of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • De meeste ambtenaren zien niets in het verandervermogen van de overheid, en de degenen die er wél wat in zien, komen onvoldoende aan innovatie toe. Ynnovate introduceert daarom de ‘innovatie snipperdag’. Marieke Aantjes van Ynnovate vertelt.

  Snipperen om te kunnen innoveren

  De meeste ambtenaren zien niets in het verandervermogen van de overheid, en de degenen die er wél wat in zien, komen onvoldoende aan innovatie toe. Ynnovate introduceert daarom de ‘innovatie snipperdag’. Marieke Aantjes van Ynnovate vertelt.

 • Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) roept de Eerste Kamer op niet in stemmen met het wetsvoorstel tot deconstitutionalisering van de aanstellingswijze van de commissaris van de Koning en van de burgemeester. Ook bij de Kring van commissarissen van de Koning gaan de handen er niet voor op elkaar.

  Haal kroonbenoeming niet uit Grondwet

  Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) wil niet dat de huidige aanstellingswijze van burgemeesters uit de Grondwet wordt gehaald. De NGB roept de Eerste Kamer dan ook op om niet in stemmen met het wetsvoorstel tot deconstitutionalisering van de aanstellingswijze van de commissaris van de Koning en van de burgemeester. Ook bij de Kring van commissarissen van de Koning gaan de handen niet op elkaar.

 • Gemeenten, provincies en het Rijk krijgen meer mogelijkheden om te voorkomen dat criminelen dienstverlening door de overheid misbruiken om strafbare feiten te plegen. Daarvoor wordt de Bevordering Integriteitsbeoordeling door het openbaar bestuur (Bibob) uitgebreid.

  Gemeenten krijgen meer armslag voor aanpak criminelen

  Gemeenten, provincies en het Rijk krijgen meer mogelijkheden om te voorkomen dat criminelen dienstverlening door de overheid misbruiken om strafbare feiten te plegen. Daarvoor wordt de Bevordering Integriteitsbeoordeling door het openbaar bestuur (Bibob) uitgebreid.

 • De groep ongedocumenteerden kraakte tijdens de paasdagen de eerste woningen. Inmiddels hebben zo'n zestig mensen rond de 22 leegstaande huizen betrokken. Het Openbaar Ministerie (OM) besliste afgelopen zondag dat de krakers binnen acht weken de woningen moeten verlaten.

  Kort geding over kraakactie in Amsterdam

  1 reactie

  De kraakactie van de uitgeprocedeerde asielzoekers van We Are Here in Amsterdam-Oost komt voor de rechter. Volgens waarnemend burgemeester van Amsterdam, Jozias van Aartsen, dient er op 26 april een kort geding over de vraag of de gekraakte woningen in de Rudolf Dieselstraat moeten worden ontruimd of niet. Dat zei hij donderdagavond in een debat met de gemeenteraad.

 • Brunssum heeft nieuwe regels vastgesteld voor de risicoanalyse bij benoemingen van kandidaat-wethouders en raadsleden. Een voorstel hiertoe van waarnemend burgemeester Gerd Leers is unaniem aangenomen.

  Wethouders Brunssum beter onder de loep

  Brunssum heeft nieuwe regels vastgesteld voor de risicoanalyse bij benoemingen van kandidaat-wethouders en raadsleden. Kandidaat-wethouders worden in minimaal twee en indien nodig in drie fases ‘doorgelicht’ door externe bureaus. Als een derde fase nodig is, zal op basis van de uitkomst daarvan een benoemingsadvies door burgemeester en een Commissie Onderzoek Geloofsbrieven aan de raad worden gedaan. Die commissie bestaat uit drie raadsleden van de grootste fracties.

 • Het is onduidelijk hoe in de Omgevingswet de wettelijke taken en bevoegdheden tussen de bestuurslagen zijn verdeeld. De gemeentelijke beleidsvrijheid kan hierdoor in gevaar komen. Dat stelt de Raad van State in zijn vandaag verschenen jaarverslag over 2017.

  RvS waarschuwt voor ingrijpen ‘van bovenaf’

  Het is niet duidelijk hoe in de Omgevingswet de wettelijke taken en bevoegdheden tussen de bestuurslagen zijn verdeeld. De gemeentelijke beleidsvrijheid kan hierdoor in gevaar komen. Dit laten de ervaringen met de stelselherziening in het sociaal domein zien. ‘Het risico bestaat dat ieder knelpunt, incident of misslag wordt aangegrepen om van bovenaf in te grijpen met een beroep op de stelselver­antwoordelijkheid van het rijk.’ Dat stelt de Raad van State in zijn vandaag verschenen jaarverslag over 2017. 

 • De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil een deel van de opbrengst die door ondermijnende activiteiten van criminelen zijn afgepakt, teruggeven aan de wijken waar het geld en de goederen in beslag worden genomen. Op deze manier wil de stad Rotterdam het draagvlak voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit vergroten.

  Aboutaleb: crimineel geld terug naar wijken

  1 reactie

  De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil een deel van de opbrengst die door ondermijnende activiteiten van criminelen zijn afgepakt, teruggeven aan de wijken waar het geld en de goederen in beslag worden genomen. Op deze manier wil de stad Rotterdam het draagvlak voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit vergroten.

 • De kostendelersnorm wordt binnenkort toegepast op alle samenwonende en bijstandsgerechtigde broers en zussen. Nu is er nog een uitzondering als een van beiden door de ander verzorgd wordt.

  Kostendelersnorm voor alle samenwonende broers en zussen

  De kostendelersnorm wordt binnenkort toegepast op alle samenwonende en bijstandsgerechtigde broers en zussen. Nu is er nog een uitzondering als een van beiden door de ander verzorgd wordt. De Hoge Raad heeft bevonden dat die uitzondering tot ongelijke behandeling leidt en daarom moet worden afgeschaft.

 • Hij mag dan de grote winnaar zijn van de gemeenteraadsverkiezingen in Tilburg, toch gaat het Hans Smolders niet lukken een coalitie te vormen. Daarmee komt zijn partij Lijst Smolders Tilburg (LST) buiten het stadsbestuur te staan.

  Smolders valt buiten coalitie Tilburg

  Hij mag dan de grote winnaar zijn van de gemeenteraadsverkiezingen in Tilburg, toch gaat het Hans Smolders niet lukken een coalitie te vormen. Daarmee komt zijn partij Lijst Smolders Tilburg (LST) buiten het stadsbestuur te staan.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

 • Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...

  Overtuigen

  Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...
 • Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...

  Presenteren

  Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...

Alle whitepapers

Dossiers