of 59761 LinkedIn

Nieuws

 • Het gemeentebestuur van Hoorn wil met de inwoners een fatsoenlijk gesprek over racisme en hoe mensen met elkaar omgaan. Volgens het bestuur heeft de uit de hand gelopen demonstratie bij het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen vorige week vrijdag veel teweeggebracht.

  Hoorn in gesprek met inwoners over racisme en Coen

  Reageer

  Het gemeentebestuur van Hoorn wil met de inwoners een fatsoenlijk gesprek over racisme en hoe mensen met elkaar omgaan. Volgens het bestuur heeft de uit de hand gelopen demonstratie bij het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen vorige week vrijdag veel teweeggebracht.

 • Jos Heijmans heeft zijn ontslag ingediend als burgemeester van Weert. Dat heeft hij woensdag bekendgemaakt op Facebook. Heijmans zegt daarmee de eer aan zichzelf te houden.

  Heijmans dient ontslag in als burgemeester Weert

  1 reactie

  Jos Heijmans heeft zijn ontslag ingediend als burgemeester van Weert. Dat heeft hij woensdag bekendgemaakt op Facebook. Heijmans zegt daarmee de eer aan zichzelf te houden.

 • Er moet een einde komen aan de neerwaartse spiraal van polarisatie en wantrouwen tussen Kamerleden, kabinet en ambtenaren. Daartoe moet een breed gesprek worden gevoerd over de ministeriële verantwoordelijkheid en de rol van ambtenaren en politiek daarbij. Als ambtenaren kopschuw worden, is dat slecht voor de overheid en de democratie. Er moet meer aandacht komen voor het ambtelijk vakmanschap.

  ‘Iets minder Oekaze-kramp zou de democratie goed doen’

  Er moet een einde komen aan de neerwaartse spiraal van polarisatie en wantrouwen tussen Kamerleden, kabinet en ambtenaren. Daartoe moet een breed gesprek worden gevoerd over de ministeriële verantwoordelijkheid en de rol van ambtenaren en politiek daarbij. Als ambtenaren kopschuw worden, is dat slecht voor de overheid en de democratie. Er moet meer aandacht komen voor het ambtelijk vakmanschap.

 • Criminele motorbendes laten zich minder in de openbare ruimte zien. Het gevaar voor de openbare orde is daardoor afgenomen, maar zeker niet geweken. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s).

  Landschap motorbendes ‘meer fluïde’

  Criminele motorbendes laten zich minder in de openbare ruimte zien. Het gevaar voor de openbare orde is daardoor afgenomen, maar zeker niet geweken. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s).

 • De Eerste Kamer heeft een motie van afkeuring aangenomen tegen minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken, omdat zij weigert de jaarlijkse huurverhoging tijdelijk te stoppen in verband met de coronacrisis.

  1e Kamer steunt afkeuringsmotie huurbeleid Ollongren

  1 reactie

  De Eerste Kamer heeft een motie van afkeuring aangenomen tegen minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken, omdat zij weigert de jaarlijkse huurverhoging tijdelijk te stoppen in verband met de coronacrisis.

 • Voor gemeenten staat het belang van een goede lobby buiten kijf. Veel gemeenten worstelen echter met het kiezen van lobbyspeerpunten en het leggen van contacten met landelijke politici. Dat blijkt uit onderzoek onder gemeenten door EPPA.

  Gemeentelijke lobby lang niet altijd op orde

  De tekorten op het sociaal domein, de herijking van het gemeentefonds, de compensatie van de corona-maatregelen en naderende Tweede Kamerverkiezingen. Onderwerpen en momenten genoeg voor gemeenten om via een stevige lobby in ‘Den Haag’ meer geld of invloed te krijgen. Veel gemeenten worstelen echter met het kiezen van lobbyspeerpunten en het leggen van contacten met landelijke politici. Ook het intern beleggen van de lobby verloopt regelmatig moeizaam.

 • ‘Het zal de komende dagen zeker heel druk worden op bepaalde plekken, maar wij accepteren dat mensen naar buiten gaan. Zeker met het warme weer. Wij hebben honderden kilometers strand. Zoek een rustiger plekje op dan alleen Zandvoort. Mensen zijn zelf verantwoordelijk. Zij moeten anderhalve meter afstand houden. Wij gaan niet optreden als zonaanbidders te dicht bij elkaar liggen. We handhaven alleen bij excessen’, aldus de voorzitter van het Veiligheidsberaad.

