of 61043 LinkedIn

Nieuws

 • Nederlanders kunnen volgend jaar niet op één, maar op drie verschillende dagen naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. Voor 70-plussers die vanwege corona de gang naar het stemlokaal niet aandurven, wordt het mogelijk om per post hun stem uit te brengen, zei minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren vrijdag na afloop van de ministerraad. De VNG en NVVB spreken van een 'behoorlijke klus' en stellen voor rijksambtenaren in te zetten als stembureaulid.

  Drie dagen lang Tweede Kamerverkiezingen

  Nederlanders kunnen volgend jaar niet op één, maar op drie verschillende dagen naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. Voor 70-plussers die vanwege corona de gang naar het stemlokaal niet aandurven, wordt het mogelijk om per post hun stem uit te brengen, zei minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren vrijdag na afloop van de ministerraad. De VNG en NVVB spreken van een 'behoorlijke klus' en stellen voor om rijksambtenaren in te zetten als stembureaulid.

 • Een groene golf ambtenaar moet in de gemeente Kaag en Braassem inwoners gaan helpen bij maatschappelijke initiatieven. Bij het vaststellen van de Omgevingsvisie werd het voorstel van D66 maandag overgenomen door het college. ‘Het is nog weleens moeilijk om de juiste weg te vinden in het gemeentehuis.’

  Groene golf ambtenaar in Kaag en Braassem

  De gemeente Kaag en Braassem krijgt een groene golf ambtenaar om inwoners te helpen bij maatschappelijke initiatieven. Bij het vaststellen van de Omgevingsvisie werd het voorstel van D66 maandagavond overgenomen door het college. ‘Het is nog weleens moeilijk om de juiste weg te vinden in het gemeentehuis.’

 • Burgemeester André Baars van Ermelo heeft zijn ontslag ingediend. De Gelderse commissaris van de koning John Berends gaat op zoek naar een stevige waarnemer.

  Ermelo krijgt stevige waarnemer na vertrek Baars

  Burgemeester André Baars van Ermelo is opgestapt. Aanleiding is de bestuurscrisis in de gemeente en het gebrek aan vertrouwen van wethouders en fractievoorzitters in Baars. De Gelderse commissaris van de koning John Berends gaat op zoek naar een stevige waarnemer.

 • Moet het Huis voor Klokkenluiders (HvK) zijn advies- en onderzoekstaak wel of niet nader scheiden om respectievelijk de vertrouwelijkheid en onafhankelijkheid ervan te waarborgen? In de evaluatie van de Wet Huis voor Klokkenluiders vond Kwink Groep van niet en na een aanvullend onderzoek is dat oordeel niet gewijzigd.

  Advies en onderzoek HvK niet nader scheiden

  Moet het Huis voor Klokkenluiders (HvK) zijn advies- en onderzoekstaak wel of niet nader scheiden om respectievelijk de vertrouwelijkheid en onafhankelijkheid ervan te waarborgen? In de evaluatie van de Wet Huis voor Klokkenluiders vond Kwink Groep van niet en na een aanvullend onderzoek is dat oordeel niet gewijzigd.

 • Vanaf de start van de handhaving tot 11 oktober zijn door het Openbaar Ministerie ongeveer 17.400 strafbeschikkingen uitgevaardigd voor overtreding van regionale noodverordeningen in de coronacrisis. Dat antwoordt minister Grapperhaus op vragen van D66-Kamerlid Salima Belhaj over het aantal boetes dat is uitgedeeld voor illegale feesten en festivals. Intussen wordt onderzoek voorbereidt naar veilig en verantwoord events organiseren.

  17.400 strafbeschikkingen tijdens noodverordeningen

  Vanaf de start van de handhaving tot 11 oktober zijn er door het Openbaar Ministerie ongeveer 17.400 strafbeschikkingen uitgevaardigd voor overtreding van regionale noodverordeningen in de coronacrisis. Dat antwoordt minister Grapperhaus op vragen van D66-Kamerlid Salima Belhaj over het aantal boetes dat is uitgedeeld voor illegale feesten en festivals. Intussen wordt onderzoek voorbereidt naar veilig en verantwoord events organiseren.

