of 63966 LinkedIn

Nieuws

 • Beeld: Shutterstock

  VNG: ‘Minister Digitale Zaken kan een grote rol spelen’

  De digitale basis van de overheid is niet op orde en er zijn investeringen nodig. Dat schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in aanloop naar de bijeenkomst van de Tweede Kamercommissie voor Digitale Zaken op 28 september. Een minister voor Digitale Zaken zou een belangrijke rol kunnen spelen.

 • Beeld: Shutterstock

  Scepsis over grip op gemeenschappelijke regelingen

  Raadsleden ervaren een gebrek aan grip op gemeenschappelijke regelingen, maar hoe effectief gaat de aankomende wetswijziging zijn om de problemen te verhelpen? Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) doet haar best om Eerste Kamerleden gerust te stellen. ‘Dit wetsvoorstel is nodig om de democratische legitimatie van gemeenschappelijke regelingen te versterken.’

 • De provincie Overijssel had te weinig zich op de risico’s van het opwaarderen van het kanaal Almelo – De Haandrik. Toen er eenmaal schade bleek te ontstaan bij de woningen langs het kanaal, bleef dat onder de radar door de beperkte betrokkenheid van de provincie bij het werk. Dat stelt de rekenkamer Oost in een rapport naar de risicobeheersing van het project.

  Weinig zicht op risico's verbreding kanaal Almelo

  De provincie Overijssel had te weinig zicht op de risico’s van het opwaarderen van het kanaal Almelo – De Haandrik. Toen er eenmaal schade bleek te ontstaan bij de woningen langs het kanaal, bleef dat onder de radar door de beperkte betrokkenheid van de provincie bij het werk. Dat stelt de rekenkamer Oost in een rapport naar de risicobeheersing van het project.

 • Beeld: Shutterstock

  Rechtbank is niet overtuigd van nut emissiearme stallen

  Reageer

  De rechtbank in Utrecht is er niet van overtuigd dat zogeheten emissiearme stallen wel echt doen waar ze voor gemaakt zijn: voorkomen dat te hoge concentraties stikstof de lucht ingaan. Normen waar alle provincies mee rekenen als ze beoordelen of een veehouder een vergunning moet krijgen voor uitbreiding, moeten opnieuw worden onderzocht, oordeelt de rechter in een zaak die was aangespannen door Mobilisation for the Environment en Vereniging Leefmilieu.

 • Wie de volle terrassen en straten in de stadscentra ziet, zou het niet snel denken. Maar de sectoren horeca en winkels hebben het volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) erg zwaar. Wil de binnenstad overleven, dan moet het rijk snel met extra geld over de brug komen.

  Wethouders luiden noodklok voor de binnensteden

  Wie de volle terrassen en straten in de stadscentra ziet, zou het niet snel denken. Maar de sectoren horeca en winkels hebben het volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) erg zwaar. Wil de binnenstad overleven, dan moet het rijk snel met extra geld over de brug komen.

 • Fuck Up Nights over wat er zoal mis gaat bij de overheid krijgen een tegenhanger in de vorm van het Succesverhalenfestival: een evenement waarin aandacht is voor ‘de mooiste, waargebeurde verhalen over kleine en grote overwinningen binnen de publieke sector.’

  Succesverhalen publieke sector op de planken

  Fuck Up Nights over wat er zoal mis gaat bij de overheid krijgen een tegenhanger in de vorm van het Succesverhalenfestival: een evenement waarin aandacht is voor ‘de mooiste, waargebeurde verhalen over kleine en grote overwinningen binnen de publieke sector.’

 • Beeld: Shutterstock

  Cyberburgemeesters missen visie in begrotingen

  Het cyberbeleid komt neer op pleisters plakken. Dat zeggen burgemeesters Astrid Nienhuis van Heemstede en Iris Meerts van Wijk bij Duurstede na het zien van de Prinsjesdag-documenten. Het ontbreekt aan visie en het gaat niet snel genoeg. De realiteit van de digitale wereld lijkt bovendien niet voldoende bij het rijk te zijn doorgedrongen.

 • De waterschappen zien de investeringen van het kabinet in verduurzaming en maatregelen tegen droogte als een bevestiging van de urgentie van de klimaatverandering. Maar decentrale overheden hebben meer steun nodig om klaar te zijn voor weersextremen. Dat zegt de Unie van Waterschappen in een reactie op de Miljoenennota.

  ‘Maak water leidend in ruimtelijke plannen’

  De waterschappen zien de investeringen van het kabinet in verduurzaming en maatregelen tegen droogte als een bevestiging van de urgentie van de klimaatverandering. Maar decentrale overheden hebben meer steun nodig om klaar te zijn voor weersextremen. Dat zegt de Unie van Waterschappen in een reactie op de Miljoenennota.

 • Het bevriezen van de opschalingskorting is positief, maar wat de VNG en G40 betreft moet die definitief van tafel. Het Wmo-abonnementstarief hangt nog steeds boven de markt. Er moet snel een nieuw kabinet komen.

  VNG en G40 gematigd positief over Miljoenennota

  Het bevriezen van de opschalingskorting is goed nieuws, maar wat de VNG en G40 betreft moet die definitief van tafel. En het kabinet trekt weliswaar geld uit voor onder meer de klimaatopgave en woningbouw, maar dat is slechts genoeg om ‘aan de gang te blijven, terwijl we moeten doorpakken’. Het Wmo-abonnementstarief hangt nog steeds boven de markt.

 • Kamerleden zien in de Troonrede duidelijk terug dat het kabinet demissionair is. Er is behoefte aan nieuw beleid en vooral meer structurele oplossingen voor onder meer de jeugdzorg. Ook afschaffing van de opschalingskorting en de verhuurdersheffing worden thema’s bij de begrotingsbehandeling. ‘Wij kunnen dat als Kamer afspreken en regelen.’

  'Gemeenten zijn geen uitvoeringsloket'

  Kamerleden zien in de Troonrede duidelijk terug dat het kabinet demissionair is. Er is behoefte aan nieuw beleid en vooral meer structurele oplossingen voor onder meer de jeugdzorg. Ook afschaffing van de opschalingskorting en de verhuurdersheffing worden thema’s bij de begrotingsbehandeling. ‘Wij kunnen dat als Kamer afspreken en regelen.’

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!