of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • Veel mensen die na de gemeenteraadsverkiezingen zijn ingeschakeld als informateur, zijn zelf ook actief in de landelijke of plaatselijke politiek. Anderen zijn politiek actief geweest en nu in ruste. De meesten staan buiten de politiek van de gemeente waar hun hulp is ingeroepen.

  Informateurs: afstand met inleving

  Reageer

  Veel mensen die na de gemeenteraadsverkiezingen zijn ingeschakeld als informateur, zijn zelf ook actief in de landelijke of plaatselijke politiek. Anderen zijn politiek actief geweest en nu in ruste. De meesten staan buiten de politiek van de gemeente waar hun hulp is ingeroepen. Ze hebben afstand, maar toch ook weer niet te veel, want ze moeten zich wel kunnen inleven in de gemeente.

 • Eerder waarschuwden verschillende diensten en instanties de Tweede Kamer al dat door de decentralisatie het toezicht op verontreinigde grond ‘uitgekleed’ dreigt te worden. Het is de bedoeling dat gemeenten per 1 januari 2021 het bevoegd gezag worden voor de bewaking van de bodemkwaliteit. Ze krijgen daarmee de ruimte om eigen beleidskeuzes te maken.

  Twijfels over toezicht op bodem

  Regeringspartijen CDA en D66 hebben twijfels over de decentralisatie van het toezicht op de bodemkwaliteit naar de gemeenten. Dat blijkt uit vragen die ze hebben gesteld over een aanvulling op de Omgevingswet.

 • De aanpak van overheidsdigitalisering is onder de huidige staatssecretaris Knops anders dan de wijze waarop oud-minister Plasterk het deed. Dat stelde Tweede Kamerlid Harry van der Molen donderdag tegenover BNR in een reactie op een onderzoek van I&O Research en Binnenlands Bestuur.

  ‘Aanpak digitalisering onder Plasterk werkte niet’

  De aanpak van overheidsdigitalisering is onder de huidige staatssecretaris Knops anders dan de wijze waarop oud-minister Plasterk het deed. Dat stelde Tweede Kamerlid Harry van der Molen donderdag tegenover BNR in een reactie op een onderzoek van I&O Research en Binnenlands Bestuur.

 • Rijksambtenaren mogen weer vliegen met de Curaçaose luchtvaartmaatschappij Insel Air. Ruim een jaar geleden verbood het kabinet dienstreizen met deze maatschappij uit veiligheidsoverwegingen.

  Ambtenaren mogen weer vliegen met Insel Air

  Reageer

  Rijksambtenaren mogen weer vliegen met de Curaçaose luchtvaartmaatschappij Insel Air. Ruim een jaar geleden verbood het kabinet dienstreizen met deze maatschappij uit veiligheidsoverwegingen.

 • De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) moet in het onderzoek naar de verdeling van de bijstandsgelden ook ingaan op de vraag of er überhaupt sprake is van een adequate financiering door het rijk aan de gemeenten. Uitvoering van zo’n volledig onderzoek is een voorwaarde voor instemming van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten met het Interbestuurlijk Programma.

  IBP in gevaar door trammelant over bijstandstekort

  De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) moet in het onderzoek naar de verdeling van de bijstandsgelden ook ingaan op de vraag of er überhaupt sprake is van een adequate financiering door het rijk aan de gemeenten. Uitvoering van zo’n volledig onderzoek is een voorwaarde voor instemming van de gemeenten met het Interbestuurlijk Programma.

 • Asten blijft strijden tegen de ‘strafkorting’ van tien procent op het rijksbudget voor Wmo en Jeugd. Wethouder Jac Huijsmans sluit rechterlijke stappen niet uit.

  Asten mogelijk naar rechter om 'strafkorting'

  De gemeente Asten blijft strijden tegen de ‘strafkorting’ van tien procent op het rijksbudget voor Wmo en Jeugd. Het zorgvuldige medicijnverbruik in Asten pakt nadelig uit in de objectieve verdeelmodellen, op basis waarvan het rijk de gemeentelijke budgetten voor de uitvoering van de Wmo en Jeugdwet baseert. Deze week werd duidelijk dat de ministeries van Binnenlandse Zaken en VWS opnieuw weigeren Asten te compenseren. Rechterlijke stappen worden niet uitgesloten.

