of 60715 LinkedIn

Nieuws

 • Burgemeester Paul Depla van de gemeente Breda pleit voor een nationaal coördinator ondermijnende criminaliteit. Zo'n coördinator moet onderdeel worden van het bestrijden van de georganiseerde misdaad, zei hij vrijdag in het radioprogramma Spraakmakers op NPO Radio 1.

  Depla wil nationaal coördinator ondermijning

  Reageer

  Burgemeester Paul Depla van Breda pleit voor een nationaal coördinator ondermijnende criminaliteit. Zo'n coördinator moet onderdeel worden van het bestrijden van de georganiseerde misdaad, zei hij vrijdag in het radioprogramma Spraakmakers op NPO Radio 1.

 • Ruim twee derde van de burgemeesters heeft voldoende instrumenten om online aangejaagde ordeverstoringen te kunnen voorkomen. Dat is een van de belangrijkste conclusies die Willem Bantema trekt in zijn nieuwe boek ‘Niet bevoegd, wel verantwoordelijk’. Bantema, senior onderzoeker aan de NHL Stenden Hogeschool, vroeg 107 burgemeesters en wilde weten of zij behoefte hebben aan meer bevoegdheden om preventief online in te kunnen grijpen.

  'Als burgemeester online reageert is er geen weg terug'

  Ruim twee derde van de burgemeesters heeft voldoende instrumenten om online aangejaagde ordeverstoringen te kunnen voorkomen. Dat is een van de belangrijkste conclusies die Willem Bantema trekt in zijn nieuwe boek ‘Niet bevoegd, wel verantwoordelijk’, schrijft iBestuur. Bantema, senior onderzoeker aan de NHL Stenden Hogeschool, vroeg 107 burgemeesters en wilde weten of zij behoefte hebben aan meer bevoegdheden om preventief online in te kunnen grijpen.

 • De Rotterdamse gemeenteraad is vijftien jaar lang summier geïnformeerd over de financiële en organisatorische problemen bij het Warmtebedrijf Rotterdam. Daarnaast zijn risico’s, die in de honderden miljoenen euro’s lopen, onderschat. Deze constateringen staan in het Eindrapport raadsenquête Warmtebedrijf Rotterdam dat donderdag is gepresenteerd.

  Warmtebedrijf Rotterdam 'nooit volwassen geworden'

  Reageer

  De Rotterdamse gemeenteraad is vijftien jaar lang summier geïnformeerd over de financiële en organisatorische problemen bij het Warmtebedrijf Rotterdam. Daarnaast zijn risico’s, die in de honderden miljoenen euro’s lopen, onderschat. Deze constateringen staan in het Eindrapport raadsenquête Warmtebedrijf Rotterdam dat donderdag is gepresenteerd.

 • De sneltramdienst tussen de stad Utrecht en randgemeenten Nieuwegein en IJsselstein ligt waarschijnlijk nog maanden langer stil. De renovatie is afgerond, maar de treindienst krijgt geen vergunning van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

  Sneltram maanden stil door blunder provincie

  De sneltramdienst tussen de stad Utrecht en randgemeenten Nieuwegein en IJsselstein ligt waarschijnlijk nog maanden langer stil. De renovatie is afgerond, maar de treindienst krijgt geen vergunning van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

 • Gemeenten mogen geen inkomensdrempel opleggen bij het aanbieden van een gratis huwelijk. Minister Kajsa Ollongren heeft de gemeenten Waalwijk en Heusden hierover op de vingers getikt, na berichtgeving erover in het Brabants Dagblad en Kamervragen van Ronald van Raak (SP). De gemeente Heusden heeft aangegeven de beleidsregel te gaan wijzigen.

  Inkomenseis voor gratis huwelijk mag niet

  Gemeenten mogen geen inkomensdrempel opleggen bij het aanbieden van een gratis huwelijk. Minister Kajsa Ollongren heeft de gemeenten Waalwijk en Heusden hierover op de vingers getikt, na berichtgeving erover in het Brabants Dagblad en Kamervragen van Ronald van Raak (SP). De gemeente Heusden heeft aangegeven de beleidsregel te gaan wijzigen.

