of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen wordt weer een experiment gedaan met het anders tellen van de stemmen. Dat gebeurt in 22 gemeenten. Zodra de stembureaus dicht zijn, tellen de medewerkers van de kieslokalen alleen de stemmen per partij en nog niet per kandidaat. Dat leidt tot een voorlopige uitslag, die op de verkiezingsavond bekend wordt gemaakt.

  Experiment met tellen stemmen gemeenteraadsverkiezing

  5 reacties

  Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen wordt weer een experiment gedaan met het anders tellen van de stemmen. Dat gebeurt in 22 gemeenten. Zodra de stembureaus dicht zijn, tellen de medewerkers van de kieslokalen alleen de stemmen per partij en nog niet per kandidaat. Dat leidt tot een voorlopige uitslag, die op de verkiezingsavond bekend wordt gemaakt.

 • De gemeente Dalfsen heeft een app gelanceerd voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Met Dalfsen kiest! kunnen inwoners van de gemeente informatie over de verkiezingen vinden, reageren op politieke stellingen en zelfs op een ‘politieke date’ gaan met kandidaat-raadsleden.

  App voor ‘meer romantiek in de politiek’

  De gemeente Dalfsen heeft een app gelanceerd voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Met Dalfsen kiest! kunnen inwoners van de gemeente informatie over de verkiezingen vinden, reageren op politieke stellingen en zelfs op een ‘politieke date’ gaan met kandidaat-raadsleden.

 • Naar schatting telt Nederland 10.000 tot 30.000 hennepkwekerijen, een groot deel daarvan in woningen. Dit veroorzaakt veiligheidsrisico’s voor omwonenden, onder meer door overbelasting van de elektriciteit wat kortsluiting en brand kan veroorzaken. Jaarlijks wordt bij 4500 van de 6000 ontmantelde hennepkwekerijen een gevaarlijke situatie aangetroffen, voor 200 miljoen euro aan illegale energie afgetapt en minstens 65 woningbranden per jaar zijn het directe gevolg van illegale hennepteelt.

  Risico's omwonenden wiettelers onaanvaardbaar

  2 reacties

  De veiligheidsrisico's voor omwonenden van illegale wietkwekerijen in woonhuizen is 'onaanvaardbaar'. Omdat hennepteelt illegaal is, zijn politie en justitie bezig met opsporen en ontmantelen van kwekerijen. Maar naar veiligheid wordt niet gekeken en dat zou wel moeten, aldus de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De Raad vindt daarom dat veel meer partijen zich hiermee actief bezig moeten houden, zoals netbeheerders, energieleveranciers, woningcorporaties en omwonenden.

 • Paul Cliteur is humanist en liberaal en verbonden als hoogleraar Encyclopedie van de Rechtswetenschap aan de faculteit der rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden. Hij staat vooral bekend als iemand die de verlichtingswaarden bepleit: vrijheid van meningsuiting, democratie, rechtsstaat, individualisme en de scheiding van religie en staat. Bestuurlijk maakte hij deel uit van de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD, en was hij voorzitter van het Humanistisch Verbond.

  Lijstduwer Paul Cliteur, rechtsgeleerde en filosoof

  Na tien jaar lijstduwerschap voor de Partij voor de Dieren bij de Europese verkiezingen (2004-2014) is rechtsgeleerde en filosoof Paul Cliteur overgestapt naar Forum voor Democratie. De hoogleraar staat als lijstduwer op de kandidatenlijst van Thierry Baudets partij bij de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen. Is het dier in 2018 opeens minder belangrijk dan de burger?

 • In profielschetsen voor een nieuwe burgemeester benutten gemeenteraden te weinig de mogelijkheden voor lokaal maatwerk. Dat blijkt uit een analyse van 231 profielschetsen door Niels Karsten van de Universiteit van Tilburg en Hans Oostendorp en Frank van Kooten van Necker van Naem, gepubliceerd in Bestuurswetenschappen.

