of 60220 LinkedIn

Nieuws

 • In 2019 gaven gemeenten 1,6 procent van de loonsom uit aan opleidingskosten. Dat komt neer op gemiddeld 996 euro per medewerker. Dat blijkt uit de Personeelsmonitor Gemeenten 2019 van A&O fonds Gemeenten. In 2015 was het gemiddelde bestede bedrag aan opleidingen nog 987 euro per medewerker, maar in 2018 was dat 1042 euro.

  Gemeenten gaven minder uit aan opleiding

  In 2019 gaven gemeenten 1,6 procent van de loonsom uit aan opleidingskosten. Dat komt neer op gemiddeld 996 euro per medewerker. Dat blijkt uit de Personeelsmonitor Gemeenten 2019 van A&O fonds Gemeenten. In 2015 was het gemiddelde bestede bedrag aan opleidingen nog 987 euro per medewerker, maar in 2018 was het 1042 euro.

 • Ambtenaren (en andere werknemers) zijn niet verplicht aan hun werkgever bekend te maken waar ze op vakantie zijn geweest. Het staat de werkgever vrij te vragen naar de vakantiebestemming, maar antwoorden hoeft de werknemer niet. Een werkgever mag ook geen coronatest opleggen, tenzij de bedrijfsarts deze uitvoert en de uitslag alleen aan de werknemer vertelt.

  Vakantiebestemming vertellen hoeft niet

  Ambtenaren (en andere werknemers) zijn niet verplicht aan hun werkgever bekend te maken waar ze op vakantie zijn geweest. Het staat de werkgever vrij te vragen naar de vakantiebestemming, maar antwoorden hoeft de werknemer niet. Een werkgever mag ook geen coronatest opleggen, tenzij de bedrijfsarts deze uitvoert en de uitslag alleen aan de werknemer vertelt.

 • De manier hoe overheden integriteit nu meten heeft niets met integriteit te maken. Beheersing is het toverwoord, maar volgens filosoof en trainer/adviseur Rob van Es komt ‘integriteit’ niet echt aan de orde in al die codes en regels. ‘Die zijn rationeel gemaakt en topdown ingevoerd.’ In zijn boek ‘Emotionele integriteit’ stelt hij dat integriteit te maken heeft met identiteit, morele overtuiging, geloofwaardigheid en vertrouwen.

  'Schei uit met doordrammen van bovenaf'

  De manier hoe overheden integriteit nu meten heeft niets met integriteit te maken. Beheersing is het toverwoord, maar volgens filosoof en trainer/adviseur Rob van Es komt ‘integriteit’ niet werkelijk aan de orde in al die codes en regels. ‘Die zijn rationeel gemaakt en topdown ingevoerd.’ In zijn boek ‘Emotionele integriteit’ stelt hij dat integriteit te maken heeft met identiteit, morele overtuiging, geloofwaardigheid en vertrouwen.

 • Voorzitter John Jorritsma van de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost wil dat bestuurders optreden tegen mensen die de coronaregels aan hun laars lappen. Dit is niet het moment om de teugels te laten vieren, stelt Jorritsma woensdag in een appèl aan bestuurders in de regio rond Eindhoven en Helmond.

  Jorritsma en Aboutaleb: coronazondaars aanpakken

  Reageer

  De voorzitters van de Veiligheidsregio's Brabant Zuidoost en Rotterdam-Rijnmond, John Jorritsma en Ahmed Aboutaleb, willen de coronaregels strak hanteren en optreden tegen mensen die de coronaregels aan hun laars lappen.

 • De gemeente Katwijk hoeft niet te zorgen voor een andere jeugdhulpplek voor een 14-jarige jongen uit Katwijk. Ook hoeft de gemeente niet te zorgen voor passende, kleinschalige vervolgplek in de buurt per 1 januari.

  Passende jeugdhulp hoeft niet in eigen regio

  De gemeente Katwijk hoeft niet te zorgen voor een andere jeugdhulpplek voor een 14-jarige jongen uit Katwijk. De instelling waar de jongen sinds 1 augustus zorg krijgt, biedt passende jeugdhulp. Ook hoeft de gemeente per 1 januari niet te zorgen voor passende, kleinschalige vervolgplek in de buurt.

 • Dat er een vergoeding komt om woningen van burgemeesters en wethouders preventief te beveiligen, is volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) meer dan prima. Maar het maximum bedrag van 2.000 euro dat Binnenlandse Zaken voorstelt, is aan de lage kant. ‘Het voorgestelde maximum bedrag moet worden losgelaten.’

  Vergoeding beveiliging burgemeesterswoning te laag

  Dat er een vergoeding komt om woningen van burgemeesters en wethouders preventief te beveiligen, is volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) meer dan prima. Maar het maximum bedrag van 2.000 euro dat Binnenlandse Zaken voorstelt, is aan de lage kant. ‘Het voorgestelde maximum bedrag moet worden losgelaten.’

 • Amsterdam kan niet goed optreden tegen vakantieverhuur van privéwoningen omdat Europese regels dat bemoeilijken. Dat schrijft de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (wonen, SP) in een ingezonden stuk in de Volkskrant.

  EU-regels hinderen Amsterdamse aanpak vakantieverhuur

  3 reacties

  Amsterdam kan niet goed optreden tegen vakantieverhuur van privéwoningen omdat Europese regels dat bemoeilijken. Dat schrijft de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (wonen, SP) in een ingezonden stuk in de Volkskrant.

 • Thuiswerken wordt een blijvertje, verwachten negen op de tien ambtenaren. Er zitten positieve en negatieve gevolgen aan voor de organisatie, en voor de medewerkers. Een van de nadelen: thuis wordt meer gesnoept.

  Nadeel thuiswerken: er wordt meer gesnoept

  De tijd dat ambtenaren elke dag naar kantoor gaan, is door corona voorgoed voorbij. Negen op de tien ambtenaren geven aan dat thuiswerken ‘zeer zeker’ en ‘waarschijnlijk’ een blijvertje in hun organisatie wordt. Er zitten positieve en negatieve gevolgen aan voor de organisatie, en voor de medewerkers. Het scheelt in ieder geval reiskosten. Ook kan op huisvesting worden bespaard. Op den duur verdwijnt echter de cohesie, zo wordt gevreesd. En: thuis wordt meer gesnoept.

 • FNV-bestuurder Maureen van der Pligt: 'Het maken van mondkapjes is regulier productiewerk en dient ook als zodanig te worden betaald.' Dat het werk leerzaam zou zijn, is volgens haar een smoes.

  Mondkapjes maken moet betaald worden, vindt vakbond

  Vakbond FNV vindt het onfatsoenlijk: bijstandsgerechtigden die mondkapjes produceren om ‘werkervaring’ op te doen en daarvoor niet het wettelijk minimumloon betaald krijgen. De betrokken leerwerkbedrijven vinden het voor de werkzoekers juist een waardevolle stap richting een baan. De kernvraag lijkt te zijn: hoeveel kun je leren van het stikken van naden?

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!