 • Diverse gemeenten hebben een speciaal meldpunt toeslagenaffaire geopend. Rotterdam kent met bijna 1.100 mensen de meeste, bij de Belastingdienst bekende, gedupeerden. Den Haag en Amsterdam tellen er respectievelijk 701 en 693.

  Gemeenten openen meldpunten toeslagenaffaire

  Diverse gemeenten hebben inmiddels een speciaal meldpunt of mailadres toeslagenaffaire geopend, waar gedupeerde ouders zich kunnen melden voor hulp en ondersteuning van de gemeente. Bij de Belastingdienst zijn ruim 8.300 gedupeerde ouders bekend. Rotterdam kent met bijna 1.100 mensen de meeste, bij de Belastingdienst bekende, gedupeerden. Den Haag en Amsterdam tellen er respectievelijk 701 en 693.

 • Gebrek aan mogelijkheden om gegevens uit te wisselen zorgt ervoor dat gemeenten, politie en bedrijven ondermijning niet altijd effectief kunnen tegengaan. De aanstaande Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (Wgs) moet dit gemakkelijker maken, maar er zijn ook nadelen, aldus expert Marieke Thijssen van Hekkelman Advocaten.

  Convenant handig voor gegevensuitwisseling

  Gebrek aan mogelijkheden om gegevens uit te wisselen zorgt ervoor dat gemeenten, politie en bedrijven niet altijd in staat zijn om ondermijning effectief tegen te gaan. De aanstaande Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (Wgs) moet dit gemakkelijker maken, maar naast voordelen, zijn er ook nadelen, aldus expert Marieke Thijssen van Hekkelman Advocaten.

 • De kans slinkt met de dag dat de wet waarmee de rechtsmatigheidsverantwoording verschuift van de accountant naar het college van burgemeester en wethouders op tijd klaar is. Onduidelijk is wat de gevolgen van die vertraging zijn.

  Uitstel dreigt voor rechtmatigheidscontrole

  De kans slinkt met de dag dat de wet waarmee de rechtsmatigheidsverantwoording verschuift van de accountant naar het college van burgemeester en wethouders op tijd klaar is. Onduidelijk is wat de gevolgen van die vertraging zijn.

 • De Wob-stukken gaan woensdag naar de Tweede Kamer. Op de demonstratie op de Dam, tegen racisme, kwamen zeker 5000 mensen af, veel meer dan de paar honderd die vooraf waren verwacht.

  Grapperhaus vroeg zelf om informatie aan korpschef

  Reageer

  Justitieminister Ferd Grapperhaus heeft een dag voor de te massale demonstratie op 1 juni in Amsterdam uit zichzelf gevraagd om op de hoogte te worden gehouden van het verloop van het protest. Hij vroeg dat aan de landelijk korspschef Henk van Essen, blijkt uit correspondentie die de Telegraaf heeft opgevraagd op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Essen verwijst daarop naar een afspraak met de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, die de minister zou informeren.

 • Als burgemeester van een gemeente met veel buitengebied heeft ze niet alleen ervaring met de bestrijding van ondermijning in agrarisch gebied, maar ze is ook bestuurlijk trekker voor heel Noord-Brabant in bestrijding van ondermijning. ‘Voorkom verkeerd gebruik van lege schuren door al lang voor boeren stoppen met ze in gesprek te gaan.’

  ‘Koppel bestrijding ondermijning aan energietransitie’

  Als burgemeester van een gemeente met veel buitengebied heeft ze niet alleen ervaring met de bestrijding van ondermijning in agrarisch gebied, maar Marieke Moorman is ook bestuurlijk trekker voor heel Noord-Brabant in bestrijding van ondermijning. ‘Voorkom verkeerd gebruik van lege schuren door al lang voor boeren stoppen met ze in gesprek te gaan.’

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!