 • Burgemeester Marjon de Hoon van Baarle-Nassau is in de fout gegaan met de declaratie van haar dubbele woonlasten nadat ze in 2015 in de gemeente werd benoemd. Ze heeft in totaal 4000 euro te veel gedeclareerd, geeft ze toe in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van een ontdekking van het Brabants Dagblad.

  Burgemeester Baarle-Nassau in de fout met declaratie

  1 reactie

  Burgemeester Marjon de Hoon van Baarle-Nassau is in de fout gegaan met de declaratie van haar dubbele woonlasten nadat ze in 2015 in de gemeente werd benoemd. Ze heeft in totaal 4000 euro te veel gedeclareerd, geeft ze toe in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van een ontdekking van het Brabants Dagblad.

 • Het belang van ‘lijntjes’ met ‘Den Haag’ wordt overschat, vinden de Emmense wethouder René van der Weide en de Haagse lijsttrekker Richard de Mos (Groep de Mos). De Weertse wethouder Geert Gabriëls (Weert Lokaal) onderschat en overschat ze niet.

  Belang ‘Haagse lijntjes’ wordt overschat

  Lokaal opererende landelijke partijen kunnen bij hun Haagse collega’s problemen aankaarten bij bijvoorbeeld de uitvoering van landelijke wet- en regelgeving. Lokale partijen hebben die lijntjes niet. Nu de lokale partijen 32,8 procent van de stemmen haalden, en daarmee van grotere betekenis in het politieke landschap worden, gaat zich dat wellicht wreken.

 • Gouverneur Theo Bovens wil gemaakte afspraken over integriteit beter kunnen afdwingen. De Limburgse commissaris van de koning Bovens zit in zijn maag met de kwestie Brunssum, waar de partij van de wegens integriteit in opspraak zijnde wethouder Jo Palmen ook nog eens de grootste partij werd bij de gemeenteraadsverkiezingen.

  Gouverneur Bovens: ‘Integriteit moet je moreel bekijken’

  Gouverneur Theo Bovens wil gemaakte afspraken over integriteit beter kunnen afdwingen. Twee jaar geleden zijn de burgemeesters en de commissarissen wettelijk verantwoordelijk geworden voor het integriteitsbeleid in de gemeenten en in de provincies. ‘Een mooie taak erbij, met nul instrumentarium.'

 • Wethouder Kees Swagerman (financiën, SP) vindt dat de verdeling van het gemeentefonds moet veranderen. De berekeningswijze is volgens hem ‘te generiek’.

  Verdeling gemeentefonds is 'te generiek'

  Wethouder Kees Swagerman (financiën, SP) van de gemeente Oldambt vindt dat de verdeling van het gemeentefonds moet veranderen. De berekening is volgens hem ‘te generiek’. ‘Dit kan in de komende collegeperiode voor grote problemen zorgen.’

 • De winnaar van de verkiezingen in Tiel, de Partij voor de Burgers, heeft de informatieronde opengegooid. Dit om gehoor te geven aan de ‘wens van veel inwoners om meer transparantie in de lokale politiek’.

  Tiel doet informatieronde openbaar

  De informatieronde in Tiel gebeurt in alle openheid. Het is een initiatief van de winnaar van de verkiezingen: de Partij voor de Burgers. Het is nog niet bekend of ook het formatieproces in de openbaarheid zal plaatsvinden.

 • Burgemeesters, wethouders, raadsleden en andere bestuurders moeten zich beter kunnen weren tegen onder meer geweld, bedreiging en intimidatie. Ze zullen meer worden getraind in omgaan met agressie en krijgen meer ondersteuning. Ze kunnen ook een veiligheidsscan rond hun huis laten uitvoeren.

  Bestuurders meer getraind in omgaan met agressie

  3 reacties

  Burgemeesters, wethouders, raadsleden en andere bestuurders moeten zich beter kunnen weren tegen onder meer geweld, bedreiging en intimidatie. Ze zullen meer worden getraind in omgaan met agressie en krijgen meer ondersteuning. Ze kunnen ook een veiligheidsscan rond hun huis laten uitvoeren.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

 • Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...

  Overtuigen

  Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...
 • Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...

  Presenteren

  Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...

Alle whitepapers

Dossiers