  Zoektocht burgemeester blijkt eenheidsworst

  In profielschetsen voor een nieuwe burgemeester benutten gemeenteraden te weinig de mogelijkheden voor lokaal maatwerk. De lokale omstandigheden worden niet tot nauwelijks in specifieke eisen vertaald. Gemeenteraden die een nieuwe burgemeester zoeken, willen vooral integere netwerkers en verbinders, die daadkrachtig, inlevend en communicatief zijn. Gemeentegrootte maakt geen verschil in de eisen die aan een burgemeesterskandidaat worden gesteld.

 • Een krappe 54.000 kandidaten doen op 21 maart een gooi naar één van de 7.979 raadszetels. Gemiddeld zijn er 14,6 kandidaten per zetel beschikbaar. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

  Voldoende te kiezen

  Bijna 54.000 kandidaten doen op 21 maart een gooi naar één van de 7.979 raadszetels. Per zetel zijn er bijna 7 kandidaten. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

 • Criminele infiltratie is wel een potentieel gevaar voor gemeenteraden, aldus Emile Kolthoff, lector ondermijning aan de Avans Hogeschool. Dat er geen bewijs voor is, zoals hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga onlangs stelde, weerspreekt hij niet. ‘Maar er zijn wel degelijk gangsters.’

  'Er zijn wel degelijk gangsters'

  Criminele infiltratie is wel degelijk een potentieel gevaar voor gemeenteraden, aldus Emile Kolthoff, lector ondermijning aan de Avans Hogeschool. Dat er geen bewijs voor is, zoals hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga onlangs stelde, weerspreekt hij niet. ‘Maar we moeten op onze hoede zijn.’

 • De gemeente Tilburg keert eenmalig 500 euro uit aan mensen die op de voormalig NS-werkplaats in de stad in contact zijn geweest met het gevaarlijke antiroestmiddel chroom-6.

  Extra geld voor Tilburgse gedupeerden chroom-6

  1 reactie

  De gemeente Tilburg keert eenmalig 500 euro uit aan mensen die op de voormalig NS-werkplaats in de stad in contact zijn geweest met het gevaarlijke antiroestmiddel chroom-6. De gemeente heeft dat besloten vanwege de voortdurende onzekerheid over de exacte oorzaak van hun gezondheidsklachten.

 • Het online platform ‘De Stem van West’ gaat uitbreiden. Met de online tool kunnen bewoners van Amsterdam West voorstellen of ideeën om hun eigen buurt te verbeteren direct indienen voor op de agenda van de deelraad. Op termijn krijgt ieder stadsdeel in Amsterdam een eigen versie van de tool. Inmiddels hebben ook andere gemeenten interesse, vertelt Jeroen van Berkel, lid van het dagelijks bestuur van stadsdeel West.

  Succesvolle online tool De Stem van West breidt uit

  Het online platform ‘De Stem van West’ gaat uitbreiden. Met de online tool kunnen bewoners van Amsterdam West voorstellen of ideeën om hun eigen buurt te verbeteren direct indienen voor op de agenda van de deelraad. Op termijn krijgt ieder stadsdeel in Amsterdam een eigen versie van de tool. Inmiddels hebben ook andere gemeenten interesse, vertelt Jeroen van Berkel, lid van het dagelijks bestuur van stadsdeel West.

 • De gemeenten Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht stellen de bedrijven Chemours en DuPont aansprakelijk voor de gevolgen van de uitstoot van de stoffen PFOA en GenX. Ook worden ze aansprakelijk gesteld voor de schade die voortkomt uit de verontreiniging van bodem en oppervlaktewater in de omgeving van het bedrijfsterrein, waar de voormalige Dupont-fabriek stond.

  Gemeenten stellen Chemours en Dupont aansprakelijk

  Reageer

  De gemeenten Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht stellen de bedrijven Chemours en DuPont aansprakelijk voor de gevolgen van de uitstoot van de stoffen PFOA en GenX. Hierover is door de gemeenten aan de bedrijven een brief gestuurd. Volgens de gemeenten moeten de bedrijven onder meer opdraaien voor de kosten van diverse gezondheidsonderzoeken.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers