of 63561 LinkedIn

Nieuws

 • Er komt geen regionale of provinciale analyse voor de inzet van de BAR, de Brexit Adjustment Reserve. De 886 miljoen die uit Brussel komt als Brexitcompensatie gaat naar directe schade in sectoren en bij overheden. Dat betekent dat provincies er geen eigen beleid mee kunnen voeren, wat in ieder geval de provincie Flevoland wel wil.

  Geen eigen provinciaal beleid met Brexitmiljoenen

  Er komt geen regionale of provinciale analyse voor de inzet van de BAR, de Brexit Adjustment Reserve. De 886 miljoen die uit Brussel komt als Brexitcompensatie gaat naar directe schade in sectoren en bij overheden. Dat betekent dat provincies er geen eigen beleid mee kunnen voeren, wat in ieder geval de provincie Flevoland wel wil.

 • Een provinciale bijdrage van 1,75 miljoen euro aan een voorgenomen verhuizing van het hoofdkantoor van DSM van Heerlen naar Maastricht is een meerderheid van de Limburgse Staten in het verkeerde keelgat geschoten. Zeven Statenfracties hebben daarom een extra vergadering van de Staten bijeengeroepen.

  Limburgse staten boos over miljoenensteun DSM

  Reageer

  Een provinciale bijdrage van 1,75 miljoen euro aan een voorgenomen verhuizing van het hoofdkantoor van DSM van Heerlen naar Maastricht is een meerderheid van de Limburgse Staten in het verkeerde keelgat geschoten. Zeven Statenfracties hebben daarom een extra vergadering van de Staten bijeengeroepen.

 • Nederland moet samenwerken met de buurlanden om nieuwe watersnoodrampen te voorkomen, vindt burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg. 'We denken nog teveel in grenzen als het om klimaatverandering gaat', zegt hij in een interview met Trouw. 'Samen met België en Duitsland moeten we voorkomen dat een dergelijke hoosbui weer een probleem wordt.'

  Valkenburg wil internationale samenwerking water

  Reageer

  Nederland moet samenwerken met de buurlanden om nieuwe watersnoodrampen te voorkomen, vindt burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg. 'We denken nog teveel in grenzen als het om klimaatverandering gaat', zegt hij in een interview met Trouw. 'Samen met België en Duitsland moeten we voorkomen dat een dergelijke hoosbui weer een probleem wordt.'

 • Land- en tuinbouworganisatie ZLTO wil dat naast de provincie Limburg ook Brabant en Gelderland als rampgebied aan te merken, zodat boeren uit die provincies hun schade door overstromingen van de grote rivieren vergoed kunnen krijgen. Een oproep daarvoor aan het kabinet kan op steun rekenen van de provincie Noord-Brabant.

  Boeren willen ook rampcompensatie voor Brabant

  Land- en tuinbouworganisatie ZLTO wil dat naast de provincie Limburg ook Brabant en Gelderland als rampgebied aan te merken, zodat boeren uit die provincies hun schade door overstromingen van de grote rivieren vergoed kunnen krijgen. Een oproep daarvoor aan het kabinet kan op steun rekenen van de provincie Noord-Brabant.

 • Voormalig recyclingbedrijf Edelchemie moet een plan opstellen om de bodem op het bedrijfsterrein in Panheel (Limburg) te saneren. De kosten daarvan worden geschat op 2,5 tot 3 miljoen euro, door Edelchemie zelf te betalen.

  Limburgs recyclingbedrijf moet bodemsanering betalen

  Reageer

  Voormalig recyclingbedrijf Edelchemie moet een plan opstellen om de bodem op het bedrijfsterrein in Panheel (Limburg) te saneren. De kosten daarvan worden geschat op 2,5 tot 3 miljoen euro, door Edelchemie zelf te betalen.

 • Vooruitlopend op nieuwe wetgeving heeft Bodegraven-Reeuwijk een participatieverordening ‘nieuwe stijl’ vastgesteld. Voor zover bekend is zij de eerste gemeente.

  Inwoners gemeente krijgen meer in melk te brokkelen

  Vooruitlopend op nieuwe wetgeving heeft Bodegraven-Reeuwijk een participatieverordening ‘nieuwe stijl’ vastgesteld. Daarin is onder meer vastgelegd dat de gemeente vooraf aangeeft wat ze met de uitkomst van het participatieproces gaat doen. Ook het uitdaagrecht heeft een plek in de verordening gekregen. Voor zover bekend is Bodegraven-Reeuwijk de eerste gemeente die vanaf nu met een participatieverordening ‘nieuwe stijl’ werkt.

 • Door de karige bedeling uit het Gemeentefonds moet Delft forse bezuinigingen uitvoeren en kunnen afspraken uit het Klimaatakkoord niet worden nagekomen. Dat schrijft de Delftse burgemeester Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart namens de gemeenteraad in een brandbrief aan de Tweede Kamer. ‘Inmiddels snijdt het mes tot op het bot.’

  Delftse bezuinigingen ‘niet meer uit te leggen’

  Door de karige bedeling uit het Gemeentefonds moet Delft forse bezuinigingen uitvoeren en kunnen afspraken uit het Klimaatakkoord niet worden nagekomen. Dat schrijft de Delftse burgemeester Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart namens de gemeenteraad in een brandbrief aan de Tweede Kamer. ‘Inmiddels snijdt het mes tot op het bot.’

 • Beeld: Shutterstock

  Bekritiseerde Jorritsma zal busbaan vaker mijden

  4 reacties

  Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven kreeg de afgelopen dagen veel kritiek over zich heen, en trekt zich die aan. Hij belooft minder vaak gebruik te zullen maken van de busbaan. Want daar vielen heel wat Eindhovenaren over de laatste tijd.

 • Gebrekkige handhaving van milieuregels biedt criminelen én bedrijven in Nederland volop gelegenheid om milieudelicten te begaan. De schade die ze daarmee veroorzaken is groot en ‘vermijdbaar’, zo staat te lezen in het Dreigingsbeeld Milieucriminaliteit.

  Overheidsaanpak milieucriminaliteit niet op orde

  3 reacties

  Gebrekkige handhaving van milieuregels biedt criminelen én bedrijven in Nederland volop gelegenheid om milieudelicten te begaan. De schade die ze daarmee veroorzaken is groot en ‘vermijdbaar’, zo staat te lezen in het Dreigingsbeeld Milieucriminaliteit.

 • Arnhem verbreekt met onmiddellijke ingang de stedenband met Wuhan in China vanwege de behandeling van Oeigoeren in dat land. Dat heeft een meerderheid van de gemeenteraad besloten, tegen het advies van burgemeester en wethouders in.

  Arnhem verbreekt stedenband met Wuhan om Oeigoeren

  2 reacties

  Arnhem verbreekt met onmiddellijke ingang de stedenband met Wuhan in China vanwege de behandeling van Oeigoeren in dat land. Dat heeft een meerderheid van de gemeenteraad besloten, tegen het advies van burgemeester en wethouders in.

 • Het geslacht van iemand die zich man noch vrouw voelt, mag van de rechtbank in Amsterdam officieel als 'X' op de geboorteakte worden gezet.

  Rechtbank staat 'X' als geslachtsaanduiding toe

  Reageer

  Het geslacht van iemand die zich man noch vrouw voelt, mag van de rechtbank in Amsterdam officieel als 'X' op de geboorteakte worden gezet. De rechtbank heeft een non-binair persoon gelijk gegeven die de geboorteakte met terugwerkende kracht wilde laten aanpassen. Tot nu toe was dat geen optie, omdat de wet deze mogelijkheid niet biedt.

 • Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen moeten beiden een onafhankelijk integriteitsonderzoek instellen naar de gevolgde herindelingsprocedure Barneveld en Scherpenzeel. Dat wil het Burgerinitiatief Scherpenzeel Zelfstandig.

  Fusiestrijd: minister en Ombudsman te hulp geroepen

  Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen worden dringend verzocht beiden een onafhankelijk integriteitsonderzoek in te stellen naar de gevolgde herindelingsprocedure Barneveld en Scherpenzeel. Het proces rammelt aan alle kanten en er is sprake van ‘koehandel’, stelt het Burgerinitiatief Scherpenzeel Zelfstandig dat hun hulp heeft ingeroepen.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!