of 63946 LinkedIn

Nieuws

 • © Shutterstock

  Gemeenteraad wil meer wapeninleveracties

  Reageer

  Om het wapenbezit en -gebruik in de stad terug te dringen wil de Rotterdamse gemeenteraad meer wapeninleveracties. Ook moeten meldpunten waar ontspoord gedrag bij jongeren kan worden gemeld, beter bekend worden.

 • De gemeente Den Haag gaat de komende maanden een aantal zogenaamde ‘Fuck-Up Nights’ organiseren, bijeenkomsten waarbij mislukte projecten om de openbare ruimte leefbaar te maken worden besproken. Er komen ook bijeenkomsten waar juist de positieve ervaringen centraal komen te staan.

  Den Haag wil leren van ruimtelijke ‘fuck-ups’

  De gemeente Den Haag gaat de komende maanden een aantal zogenaamde ‘Fuck-Up Nights’ organiseren, bijeenkomsten waarbij mislukte projecten om de openbare ruimte leefbaar te maken worden besproken. Er komen ook bijeenkomsten waar juist de positieve ervaringen centraal komen te staan.

 • Het gezondheidsgevaar van de uitstoot van Tata Steel in IJmuiden voor de directe omgeving moet zo snel mogelijk worden opgelost, vinden alle partijen in de Tweede Kamer. Veel partijen denken dat de overheid daarom de invloed op het bedrijf moet vergroten, bijvoorbeeld door een overheidsbelang in de staalfabriek. Maar minister Stef Blok (Economische Zaken) ziet niets in die oplossing.

  Kamer hamert op meer controle van Tata

  Het gezondheidsgevaar van de uitstoot van Tata Steel in IJmuiden voor de directe omgeving moet zo snel mogelijk worden opgelost, vinden alle partijen in de Tweede Kamer. Veel partijen denken dat de overheid daarom de invloed op het bedrijf moet vergroten, bijvoorbeeld door een overheidsbelang in de staalfabriek. Maar minister Stef Blok (Economische Zaken) ziet niets in die oplossing.

 • Het rapport van Necker van Naem en de bespreking van het rapport van vorige week geven onvoldoende aanleiding om een raadsenquête te houden naar de vele langlopende dossiers in de gemeente. Dat vindt de gemeenteraad van Ermelo. Het aanbevolen burgerforum komt er ook niet, maar wel een open dialoog met de betrokkenen bij de drie onderzochte hoofdpijndossiers over de communicatie met de gemeente.

  Geen raadsenquête of burgerforum in Ermelo

  Het rapport van Necker van Naem en de bespreking van het rapport van vorige week geven onvoldoende aanleiding om een raadsenquête te houden naar de vele langlopende dossiers in de gemeente. Dat vindt de gemeenteraad van Ermelo. Het aanbevolen burgerforum komt er ook niet, maar wel een open dialoog met de betrokkenen bij de drie onderzochte hoofdpijndossiers over de communicatie met de gemeente.

 • De Sociale Verzekeringsbank (SVB) moet alsnog een te laat ingediend bezwaar behandelen, oordeelt de Centrale Raad van Beroep (CRvB). De CRvB, de hoogste beroepsrechter in kwesties over sociale verzekeringen en ambtenarenzaken, vindt dat burgers vaak niet kan worden verweten dat ze een bericht in de Berichtenbox van MijnOverheid niet op tijd hebben gelezen.

  Ongelezen berichtenbox kan burger niet worden verweten

  2 reacties

  De Sociale Verzekeringsbank (SVB) moet alsnog een te laat ingediend bezwaar behandelen, oordeelt de Centrale Raad van Beroep (CRvB). De CRvB, de hoogste beroepsrechter in kwesties over sociale verzekeringen en ambtenarenzaken, vindt dat burgers vaak niet kan worden verweten dat ze een bericht in de Berichtenbox van MijnOverheid niet op tijd hebben gelezen.

 • Beeld: Shutterstock

  Weinig bescherming tegen risico’s ‘crowdsourced' toezicht

  Europese wetgeving biedt onvoldoende bescherming tegen de privacyrisico’s van ‘crowdsourced surveillance’ in de openbare ruimte. Bedrijven en overheden maken bij deze vorm van toezicht gebruik van gegevens die de sensoren in telefoons verzamelen. Deze vorm van gegevensverzameling zet de privacy en burgerrechten verder onder druk.

 • © Shutterstock

  Sluiting vliegveld Maastricht nu ook optie voor provincie

  2 reacties

  De provincie Limburg sluit een mogelijke sluiting van Maastricht Aachen Airport niet langer uit. De provincie wil laten doorrekenen wat de kosten en baten van het vliegveld zijn, en wat de gevolgen zijn als het vliegveldterrein een andere bestemming krijgt. Het onderzoek moet duidelijkheid verschaffen over de toekomst van het vliegveld, blijkt uit een brief van gedeputeerde Stephan Satijn aan Provinciale Staten.

 • De vijf gemeenten hebben allemaal een asielzoekerscentrum binnen hun grenzen of in de directe omgeving. In die azc's wonen voor een deel jonge mannen die waarschijnlijk geen asiel in Nederland zullen krijgen, omdat ze uit zogenoemde veilige landen komen, met name in Noord-Afrika. Het is maar een kleine groep asielzoekers, maar de Inspectie Justitie en Veiligheid waarschuwde eerder al dat de gewone azc's niet in staat zijn om deze groep aan te pakken en noemde de situatie ‘zorgwekkend’.

  Vijf gemeenten pakken overlastgevende asielzoekers aan

  7 reacties

  Nijmegen gaat samen met vier andere gemeenten de overlast aanpakken die met name jonge asielzoekers in de regio veroorzaken. Het gaat om inbraken, vernielingen en hinderlijk rondhangen bij winkelcentra, in het openbaar vervoer en in de openbare ruimte. In Nijmegen, Boxmeer, Sint Anthonis, Venray en Grave grijpen vier extra boa's sinds dit voorjaar zo snel en krachtig mogelijk in als er klachten zijn over de jonge overlastgevers. Daarover zijn nu de formele bestuursrechtelijke en strafrechtelijke afspraken vastgelegd.

 • Het recht op een eerlijk proces en het recht op huisvesting bieden weinig rechtsbescherming in rechtszaken over sluitingen van drugspanden door burgemeesters en huisuitzettingen, blijkt uit onderzoek van Michelle Bruijn, universitair docent rechtsgeleerdheid aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘De rechtsbescherming is niet aangepast aan deze alternatieve oorlog tegen drugs.’

  Recht delft onderspit bij alternatieve ‘war on drugs’

  Het recht op een eerlijk proces en het recht op huisvesting bieden weinig rechtsbescherming in rechtszaken over sluitingen van drugspanden door burgemeesters en huisuitzettingen, blijkt uit onderzoek van Michelle Bruijn, universitair docent rechtsgeleerdheid aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘De rechtsbescherming is niet aangepast aan deze alternatieve oorlog tegen drugs.’

 • De teksten van berichten die overheden naar mensen sturen over schuldproblemen, zijn vaak nog te moeilijk voor de lezers. Dat concluderen de Universiteit Utrecht (UU) en de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) na onderzoek.

  Overheidsberichten over schuldhulp vaak te moeilijk

  Reageer

  De teksten van berichten die overheden naar mensen sturen over schuldproblemen, zijn vaak nog te moeilijk voor de lezers. Dat concluderen de Universiteit Utrecht (UU) en de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) na onderzoek.

 • Na maanden van tegenvallers voor een nieuwbouwplan in de gemeente Dronten heeft wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie) dinsdag ontslag genomen. Volgens Siepel kon hij niet langer op genoeg vertrouwen rekenen in de gemeenteraad.

  Blunders nieuwbouw kost Drontense wethouder de kop

  Na maanden van tegenvallers voor een nieuwbouwplan in de gemeente Dronten heeft wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie) dinsdag ontslag genomen. Volgens Siepel kon hij niet langer op genoeg vertrouwen rekenen in de gemeenteraad.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!