 • Een wettelijk voorgeschreven Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor wethouders heeft alleen zin als het onderdeel is van een breder integriteitsonderzoek, schrijft de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden (NVVR). Volgens de VNG hoeft de VOG geen vereiste te zijn voor benoeming.

  Raadsleden: alléén verplichte VOG wethouders niet zinvol

  Een wettelijk voorgeschreven Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor wethouders heeft alleen zin als het onderdeel is van een breder integriteitsonderzoek, schrijft de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden (NVVR). Volgens de VNG hoeft de VOG geen vereiste te zijn voor benoeming.

 • De vraag wat Maastricht dan wel voor het financieel noodlijdende Meerssen kan betekenen, is aan de gemeenteraad van Meerssen. Daarover waren praktisch alle fractievoorzitters in Maastricht het woensdagavond eens. ‘De bal ligt nu bij Meerssen.’ Intussen hebben de Meerssense wethouders laten weten nog even te blijven zitten tot de raadsvergadering van 24 september.

  Bal voor samenwerking met Maastricht ligt bij Meerssen

  Reageer

  De gemeente Maastricht ziet niets meer in een mogelijke ambtelijke samenwerking met buurgemeente Meerssen. Dat bleek woensdagavond tijdens een vergadering van de vijftien fractievoorzitters in de gemeenteraad van Maastricht. De Meerssense wethouders hebben laten weten te blijven zitten tot de raadsvergadering van 24 september die duidelijkheid moet verschaffen over de toekomst van de Limburgse gemeente.

 • Het is niet acceptabel dat er bij een volksvertegenwoordiger huisvredebreuk wordt gepleegd in opdracht van een burgemeester, zoals in Nissewaard is gebeurd. GS van Zuid-Holland moeten ingrijpen, vindt de Zuid-Hollandse Statenfractie van GroenLinks.

  GS Zuid-Holland moeten Nissewaard terugfluiten

  Het is onacceptabel dat er bij een volksvertegenwoordiger huisvredebreuk wordt gepleegd in opdracht van een burgemeester. Dat vindt de Zuid-Hollandse Statenfractie van GroenLinks. De fractie vraagt Gedeputeerde Staten (GS) in te grijpen in Nissewaard. Een Nissewaards raadslid heeft aangifte gedaan tegen de burgemeester en de gemeente wegens huisvredebreuk.

 • Bureaucratie in het openbaar bestuur heeft gevolgen voor de werkbeleving. De betrokkenheid en de bevlogenheid van medewerkers gedijen namelijk in een cultuur waarin openheid centraal staat. Hoe kunnen organisaties de betrokkenheid en bevlogenheid positief beïnvloeden? Die vraag werd gesteld in een van de recente WERKwebinars die in de plaats komen van het geannuleerde WERKcongres.

  Bevlogenheid ambtenaar gedijt bij openheid

  Bureaucratie in het openbaar bestuur heeft gevolgen voor de werkbeleving. De betrokkenheid en de bevlogenheid van medewerkers gedijen namelijk in een cultuur waarin openheid centraal staat. Hoe kunnen organisaties de betrokkenheid en bevlogenheid positief beïnvloeden? Die vraag werd gesteld in een van de recente WERKwebinars die in de plaats komen van het geannuleerde WERKcongres.

 • Het gros van de wethouders ervaart sinds corona meer politieke tegenstellingen binnen het college. Zij leiden vooralsnog niet tot meer politiek gedoe. Toch wordt er een heet najaar in gemeentehuizen verwacht. Dat komt naar voren uit onderzoek van de Universiteit Twente en BMC, in samenwerklng met de wehoudersvereniging.

  Heet politiek najaar verwacht in gemeentehuizen

  Het gros van de wethouders ervaart sinds corona meer politieke tegenstellingen binnen het college. Zeker daar waar de tegenstellingen al groot waren, zijn deze tijdens de coronacrisis vergroot. Zij leiden vooralsnog niet tot meer politiek gedoe. Binnen colleges wordt collegiaal samengewerkt, geeft een meerderheid van de wethouders aan. Toch wordt er een heet najaar in gemeentehuizen verwacht.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!