of 62284 LinkedIn

Nieuws

 • Lokale plannen voor duurzame energie en natuurontwikkeling zijn vaak aanleiding voor conflicten tussen burgers en overheid, maar ook tussen burgers onderling. Het vergt een oplettende overheid om dat niet uit de hand te laten lopen, zegt het Sociaal en Cultureel Planbureau in een casestudie van drie verduurzamingsprojecten.

  Conflicten over verduurzamingsplannen moeilijk te voorkomen

  Lokale plannen voor duurzame energie en natuurontwikkeling zijn vaak aanleiding voor conflicten tussen burgers en overheid, maar ook tussen burgers onderling. Het vergt een oplettende overheid om dat niet uit de hand te laten lopen, zegt het Sociaal en Cultureel Planbureau in een casestudie van drie verduurzamingsprojecten.

 • © Shutterstock

  Coalitie Arnhem spat uit elkaar

  2 reacties

  De Arnhemse collegepartijen GroenLinks, VVD en PvdA hebben donderdag opnieuw de samenwerking met coalitiegenoot D66 opgezegd. Volgens de partijen wil D66 alleen overleggen binnen de coalitie op het moment dat de partij dat zelf van belang vindt. ‘Van wederkerigheid is geen sprake’, aldus de drie partijen. In 2019 zegden VVD, GroenLinks en PvdA ook al een keer de samenwerking op.

 • Beeld: Shutterstock

  Noord-Holland fluit gemeente terug om datacenters

  Noord-Holland vindt dat zij verantwoordelijk is als gaat om de bouw van datacenters en niet de gemeente Hollands Kroon. De gemeente is van mening dat zijzelf het bevoegde gezag is voor de aanleg van de Microsoft-datacenters. Het college van Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie wil 'uiteindelijk bij de rechter' duidelijkheid krijgen en wil bovendien een handhavingsprocedure starten tegen Microsoft. De gemeente is 'zeer verrast door het besluit van GS'.

 • Het is slecht gesteld met het stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH). Het ontbreekt de omgevingsdiensten aan kennis en doorzettingsmacht. Het rijk voert geen overkoepelende regie. ‘Doordat het stelsel niet functioneert zoals bedoeld, ontstaat vermijdbare schade.’

  Commissie-Van Aartsen: toezicht ver onder de maat

  Het is slecht gesteld met het stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH). Het ontbreekt de omgevingsdiensten aan kennis en doorzettingsmacht. Het rijk voert geen overkoepelende regie. ‘Doordat het stelsel niet functioneert zoals bedoeld, ontstaat vermijdbare schade.’

 • Kerncentrale Borssele

  Meeste provincies willen geen nieuwe kerncentrale

  11 reacties

  Provincies zijn verdeeld als het gaat om de mogelijke komst van een nieuwe kerncentrale op hun grondgebied. Limburg, Flevoland, Overijssel en Zuid-Holland zullen daar vooralsnog geen medewerking aan verlenen. Zeeland is wel positief.

 • Nijmegen koopt het iconische gebouw van Museum Het Valkhof op het Kelfkensbos in die stad. De gemeente trekt daar 4,9 miljoen euro voor uit.

  Nijmegen koopt gebouw Het Valkhof

  3 reacties

  Nijmegen koopt het iconische gebouw van Museum Het Valkhof op het Kelfkensbos in die stad. De gemeente trekt daar 4,9 miljoen euro voor uit. Het museum gaat het pand nu huren van de gemeente. Daarnaast krijgt het museum 11 miljoen euro subsidie voor de zeer noodzakelijke renovatie en vernieuwingen in en aan het gebouw. Daar heeft een meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad woensdagavond mee ingestemd.

 • De gemeente Amersfoort ziet toch weer gronden om door te procederen in de Vahstal-zaak. Dat schrijft het college in een raadsinformatiebrief. Het wil een tussenbeslissing en de eindbeslissing van bindend adviseurs laten vernietigen om zo een miljoenenclaim af te kunnen wenden. Tegelijkertijd wil het college proberen om alsnog met projectontwikkelaar Hans Vahstal een schikking te treffen.

  Rol gemeentesecretaris doemt op in Vahstal-zaak

  De gemeente Amersfoort ziet toch weer gronden om door te procederen in de Vahstal-zaak. Dat schrijft het college in een raadsinformatiebrief. Het wil een tussenbeslissing en de eindbeslissing van bindend adviseurs laten vernietigen om zo een miljoenenclaim af te kunnen wenden. Tegelijkertijd wil het college proberen om alsnog met projectontwikkelaar Hans Vahstal een schikking te treffen.

 • Na de avondklokrellen, de verslagen ervan in de media en de reacties erop van bestuurders maken onderzoeker en adviseur gedragscommunicatie en communicatiestrategie Hanneke de Bruin en politiek-historicus Jan Waszink zich zorgen over de gevolgen voor de polarisatie in de samenleving. ‘Media en bestuurders moeten nadenken over hun rol.’

  Bestuurders en media voeden polarisatie

  Na de avondklokrellen, de verslagen ervan in de media en de reacties erop van bestuurders maken onderzoeker en adviseur gedragscommunicatie en communicatiestrategie Hanneke de Bruin en politiek-historicus Jan Waszink zich zorgen over de gevolgen voor de polarisatie in de samenleving.
  ‘Media en bestuurders moeten nadenken over hun rol.’

 • De eerste uitgebrachte briefstemmen stromen binnen bij de gemeenten. In sommige plaatsen is al veel animo om per brief te stemmen, in andere steden moet het nog op gang komen. In Utrecht zijn de afgelopen dagen al 2300 briefstemmen binnen. Dit is bijna 10 procent van het aantal stemgerechtigden van zeventig jaar of ouder.

  Aantal briefstemmers verschilt sterk per gemeente

  Reageer

  De eerste uitgebrachte briefstemmen stromen binnen bij de gemeenten. In sommige plaatsen is al veel animo om per brief te stemmen, in andere steden moet het nog op gang komen. In Utrecht zijn de afgelopen dagen al 2300 briefstemmen binnen. Dit is bijna 10 procent van het aantal stemgerechtigden van zeventig jaar of ouder.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!