verkiezingen is bijna 55 procent en slechts een klein deel daarvan (de ‘participatie-elite’) doet actief mee aan participatieprocessen. De uitdaging voor de lokale democratie is om meer mensen een stem te geven en het gevoel te geven dat ze gehoord en gezien worden. Dat is niet makkelijk, maar het kan wel. Hierover gaat de tweede aflevering van ‘Thorbecke2024 - maatwerk’: inclusieve democratie.

 • Henk Jan Meijer (69) begint morgen als waarnemend burgemeester van Enschede. Hij neemt de komende maanden de taken waar van Onno van Veldhuizen, die herstellende is van corona.

  Herstellende burgemeester Enschede wordt vervangen

  Reageer

  Henk Jan Meijer (69) is aangesteld als waarnemend burgemeester van Enschede. Hij neemt de komende maanden de taken waar van Onno van Veldhuizen, die herstellende is van corona. Het besluit is genomen in overleg met de fractievoorzitters in de Enschedese gemeenteraad.

 • De herindelingsverkiezingen in Groningen en Noord-Brabant verlopen vooralsnog rustig. Kiezers houden zich aan de extra maatregelen die vanwege het coronavirus zijn getroffen.

  Herindelingsverkiezingen verlopen rustig

  Reageer

  De gemeenteraadsverkiezingen in Groningen en Noord-Brabant verlopen vooralsnog rustig. Kiezers houden zich aan de extra maatregelen die vanwege het coronavirus zijn getroffen. 'Mensen voelen zich veilig', aldus een woordvoerder van de gemeente Delfzijl.

 • Amersfoort blijkt dé sportstad van Nederland te zijn: de sportdeelname is er hoog, de ervaren gezondheid in die gemeente bovengemiddeld goed. Heerlen en Schiedam sluiten de rij.Dat blijkt uit vandaag gepresenteerd onderzoek van Atlas voor Gemeenten onder de vijftig grootste gemeenten.

  Amersfoort sportiefste gemeente

  Amersfoort blijkt dé sportstad van Nederland te zijn: de sportdeelname is er hoog, de ervaren gezondheid in die gemeente bovengemiddeld goed. Heerlen en Schiedam sluiten de rij. Dat blijkt uit vandaag gepresenteerd onderzoek van Atlas voor Gemeenten onder de vijftig grootste gemeenten. 

 • De VNG wil vasthouden aan de manier waarop het rijk de gemeenten met zogeheten accressen bekostigt: als het rijk meer uitgeeft dan begroot, krijgen de gemeenten ook meer. Omgekeerd geldt dat gemeenten minder krijgen uit het gemeentefonds als de rijksuitgaven achterblijven bij de ramingen. Maar dat geldt niet als er straks moet worden bezuinigd.

  Gemeenten willen blijven meepuffen met kabinet

  De VNG wil vasthouden aan de manier waarop het rijk de gemeenten met zogeheten accressen bekostigt: als het rijk meer uitgeeft dan begroot, krijgen de gemeenten ook meer. Omgekeerd geldt dat gemeenten minder krijgen uit het gemeentefonds als de rijksuitgaven achterblijven bij de ramingen.

 • Premier Mark Rutte bevestigde dinsdag definitief dat de maatregelen die op 4 november van kracht werden, eindigen op woensdag 18 november middernacht. Als de cijfers over het coronavirus blijven dalen, kan eventueel half december voorzichtig de eerste versoepeling van de huidige coronamaatregelen worden doorgevoerd.

  Extra pakket coronamaatregelen echt van tafel

  1 reactie

  Mensen kunnen vanaf donderdag weer cultuur opsnuiven in theaters, musea, bioscopen en muziekzalen en weer plezier hebben in dierentuinen en pretparken. Ook kunnen Nederlanders weer gaan zwemmen, boeken uitzoeken in de bibliotheek en een gokje wagen in casino's.

 • Rotterdamse ambtenaren hebben de gemeente Rotterdam in een periode van bijna tien jaar voor zeker 2 miljoen euro opgelicht. De gemeente gebrekkige administratie van de gemeente was daar debet aan. Inmiddels zijn vijf ambtenaren ontslagen en vier medewerkers zijn geschorst. Dat schrijft de Rotterdamse wethouder van Financiën Arjan van Gils in een brief aan de gemeenteraad.

  Ambtenaren lichten Rotterdam voor 2 miljoen op

  Rotterdamse ambtenaren hebben de gemeente Rotterdam in een periode van bijna tien jaar voor zeker 2 miljoen euro opgelicht. De gebrekkige administratie van de gemeente was daar debet aan. Inmiddels zijn vijf ambtenaren ontslagen en vier medewerkers zijn geschorst. Dat schrijft de Rotterdamse wethouder van Financiën Arjan van Gils in een brief aan de gemeenteraad.

 • De NVVK, de vereniging van schuldhulpverleners, is blij met de voorgenomen maatregel. 'We lobbyen hier al jaren voor', zegt Joeri Eijzenbach, beleidsadviseur bij de NVVK. De verplichte reactietermijn is nog geen verplichting om mee te werken aan een schuldregeling, maar zorgt wel voor meer duidelijkheid en tempo in het proces, verwacht Eijzenbach.

  Schuldeisers krijgen verplichte reactietermijn

  Binnenkort moeten schuldeisers binnen een verplichte termijn reageren op een verzoek voor een schuldregeling. Ook wordt de wettelijke schuldsanering – de laatste optie voor mensen met grote schulden – breder toegankelijk. 

 • Vier partijen in de Utrechtse raad maken zich zorgen over signalen dat mensen vaker het recht in eigen hand lijken te nemen. Het gaat dan om netwerken van ‘pedojagers’ die vermeende pedofielen proberen op te sporen en aan te geven. ‘Opsporing van zedendelinquenten moet vanuit de overheid plaatsvinden.’

  Raadsleden bezorgd over eigenrichting 'pedojagers'

  Vier partijen in de Utrechtse raad maken zich zorgen over signalen dat mensen vaker het recht in eigen hand lijken te nemen. Het gaat dan om netwerken van ‘pedojagers’ die vermeende pedofielen proberen op te sporen en aan te geven. ‘Opsporing van zedendelinquenten moet vanuit de overheid plaatsvinden.’

 • Uiterlijk in januari begint in tien gemeenten een proef, waarbij boa’s in de openbare ruimte de korte wapenstok mogen hanteren. De pilot duurt één jaar. Uit opgedane ervaringen en een evaluatie moet nieuwe regelgeving over bewapening en uitrusting van boa’s volgen, aldus minister Grapperhaus. ‘De start van de pilot kan in principe dit jaar al plaatsvinden.’

  Proef boa’s met wapenstok mag toch al dit jaar

  Uiterlijk in januari begint in tien gemeenten een proef, waarbij boa’s in de openbare ruimte de korte wapenstok mogen hanteren. De pilot duurt één jaar. Uit opgedane ervaringen en een evaluatie moet nieuwe regelgeving over bewapening en uitrusting van boa’s volgen, aldus minister Grapperhaus. ‘De start van de pilot kan in principe dit jaar al plaatsvinden.’

 • De gemeente Amsterdam was ‘not amused’ door een recente uitzending van Arjen Lubach, waarin ‘overhaaste conclusies’ over het aardgasvrij maken van Nederland werden getrokken. Het Handboek lastige vragen moet ervoor zorgen dat ambtenaren hun zegje klaar hebben als bewoners of collega’s kritische vragen stellen over de energietransitie. Zij mogen het handboek niet naar bewoners sturen.

  Amsterdam countert beweringen Lubach-item

  De gemeente Amsterdam was ‘not amused’ door een recente uitzending van Arjen Lubach, waarin ‘overhaaste conclusies’ over het aardgasvrij maken van Nederland werden getrokken. Het Handboek lastige vragen moet ervoor zorgen dat ambtenaren hun zegje klaar hebben als bewoners of collega’s kritische vragen stellen over de energietransitie. Zij mogen het handboek niet naar bewoners sturen.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!