of 59345 LinkedIn

Nieuws

 • Minister Hugo de Jonge heeft ingegrepen vanwege het voornemen van de gemeente Assen om de schoonmaak als voorziening uit het Wmo-pakket te halen en het abonnementstarief voor schoonmaak niet in te voeren. De minister dreigde met een aanwijzing, een uitzonderlijke maatregel, om Assen te dwingen per 1 januari het abonnementstarief in te voeren. De gemeente laat weten daaraan gehoor te geven.

  Minister toont spierballen: toch abonnementstarief Assen

  Minister Hugo de Jonge heeft ingegrepen vanwege het voornemen van de gemeente Assen om de schoonmaak als voorziening uit het Wmo-pakket te halen en het abonnementstarief voor schoonmaak niet in te voeren. De minister dreigde met een aanwijzing, een uitzonderlijke maatregel, om Assen te dwingen per 1 januari het abonnementstarief in te voeren. De gemeente laat weten daaraan gehoor te geven.

 • Flevoland wil heel snel van het Rijk weten ‘welk stikstofkader werkbaar en juridisch wel houdbaar is’, zegt provinciebestuurder Jan-Nico Appelman. ‘De Raad van State heeft over de beoordeling van het oude plan meer dan twee jaar gedaan. We betreuren zeer dat de stikstofproblematiek nu de aanleg van de noodzakelijke haven bij Urk vertraagt.’

  Provincie maakt nieuw plan voor haven Urk

  Reageer

  De provincie Flevoland gaat een nieuw plan maken voor de aanleg van een buitendijkse haven in het IJsselmeer bij Urk. Dat is besloten omdat de Raad van State het oorspronkelijke plan woensdag heeft doorgestreept. Dat plan kon vanwege het stikstofbeleid dat sinds mei van dit jaar geldt niet door de beugel.

 • Na de herindeling met Amsterdam in 2022 krijgt Weesp een rechtstreeks gekozen bestuurscommissie. De bestuurscommissie krijgt een eigen budget. Het gaat om een pilot die na drie jaar wordt geëvalueerd.

  Weesp krijgt na fusie gekozen bestuurscommissie

  Na de fusie met Amsterdam in 2022 krijgt Weesp een rechtstreeks gekozen bestuurscommissie. Deze commisse wordt tegelijkertijd met de gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe fusiegemeente gekozen. De bestuurscommissie krijgt een eigen budget. Het gaat om een pilot die na drie jaar wordt geëvalueerd.

 • De gemeenteraad van Nijmegen stemde eind november in met vuurwerkvrije zones in parken en rond kinderboerderijen, begraafplaatsen en natuurgebieden, een voorstel van de Partij voor de Dieren en GroenLinks. Maar het college laat nu weten geen vuurwerkvrije zones aan te wijzen, want er is onvoldoende politiecapaciteit om deze te handhaven. ‘Ervaring leert dat het rustig is in parken.’

  Nijmegen wijst geen vuurwerkvrije zones aan

  De gemeenteraad van Nijmegen stemde eind november in met vuurwerkvrije zones in parken en rond kinderboerderijen, begraafplaatsen en natuurgebieden, een voorstel van de Partij voor de Dieren en GroenLinks. Maar het college laat nu weten geen vuurwerkvrije zones aan te wijzen, want er is onvoldoende politiecapaciteit om deze te handhaven. ‘Ervaring leert dat het rustig is in parken.’

 • Het Osse college uit pittige kritiek op de fusieplannen van Landerd en Uden. Een fusie tussen beide gemeenten is onlogisch, onverstandig en oncollegiaal.

  Ongezouten kritiek Oss op herindelingsplannen

  Een fusie tussen Uden en Landerd is onlogisch, onverstandig en oncollegiaal. Die ongezouten boodschap geeft het college van Oss aan de colleges en raden van beide gemeenten. Het steekt het Osse gemeentebestuur dat Oss nooit serieus is betrokken bij de herindelingsplannen van ‘grote buurgemeente’ Landerd en ‘regionale collega-gemeente’ Uden. Oss is slechts ‘pro forma’ betrokken geweest.

 • Foto: Maarten Feenstra

  Jolanda van Tongeren Ambtenaar van het Jaar 2019

  De winnaar van de Publiek Denken Top 100 Ambtenaar van het Jaar 2019 is Jolanda van Tongeren, strategisch adviseur Business Accounting van de gemeente Almere. Dat maakte juryvoorzitter Eveline de Kruijk dinsdagavond bekend tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Inntel Hotel in de gemeente Zaanstad. De verkiezing werd voor de negende keer georganiseerd.

 • Gedeputeerde Staten van Gelderland willen uiterlijk medio januari van het nieuwe college van Scherpenzeel horen hoe zij de eerder door GS geuite zorgen over een zelfstandig voortbestaan kunnen wegnemen. GS houden grote zorgen over de toekomst van Scherpenzeel als zelfstandige gemeente

  Provincie eist duidelijkheid Scherpenzeel

  De provincie Gelderland houdt grote zorgen over de toekomst van Scherpenzeel als zelfstandige gemeente. Gedeputeerde Staten willen uiterlijk medio januari van het nieuwe college van Scherpenzeel horen hoe zij de eerder door GS geuite zorgen over een zelfstandig voortbestaan kunnen wegnemen.

 • Een overheidswerkgever kan een Verklaring omtrent gedrag (VOG) verlangen bij sollicitaties van (top)ambtenaren, als hiervoor geen andere vorm van screening wordt toegepast. Een screening via de VOG politiegegevens kan alleen plaatsvinden als de functie onder het bereik van dit wetsvoorstel valt, laat het ministerie van Justitie en Veiligheid desgevraagd weten.

  Ook voor (top)ambtenaren kan VOG vereist zijn

  Een overheidswerkgever kan een Verklaring omtrent gedrag (VOG) verlangen bij sollicitaties van (top)ambtenaren, als hiervoor geen andere vorm van screening wordt toegepast. Een screening via de VOG politiegegevens kan alleen plaatsvinden als de functie onder het bereik van dit wetsvoorstel valt, laat het ministerie van Justitie en Veiligheid desgevraagd weten.

 • Gedeputeerde Staten (GS) van Brabant willen dat vijf gemeenten gaan fuseren, in plaats van drie. Dat schrijven zij in reactie op de herindelingsplannen van Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis. GS willen dar ook Mill en St Hubert en Grave zich aansluiten.

  Brabant wil herindeling van vijf gemeenten

  Voor een krachtig openbaar bestuur voor het Land van Cuijk is het beter dat vijf gemeenten gaan fuseren, in plaats van de nu geplande drie. Dat schrijven Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Brabant in reactie op de herindelingsplannen van Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis. GS van Brabant zien graag dat ook Mill en St Hubert en Grave zich aansluiten.

 • De omstreden Brunssumse wethouder Jo Palmen trekt zich per 25 december terug. Dat heeft Palmen dinsdag laten weten in een brief aan de gemeenteraad.

  Jo Palmen stopt als wethouder

  1 reactie

  De omstreden Brunssumse wethouder Jo Palmen trekt zich per 25 december terug. Dat heeft Palmen dinsdag laten weten in een brief aan de gemeenteraad.

 • Het verplaatsen van de snorfiets naar de rijbaan leidt in Amsterdam tot een verbetering van de verkeersveiligheid en de doorstroming van het verkeer. Dat constateert de gemeente na een eerste evaluatie. Het aantal ongevallen met letsel waarbij een snorfietser was betrokken is sterk gedaald. Vorig jaar werden in de periode april tot oktober nog honderd ongelukken geregistreerd, dit jaar staat de teller op 29 in hetzelfde tijdsbestek.

  'Snorfiets op rijbaan verbetert verkeersveiligheid'

  Reageer

  Het verplaatsen van de snorfiets naar de rijbaan leidt in Amsterdam tot een verbetering van de verkeersveiligheid en de doorstroming van het verkeer. Dat constateert de gemeente na een eerste evaluatie. Het aantal ongevallen met letsel waarbij een snorfietser was betrokken is sterk gedaald. Vorig jaar werden in de periode april tot oktober nog honderd ongelukken geregistreerd, dit jaar staat de teller op 29 in hetzelfde tijdsbestek.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers