of 59318 LinkedIn

Nieuws

 • Wethouder Jorrit Nuijens (GroenLinks) van de gemeente Diemen is donderdagavond opgepakt voor het Amsterdamse stadhuis, de Stopera aan het Waterlooplein. Waarom kan een woordvoerder van de gemeente Diemen nog niet vertellen, maar ze bevestigt de aanhouding van Nuijens.

  Wethouder opgepakt voor Amsterdamse stadhuis

  Reageer

  Wethouder Jorrit Nuijens (GroenLinks) van de gemeente Diemen is donderdagavond opgepakt voor het Amsterdamse stadhuis, de Stopera aan het Waterlooplein. Waarom kan een woordvoerder van de gemeente Diemen nog niet vertellen, maar ze bevestigt de aanhouding van Nuijens.

 • De gemeente West Betuwe gaat er alles aan doen om te voorkomen dat het ministerie van Defensie een militaire radartoren bouwt in het Gelderse dorp Herwijnen. Defensie vindt de bouw van de toren belangrijk voor de nationale veiligheid en wil daarom de regie in eigen hand nemen, maar de gemeente zal "waar nodig in het proces bezwaar maken om de lokale belangen te behartigen", zo liet West Betuwe donderdag weten.

  West Betuwe hekelt doordrukken militaire radartoren

  Reageer

  De gemeente West Betuwe gaat er alles aan doen om te voorkomen dat het ministerie van Defensie een militaire radartoren bouwt in het Gelderse dorp Herwijnen. Defensie vindt de bouw van de toren belangrijk voor de nationale veiligheid en wil daarom de regie in eigen hand nemen, maar de gemeente zal 'waar nodig in het proces bezwaar maken om de lokale belangen te behartigen', zo liet West Betuwe donderdag weten.

 • Overheden zijn weinig transparant over hun verwerkingsregisters onder de Algemene verordening gegevensbescherming (Avg). Uit onderzoek door de Open State Foundation (OSF) blijkt dat slechts één vijfde haar verwerkingsregister openbaar heeft gemaakt.

  Overheden schimmig over Avg-verwerkingsregisters

  Overheden zijn weinig transparant over hun verwerkingsregisters onder de Algemene verordening gegevensbescherming (Avg). Uit onderzoek door de Open State Foundation (OSF) blijkt dat slechts één vijfde haar verwerkingsregister openbaar heeft gemaakt.

 • Nederlandse autoriteiten hebben in sommige gevallen te veel scenario's en draaiboeken. Het kan geen kwaad om al die protocollen simpeler te maken. Dat concludeert het Instituut Fysieke Veiligheid. Dat heeft onderzoek gedaan naar het incident begin dit jaar waarbij honderden containers van een schip vielen en in de Noordzee belandden.

  'Scenario's voor incidenten moeten simpeler'

  Reageer

  Nederlandse autoriteiten hebben in sommige gevallen te veel scenario's en draaiboeken. Het kan geen kwaad om al die protocollen simpeler te maken. Dat concludeert het Instituut Fysieke Veiligheid. Dat heeft onderzoek gedaan naar het incident begin dit jaar waarbij honderden containers van een schip vielen en in de Noordzee belandden.

 • De gemeente Tynaarlo heeft haar voormalig VVD-wethouder Nina Hofstra aangesteld als concern controller. Met dit besluit is de gemeente niet over één nacht ijs gegaan, laat burgemeester Marcel Thijsen weten in een korte verklaring.

  Tynaarlo stelt oud-wethouder aan

  Voormalig VVD-wethouder Nina Hofstra van de gemeente Tynaarlo is in dezelfde gemeente aangesteld als concern controller. Met dit besluit is de gemeente niet over één nacht ijs gegaan, laat burgemeester Marcel Thijsen weten in een korte verklaring.

 • De ontslagvergoeding van oud-gemeentesecretaris Arjan van Gils heeft geleid tot een botsing tussen coalitie en oppositie in de Amsterdamse raad. De oppositie had een interpellatiedebat aangevraagd en legde GL-wethouder Touria Meliani het vuur aan de schenen. De coalitie reageerde via interrupties. In razend tempo en op hoge toon werd de wethouder eerst aangevallen en de zaak toen weer gebagatelliseerd.

