of 60715 LinkedIn

Nieuws

 • De drie wethouders in Meerssen stappen op als de gemeenteraad niet kiest voor een herindeling, het liefst met Maastricht.

  Geen herindeling? Dan stappen wethouders op

  Terwijl de ene gemeente zich met hand en tand verzet tegen gemeentelijke herindeling, wordt in andere gemeenten welhaast gesmeekt te kiezen voor een fusie. Dat laatste is in Meerssen het geval. De drie wethouders stellen vrijdag in een brief aan de gemeenteraad op te stappen als niet voor een herindeling, het liefst met Maastricht, wordt gekozen.

 • De nieuwe Jeugdwet gaat veel te ver en moet van tafel, vindt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De FNV pleit juist voor een drastischer stelselherziening.

  VNG: nieuwe Jeugdwet moet van tafel

  Gemeentekoepel VNG ziet niets in de nieuwe Jeugdwet, die forse aanpassingen in het huidige jeugdstelsel behelzen. Het wetsvoorstel moet van tafel. Het kabinet zit veel te veel op de stoel van gemeenten. Ook de verplichte regionale samenwerking is gemeenten een doorn in het oog. De FNV vindt het wetsvoorstel niet ver genoeg gaan. De bond wil onder meer een geoormerkt (hoger) jeugdbudget, af van marktwerking en standaardtarieven.

 • Het vertrouwen waarnemend burgemeester Harry de Vries is opgezegd door de wethouders. De wethouders stellen dat De Vries achter de rug van de wethouders om met de commissaris en de burgemeester van Barneveld over herindeling tussen Scherpenzeel en Barneveld heeft gesproken.

  Wethouders willen af van 'herindelingsburgemeester'

  De wethouders van Scherpenzeel hebben het vertrouwen opgezegd in waarnemend burgemeester Harry de Vries. Ondanks aandringen van de Gelderse commissaris van de koning John Berends om dit nog even onder de pet te houden, hebben de wethouders de gemeenteraad over de crisis geïnformeerd. De wethouders stellen dat De Vries achter de rug van de wethouders om met de commissaris en de burgemeester van Barneveld over herindeling tussen Scherpenzeel en Barneveld heeft gesproken. De raad wil koste wat kost zelfstandig blijven.

 • Een lerende organisatie is een continu proces, weten ze bij de gemeente Tilburg, die vorig jaar is uitgeroepen tot beste overheidsorganisatie van het jaar. Afgelopen donderdag liet de gemeente in een webinar zien hoe hun lerende organisatie werkt en hoe zij zoveel mogelijk wil inspelen op wat de stad nodig heeft. ‘Het gaat erom de taken zo te verdelen dat iedereen energie krijgt van zijn taak.’

  Ambtenaren Tilburg leren zichzelf kennen

  Een lerende organisatie is een continu proces, weten ze bij de gemeente Tilburg, die vorig jaar is uitgeroepen tot beste overheidsorganisatie van het jaar. Afgelopen donderdag liet de gemeente in een webinar zien hoe hun lerende organisatie werkt en hoe zij zoveel mogelijk wil inspelen op wat de stad nodig heeft. ‘Het gaat erom de taken zo te verdelen dat iedereen energie krijgt van zijn taak.’

 • De NS en de gemeente Arnhem houden de komende maanden actiedagen om de overlast en het geweld op station Arnhem Centraal aan te pakken. Dat doen zij samen met de andere vervoerders, de politie en de marechaussee.

  Gemeente Arnhem en NS pakken overlast op station aan

  Reageer

  De NS en de gemeente Arnhem houden de komende maanden actiedagen om de overlast en het geweld op station Arnhem Centraal aan te pakken. Dat doen zij samen met de andere vervoerders, de politie en de marechaussee.

 • Volgens minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid hebben het geweld en de ongeregeldheden van deze zomer een divers karakter en verschillende oorzaken, maar ‘er lijkt sprake te zijn van een combinatie van (corona)verveling, aanhoudende hitte en vakantie'. Dat schrijft de minister in een Kamerbrief, waar de Tweede Kamer om had gevraagd.

  Geweld door 'coronaverveling, hitte en vakantie'

  Volgens minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid hebben het geweld en de ongeregeldheden van deze zomer een divers karakter en verschillende oorzaken, maar ‘er lijkt sprake te zijn van een combinatie van (corona)verveling, aanhoudende hitte en vakantie'. Dat schrijft de minister in een Kamerbrief, waar de Tweede Kamer om had gevraagd.

 • Ondanks de heldere uitspraak van de Raad van State dat de gaswinning in Loon op Zand gewoon mag doorgaan, zijn de betrokken gemeenten niet van plan zich daarbij neer te leggen. ‘We gaan in overleg met andere belanghebbenden in deze regio en beraden ons op eventueel nog te nemen stappen.’

  Gemeenten blijven tegengassen in Brabant

  Ondanks de heldere uitspraak van de Raad van State dat de gaswinning in Loon op Zand gewoon mag doorgaan, zijn de betrokken gemeenten niet van plan zich daarbij neer te leggen. ‘We gaan in overleg met andere belanghebbenden in deze regio en beraden ons op eventueel nog te nemen stappen.’

 • De Europese Commissie moet opnieuw uitleggen waarom zij Nederland toestond natuurorganisaties te subsidiëren om grond aan te kopen voor nieuwe natuur. De onderbouwing door de commissie deugt niet, vindt het Hof van Justitie van de Europese Unie. Daardoor dreigt alsnog een streep door de subsidieregeling.

  Natuursubsidies Europa moeten mogelijk terugbetaald

  7 reacties

  De Europese Commissie moet opnieuw uitleggen waarom zij Nederland toestond natuurorganisaties te subsidiëren om grond aan te kopen voor nieuwe natuur. De onderbouwing door de commissie deugt niet, vindt het Hof van Justitie van de Europese Unie. Daardoor dreigt alsnog een streep door de subsidieregeling.

 • Het vertrouwen in de lokale en landelijke overheid is ten opzichte van april weliswaar nog steeds groot, maar wel afgenomen. Dat stellen onderzoekers in het woensdag gepubliceerde onderzoek ‘De heropening van de samenleving. De maatschappelijke impact van COVID-19 in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam & Nederland’.

  Vertrouwen lokale overheid groot, maar dalend

  Het vertrouwen in de lokale en landelijke overheid – dat zorgde voor een groot draagvlak voor coronamaatregelen – is ten opzichte van april weliswaar nog steeds groot, maar wel afgenomen. Geen tweederde van de Nederlanders, maar ruim de helft heeft vertrouwen in de landelijke overheid. In de lokale overheid is dat vertrouwen gedaald van bijna zestig procent naar een krappe vijftig. ‘Een afkalvende vertrouwensbasis kan het draagvlak voor noodzakelijke coronamaatregelen in gevaar brengen.’

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!