of 63966 LinkedIn

Nieuws

 • Een lokale epidemie mag nooit meer uitdraaien op een globale pandemie. Daarom presenteert de Europese Commissie een voorstel voor een nieuwe autoriteit die gaat over veerkracht tegen gezondheidsbedreigingen, de HERA-autoriteit. Dat stelde EU-Commissie voorzitter Ursula Von der Leyen in haar troonrede.

  EU-troonrede: Corona heilzaam voor samenwerking

  Een lokale epidemie mag nooit meer uitdraaien op een globale pandemie. Daarom presenteert de Europese Commissie een voorstel voor een nieuwe autoriteit die gaat over veerkracht tegen gezondheidsbedreigingen, de HERA-autoriteit.

 • Of er moet meer geld bij, of het Kenniscentrum Europa Decentraal moet schrappen in zijn activiteiten. Dat staat, vrij vertaald, in de evaluatie van de subsidieregeling van het centrum. Met toenemende regelgeving uit Brussel volstaat het huidige budget niet.

  Extra budget nodig voor Europa Decentraal

  Of er moet meer geld bij, of het Kenniscentrum Europa Decentraal moet schrappen in zijn activiteiten. Dat staat, vrij vertaald, in de evaluatie van de subsidieregeling van het centrum. Met toenemende regelgeving uit Brussel volstaat het huidige budget niet.

 • Het is duidelijk dat gemeenten hulp nodig hebben bij het naleven van privacywetgeving bij het verwerken van persoonsgegevens en het is een taak van het rijk om ze daarin te ondersteunen. Dat schrijft minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66). In mei bleek uit onderzoek dat gemeenten online nepaccounts gebruiken om met burgers mee te kijken en dat ambtenaren zich er niet van bewust zijn dat dat niet mag. De minister merkt op dat steeds meer veiligheids- en leefbaarheidsvraagstukken zich online afspelen.

  Ollongren: gemeenten onvoldoende bewust van AVG

  Het is duidelijk dat gemeenten hulp nodig hebben bij het naleven van privacywetgeving bij het verwerken van persoonsgegevens en het is een taak van het rijk om ze daarin te ondersteunen. Dat schrijft minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66). In mei bleek uit onderzoek dat gemeenten online nepaccounts gebruiken om met burgers mee te kijken en dat ambtenaren zich er niet van bewust zijn dat dat niet mag. De minister merkt op dat steeds meer veiligheids- en leefbaarheidsvraagstukken zich online afspelen.

 • Om opeenhoping van maatschappelijk onbehagen aan de randen van Nederland te voorkomen, is met name een meer evenredige verdeling van rijksgeld over de regio’s nodig. Wat ook zou helpen is een evenwichtigere inhoudelijke vertegenwoordiging van alle regio’s in politiek Den Haag. Groningse onderzoekers pleiten ervoor met politiek robuuste antwoorden te komen in plaats van sentimenteel populisme.

  Meer geld en aandacht nodig voor dunbevolkt gebied

  Om opeenhoping van maatschappelijk onbehagen aan de randen van Nederland te voorkomen, is met name een meer evenredige verdeling van rijksgeld over de regio’s nodig. Wat ook zou helpen is een evenwichtigere inhoudelijke vertegenwoordiging van alle regio’s in politiek Den Haag

 • De houdbaarheid van de zorg staat zwaar onder druk, stelt de WRR. Er moeten scherpe keuzes worden gemaakt en de maatschappij moet worden voorbereid op schaarste in de zorg. het taboe op vrijblijvendheid bij preventie moet van tafel.

  ‘Bereid maatschappij voor op zorgschaarste’

  De houdbaarheid van de zorg staat zwaar onder druk. Te lang heeft ‘Den Haag’ gestuurd op alleen de financiële houdbaarheid van de zorg. Dat is onvoldoende. Met maatschappelijk draagvlak en voldoende personeel moet ook rekening worden gehouden. Er moeten scherpe keuzes worden gemaakt en de maatschappij moet worden voorbereid op schaarste in de zorg. Daarnaast moet vol op preventie worden ingezet; daarbij moet het taboe op vrijblijvendheid van tafel.

 • Hoeveel geld gemeenten krijgen, maakte de premier niet bekend.

  'Extra handjes' voor handhaving coronatoegangsbewijzen

  1 reactie

  Het kabinet maakt geld vrij voor gemeenten zodat zij extra toezichthouders kunnen aannemen voor de handhaving van de coronatoegangsbewijzen. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte dinsdag bekend. Vanaf 25 september zijn coronatoegangsbewijzen nodig om toegang te krijgen tot de horeca, theaters, festivals en professionele sportwedstrijden.

 • Het Veiligheidsberaad heeft het kabinet dinsdag geadviseerd om bij evenementen iedereen toe te laten. Ook heeft het overleg met voorzitters van de 25 veiligheidsregio's afgeraden om horeca te verplichten om tussen middernacht en 06.00 uur dicht te zijn. Het beraad, dat dinsdagochtend online samenkwam, is voor het verplicht tonen van een QR-code.

  Burgemeesters: laat horeca 's nachts open

  Reageer

  Het Veiligheidsberaad heeft het kabinet dinsdag geadviseerd om bij evenementen iedereen toe te laten. Ook heeft het overleg met de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's afgeraden om horeca te verplichten om tussen middernacht en 06.00 uur dicht te zijn. Het beraad, dat dinsdagochtend online samenkwam, is voor het verplicht tonen van een QR-code.

 • Burgemeester Wendy Verkleij van de gemeente Noordwijk gaat niet in gesprek met twee oud-wethouders die het met haar, de commissaris van de koning van Zuid-Holland en enkele andere oud-wethouders willen hebben over de voortdurende beïnvloeding van de lokale politiek in Noordwijk. Intussen heeft het Collectief 'Transparant Bestuur Noordwijk' de twee oud-wethouders gedaagd.

  Burgemeester Noordwijk wil niet in gesprek

  Burgemeester Wendy Verkleij van de gemeente Noordwijk gaat niet in gesprek met twee oud-wethouders die het met haar, de commissaris van de koning van Zuid-Holland en enkele andere oud-wethouders willen hebben over de voortdurende beïnvloeding van de lokale politiek in Noordwijk. Intussen heeft het Collectief 'Transparant Bestuur Noordwijk' de twee oud-wethouders gedaagd.

 • De verantwoordelijkheid voor de jeugdbescherming moet bij gemeenten worden weggehaald. Uitsluitend het rijk moet hiervoor verantwoordelijk worden. Dit komt de rechtszekerheid en rechtsgelijkheid ten goede. Dat adviseert de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ).

  Jeugdbescherming moet van gemeenten naar rijk

  Herijking van de jeugdbescherming is noodzakelijk. De verantwoordelijkheid hiervoor die nu bij gemeenten ligt, moet daar worden weggehaald. Uitsluitend het rijk moet hiervoor verantwoordelijk worden. Dit komt de rechtszekerheid en rechtsgelijkheid ten goede.

 • De verdeling van Europese subsidies in de Euregio Maas-Rijn heeft jarenlange achterstanden opgelopen door mismanagement en een administratieve chaos bij de provincie Limburg, meldt NRC.

  Chaos rond Europese subsidies in Limburg

  3 reacties

  De verdeling van Europese subsidies in de Euregio Maas-Rijn heeft jarenlange achterstanden opgelopen door mismanagement en een administratieve chaos bij de provincie Limburg, meldt NRC.

 • Om de stikstofcrisis aan te pakken, is het ‘onontkoombaar om ook al direct in te zetten op niet-vrijwillige beëindiging’ van vergunningen van boerderijen die dichtbij een beschermd natuurgebied liggen.

  ‘Intrekken vergunning boeren sneller dan onteigenen’

  15 reacties

  Om de stikstofcrisis aan te pakken, is het ‘onontkoombaar om ook al direct in te zetten op niet-vrijwillige beëindiging’ van vergunningen van boerderijen die dichtbij een beschermd natuurgebied liggen.

 • Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft een internationale prijs in de wacht gesleept. Hij wordt om zijn manier van besturen samen met burgemeester Philippe Rio van Grigny nabij Parijs gelauwerd met de World Mayor Prize.

  Ahmed Aboutaleb 'beste burgemeester van de wereld'

  4 reacties

  Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft een internationale prijs in de wacht gesleept. Hij wordt om zijn manier van besturen samen met burgemeester Philippe Rio van Grigny nabij Parijs gelauwerd met de World Mayor Prize.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!