  Oppositie en coalitie clashen in Van Gilsdebat

  De ontslagvergoeding van oud-gemeentesecretaris Arjan van Gils heeft geleid tot een botsing tussen coalitie en oppositie in de Amsterdamse raad. De oppositie had een interpellatiedebat aangevraagd en legde GL-wethouder Touria Meliani het vuur aan de schenen. De coalitie kon in eerste instantie alleen interrupties plegen en deed dat ook. In een razend tempo en op hoge toon werd de wethouder eerst aangevallen en de zaak dan gebagatelliseerd.

 • Uit de enquête van Binnenlands Bestuur, waaraan 45 gemeenten deelnamen, blijkt verder dat de Wet Bibob – de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur – in 2018 meestal werd ingezet bij vergunningaanvragen. Relatief veel genoemd zijn ook ‘vuurwerk’ en ‘vastgoedtransacties’.

  Gemeenten gebruiken verboden zwarte lijst

  Vier op de vijf gemeenten hebben behoefte aan een landelijk register met daarin dubieuze bedrijven. Een op de drie gemeenten houdt blijkens een onderzoek van Binnenlands Bestuur zelf al een dergelijke lijst bij, terwijl dat wettelijk niet is toegestaan.

 • Een gekozen burgemeester die zijn kiezers ter wille moet zijn, kan de ambtelijke organisatie onder druk zetten. De Vereniging van Gemeentesecretarissen (VGS) beraadt zich op de deconstitutionalisering van de burgemeester. ‘Als we een onafhankelijke rol willen houden, hoe moeten we die dan invullen?’

  Angst voor nog politiekere rol burgemeester

  Een gekozen burgemeester die zijn kiezers ter wille moet zijn, kan de ambtelijke organisatie onder druk zetten. De Vereniging van Gemeentesecretarissen (VGS) beraadt zich op de deconstitutionalisering van de burgemeester. ‘Als we een onafhankelijke rol willen houden, hoe moeten we die dan invullen?’

 • Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) heeft een wetswijzigingsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd dat tot een betere bescherming van schuldenaars moet leiden. Er komt onder meer een beslagvrije voet voor bankrekeningen, en er mag geen beslag meer worden gelegd als dat feitelijk niets oplevert.

  Wetsvoorstel tegen kaalplukken schuldenaars

  Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) heeft een wetswijzigingsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd dat tot een betere bescherming van schuldenaars moet leiden. Er komt onder meer een beslagvrij bedrag voor bankrekeningen, en er mag geen beslag meer worden gelegd als dat feitelijk niets oplevert.

 • Een plan van de SP om wachtgeld voor politici en bestuurders af te schaffen, stuit op kritiek van de Raad van State. De belangrijkste raadgever van parlement en regering vraagt zich af waarom het wachtgeld eraan moet en hoe de SP kwetsbare politici dán denkt te beschermen. Dat maakt het plan van Tweede Kamerlid Ronald van Raak niet duidelijk, vindt de raad.

  RvS: Van Raak slaat plank mis met afschaffing wachtgeld

  4 reacties

  Een plan van de SP om wachtgeld voor politici en bestuurders af te schaffen, stuit op kritiek van de Raad van State. De belangrijkste raadgever van parlement en regering vraagt zich af waarom het wachtgeld eraan moet en hoe de SP kwetsbare politici dán denkt te beschermen. Dat maakt het plan van Tweede Kamerlid Ronald van Raak niet duidelijk, vindt de raad.

 • Als er een fout wordt gemaakt met gegevens van burgers en bedrijven in basisregistraties, is het bijna ondoenlijk om die te traceren, laat staan ongedaan te maken. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer. Die wil daarom dat er daarom een centraal meldpunt komt.

  Rekenkamer wil één meldpunt fouten basisregistraties

  Als er een fout wordt gemaakt met gegevens van burgers en bedrijven in basisregistraties, is het bijna ondoenlijk om die te traceren, laat staan ongedaan te maken. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer. Die wil daarom dat er daarom een centraal meldpunt komt.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers