of 60220 LinkedIn

Nieuws

 • Gemeenten krijgen vanaf volgende week meer mogelijkheden om ondermijning aan te pakken. Per 1 augustus treden de gewijzigde Wet Bibob en het gewijzigde Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens (Bjsg) in werking. Gemeenten kunnen daardoor een breder Bibob-onderzoek uitvoeren.

  Nieuw Bibob geeft gemeenten meer ruimte

  Gemeenten krijgen vanaf volgende week meer mogelijkheden om ondermijning aan te pakken. Per 1 augustus treden de gewijzigde Wet Bibob en het gewijzigde Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens (Bjsg) in werking. Gemeenten kunnen daardoor een breder Bibob-onderzoek uitvoeren.

 • De voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls is niet direct voorstander van het invoeren van een mondkapjesplicht in Nederland. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb pleitte woensdagavond in het programma Nieuwsuur voor een onderzoek door het kabinet om het dragen van een mondkapje buitenshuis verplicht te stellen als de coronacijfers blijven stijgen. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema steunt die oproep.

  Veiligheidsberaad nog geen voorstander van mondkapjesplicht

  Reageer

  De voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls is niet direct voorstander van het invoeren van een mondkapjesplicht in Nederland. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb pleitte woensdagavond in het programma Nieuwsuur voor een onderzoek door het kabinet om het dragen van een mondkapje buitenshuis verplicht te stellen als de coronacijfers blijven stijgen. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema steunt die oproep.

 • En huisbezoek kan nodig zijn om te bepalen of een inwoner recht heeft op een bijstandsuitkering, maar in deze tijden is dat lastig. Bij de IJsselgemeenten, een samenwerking van de gemeenten Capelle, Krimpen en Zuidplas, werken ze sinds de coronacrisis met een app om huisbezoeken op afstand te doen.

  Huisbezoeken op afstand met app

  En huisbezoek kan nodig zijn om te bepalen of een inwoner recht heeft op een bijstandsuitkering, maar in deze tijden is dat lastig. Bij de IJsselgemeenten, een samenwerking van de gemeenten Capelle, Krimpen en Zuidplas, werken ze sinds de coronacrisis met een app om huisbezoeken op afstand te doen.

 • De coronacrisis heeft aan veel bedrijfstakken aanzienlijke schade toegebracht. Er is echter een bedrijfstak die dankzij haar veerkracht en aanpassingsvermogen niet tot nauwelijks heeft geleden onder de coronacrisis: de georganiseerde drugscriminaliteit. Dit stelt Pieter Tops, bijzonder hoogleraar Ondermijningsstudies aan de Universiteit Leiden.

  Pieter Tops: Corona ondermijnt de ondermijning niet

  De coronacrisis heeft aan veel bedrijfstakken aanzienlijke schade toegebracht. Er is echter een bedrijfstak die dankzij haar veerkracht en aanpassingsvermogen niet tot nauwelijks heeft geleden onder de coronacrisis: de georganiseerde drugscriminaliteit. Dit stelt Pieter Tops, bijzonder hoogleraar Ondermijningsstudies aan de Universiteit Leiden.

 • Een groot plan voor de bouw van 28 windturbines langs de snelweg A16 in West-Brabant bevat diverse fouten, maar het hoeft niet van tafel. Het provinciebestuur krijgt een half jaar de tijd om die te herstellen. Dat stelt de Raad van State in een tussenuitspraak in een zaak die was aangespannen door omwonenden en bedrijven.

  Brabant krijgt tik op de vingers voor windmolenplan

  1 reactie

  Een groot plan voor de bouw van 28 windturbines langs de snelweg A16 in West-Brabant bevat diverse fouten, maar het hoeft niet van tafel. Het provinciebestuur krijgt een half jaar de tijd om die te herstellen. Dat stelt de Raad van State in een tussenuitspraak in een zaak die was aangespannen door omwonenden en bedrijven.

 • De gemeente Twenterand staat in overlevingsstand, concludeert de VNG na onderzoek. Het inperken van lokale beleidsvrijheid door het rijk, een rijksoverheid die zich niet altijd een betrouwbare partner toont en de financiële onzekerheid speelt Twenterand parten.

  Twenterand staat in ‘overlevingsstand’

  De gemeente Twenterand staat in overlevingsstand. Er is nauwelijks ruimte voor lokale afwegingen en beleidskeuzes. De, in vergelijking met andere gemeente van dezelfde omvang, hoge lasten in het sociaal domein gaan ten koste van lokale voorzieningen, preventie, leefbaarheid, investeringen in de wijk en woningen. Het inperken van lokale beleidsvrijheid door het rijk, een rijksoverheid die zich niet altijd een betrouwbare partner toont en de financiële onzekerheid spelen Twenterand parten.

 • Het verbod heeft te maken met de aangekondigde actie van Farmers Defence Force (FDF), die woensdag landelijke acties heeft aangekondigd. Eerder op dinsdag kondigde de veiligheidsregio Utrecht al eenzelfde verbod af, waarop FDF boeren opriep om dan maar met de auto naar de demonstratie te komen.

  Veiligheidsregio’s verbieden demonstreren met trekkers

  Reageer

  Verschillende veiligheidsregio's hebben dinsdagavond een demonstratieverbod uitgevaardigd voor protesten met trekkers en andere landbouwvoertuigen. Het gaat om onder meer de veiligheidsregio's in Groningen, Flevoland en de Gooi- en Vechtstreek.

 • Onderzoek door de politie leidde rond 15.30 uur tot de aanhouding van de 26-jarige man, een oud-inwoner van Simpelveld. Hij is in de cel gezet op verdenking van bedreiging en het doen van valse meldingen.

  Gemeentehuizen Roermond en Simpelveld weer open

  Reageer

  De politie heeft dinsdagmiddag in Heerlen een 26-jarige man opgepakt die ernstige bedreigingen zou hebben geuit aan de gemeenten Simpelveld en Roermond. Als gevolg van die dreigementen werden de gemeentehuizen van beide plaatsen gesloten voor het publiek.

 • Het gemeentehuis en het stadskantoor in Roermond zijn dinsdagmiddag voor het publiek gesloten. Dat gebeurde nadat rond 12.00 uur per mail een bedreiging was binnengekomen, zei een woordvoerder van de politie.

  Gemeentehuis Roermond gesloten na dreigement

  Reageer

  Het gemeentehuis en het stadskantoor in Roermond zijn dinsdagmiddag voor het publiek gesloten. Dat gebeurde nadat rond 12.00 uur per mail een bedreiging was binnengekomen, zegt een woordvoerder van de politie.

 • Waarnemend burgemeester Peter den Oudsten van Utrecht heeft als voorzitter van de veiligheidsregio Utrecht een verbod ingesteld op het demonstreren met landbouwvoertuigen op de openbare weg, op parkeerplaatsen en op alle andere openbare plekken in de provincie Utrecht.

  Tractoren verboden bij boerenactie in provincie Utrecht

  Reageer

  Bij de demonstratie die boeren woensdag in De Bilt willen houden, mogen geen tractoren worden gebruikt. Dat heeft de veiligheidsregio Utrecht bekend gemaakt. Farmers Defense Force roept boeren nu op om met de auto te komen.

 • Alle vijftig medewerkers van het team Toezicht & Handhaving van de gemeente Schiedam zijn per direct twee weken in thuisquarantaine geplaatst nadat bleek dat negen teamleden het coronavirus hebben. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit besloten op advies van de GGD. Het gaat om alle handhavers, maar ook om juristen en analisten uit het team.

  Schiedams team handhavers thuis vanwege corona

  Reageer

  Alle vijftig medewerkers van het team Toezicht & Handhaving van de gemeente Schiedam zijn per direct twee weken in thuisquarantaine geplaatst nadat bleek dat negen teamleden het coronavirus hebben. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit besloten op advies van de GGD. Het gaat om alle handhavers, maar ook om juristen en analisten uit het team.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!