  Burgemeesters verwachten geen problemen door warme weer

  Reageer

  De burgemeesters verwachten dat het zonnige weer geen problemen gaat opleveren wat betreft drukte op de stranden, zwembaden of recreatieplassen. ‘Wij hebben inmiddels veel meer ervaring met 'crowdcontrol' dan enkele weken geleden’, stelt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen.

 • De aangifte richt zich in het bijzonder op de stikstofberekeningen die voor Lelystad Airport zijn gebruikt. Daaruit zou blijken dat de toekomstige luchthaven voor vakantievliegverkeer zo weinig stikstof uitstoot, dat er geen natuurvergunning nodig is. Een natuurvergunning zou onder de huidige stikstofmaatregelen een belangrijk probleem voor de opening van Lelystad Airport kunnen zijn.

  'Ambtenaren verduisterden stukken over Lelystad Airport'

  3 reacties


  Topambtenaren van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (vroeger Infrastructuur en Milieu) hebben stukken verduisterd die ongunstig uitpakten voor de opening van Lelystad Airport. Ook hebben zij opzettelijk verkeerde gegevens gebruikt, anderen beïnvloed om verklaringen aan te passen en hun gezag misbruikt. Dat zeggen de twintig Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL), die bij het functioneel parket van het Openbaar Ministerie aangifte hebben gedaan tegen vier topambtenaren, vier onderzoeksbureaus en de leiding van Luchthaven Lelystad.

 • 'De staatssecretaris geeft steeds aan: gemeenten kunnen maatwerk leveren. Maar bij gemeenten komt daar niks van terecht. We worden steeds met een kluitje in het riet gestuurd', aldus Jasper van Dijk, Tweede Kamerlid voor de SP.

  Maatwerkoplossing is een 'wassen neus’

  Het 'maatwerk' dat gemeenten kunnen leveren bij het wel of niet toepassen van de kostendelersnorm is geen oplossing voor de problemen die de regel veroorzaakt, vindt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. Het blijkt dat de mogelijkheid om af te wijken van de kostendelersnorm door gemeenten in de praktijk bijna nooit wordt gebruikt.

 • Telecombedrijven mogen gezamenlijk optrekken in het verwerven van opstelpunten voor 5G-zendapparatuur en die infrastructuur met elkaar te delen. Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) verduidelijkt in een leidraad voor het delen van mobiele netwerken.

  Operators mogen samenwerken in uitrol 5G

  Telecombedrijven mogen gezamenlijk optrekken in het verwerven van opstelpunten voor 5G-zendapparatuur en die infrastructuur met elkaar te delen. Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) verduidelijkt in een leidraad voor het delen van mobiele netwerken.

 • Zes op de tien gemeenten hebben een generatiepact en het aandeel werknemers jonger dan 35 jaar bij gemeenten was in 2019 15 procent, veel lager dan in de beroepsbevolking (37 procent). Dat blijkt uit de Personeelsmonitor Gemeenten 2019 van A&O fonds Gemeenten. Verder voert twee derde van de gemeenten geen actief beleid om jongeren te behouden of om hun uitstroom te voorkomen.

  Geen generatiepact in 4 op 10 gemeenten

  Zes op de tien gemeenten hebben een generatiepact en het aandeel werknemers jonger dan 35 jaar bij gemeenten was in 2019 15 procent, veel lager dan in de beroepsbevolking (37 procent). Dat blijkt uit de Personeelsmonitor Gemeenten 2019 van A&O fonds Gemeenten. Verder voert twee derde van de gemeenten geen actief beleid om jongeren te behouden of om hun uitstroom te voorkomen. 

 • Burgers moeten regie kunnen houden op wat er met hun persoonsgegevens gebeurt, maar ze zijn geen eigenaar van hun persoonsgegevens. Dat zegt staatssecretaris Raymond Knops in een brief aan de Tweede Kamer.

  Persoonsgegevens geen eigendom van burger

  Burgers moeten regie kunnen houden op wat er met hun persoonsgegevens gebeurt, maar ze zijn geen eigenaar van hun persoonsgegevens. Dat zegt staatssecretaris Raymond Knops in een brief aan de Tweede Kamer.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!