of 61869 LinkedIn

Nieuws

 • Niet de burger maar de overheid staat centraal bij algoritmes, concludeert de Algemene Rekenkamer na onderzoek naar algoritmegebruik bij de rijksoverheid. ‘Er is bij de overheid oog voor de privacy van burgers, maar ethische aspecten krijgen weinig aandacht.’ Wel is het volgens de Rekenkamer zo dat de algoritmes die de rijksoverheid gebruikt geen ‘black box’ zijn.

  Burger onvoldoende centraal bij algoritmes

  Niet de burger maar de overheid staat centraal bij algoritmes, concludeert de Algemene Rekenkamer na onderzoek naar algoritmegebruik bij de rijksoverheid. ‘Er is bij de overheid oog voor de privacy van burgers, maar ethische aspecten krijgen weinig aandacht.’ Wel is het volgens de Rekenkamer zo dat de algoritmes die de rijksoverheid gebruikt geen ‘black box’ zijn.

 • Overheden worden gecompenseerd voor de kosten die ze moeten maken voor de invoering en uitvoering van de nieuwe Wet open overheid (Woo). De Tweede Kamer stemde dinsdag in met de initiatiefwet van GroenLinks en D66, die voor meer openheid van informatie van de rijksoverheid en decentrale overheden moet zorgen.

  Kamer akkoord met compensatie WOO

  Overheden worden gecompenseerd voor de kosten die ze moeten maken voor de invoering en uitvoering van de nieuwe Wet open overheid (Woo). De Tweede Kamer stemde dinsdag in met de initiatiefwet van GroenLinks en D66, die voor meer openheid van informatie van de rijksoverheid en decentrale overheden moet zorgen.

 • Ook dit jaar is er geen (fysiek) VNG-jaarcongres. Vanwege corona is het te onzeker of de regio Westfriesland, die net zoals vorig jaar gastheer zou zijn, in juni op een veilige manier de verwachte 2.500 bezoekers kan ontvangen.

  Fysiek VNG-jaarcongres opnieuw jaar uitgesteld

  Opnieuw is het (fysieke) VNG-jaarcongres geschrapt. Het is vanwege corona te onzeker of de regio Westfriesland, die net zoals vorig jaar gastheer zou zijn, in juni op een veilige manier de verwachte 2.500 bezoekers kan ontvangen. In 2022 vindt het congres alsnog in Westfriesland plaats. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) organiseert dit jaar een digitaal congres.

 • Maandagavond trokken tientallen jongeren rellend en plunderend door het stadscentrum van Den Bosch en ook in Rotterdam waren forse ongeregeldheden. De relschoppers richtten vernielingen aan, plunderden winkels en bekogelden de politie met stenen en vuurwerk. Op veel plaatsen moest de ME er aan te pas komen om de boel weer rustiger te krijgen. Ook was het onrustig in onder meer Amsterdam-Oost, Haarlem, Den Haag, Geleen, Zwolle en Almelo.

  Bruls: chaos zal niet regeren in dit land

  1 reactie

  De voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls heeft het vertrouwen dat de burgemeesters de rellen van de afgelopen dagen onder controle zullen krijgen. ‘Chaos zal niet regeren in dit land’, zei Bruls dinsdagochtend op NPO Radio 1. ‘We moeten kijken hoe deze situatie zich verder ontwikkelt, maar ik heb het vertrouwen dat we dit onder controle gaan krijgen.’

 • ‘Oude tijden herleven. Jorritsma noemt Eindhovense jeugd ‘het ‘schuim der aarde’. Een ouderwetse reactie, die past bij ouderwetse situaties van rellende jongeren die ME bekogelen’, reageerde de Groningse hoogleraar sociale psychologie Tom Postmes op Twitter op de reactie van de Eindhovense burgemeester John Jorritsma afgelopen zondagavond. De-escaleren doe je op een andere manier, legt Postmes uit.

  ‘Met verkettering herstel je de openbare orde niet’

  ‘Oude tijden herleven. Jorritsma noemt Eindhovense jeugd ‘het ‘schuim der aarde’. Een ouderwetse reactie, die past bij ouderwetse situaties van rellende jongeren die ME bekogelen’, reageerde de Groningse hoogleraar sociale psychologie Tom Postmes op Twitter op de reactie van burgemeester John Jorritsma van Eindhoven afgelopen zondag. De-escaleren doe je op een andere manier, legt Postmes uit.

 • De thuiswerkdiscipline van Belgische werknemers is na de kerstvakantie dramatisch ingezakt. Dat blijkt uit mobiliteitscijfers van Google. Toch zal het thuiswerken (aldaar ‘telewerken’ genoemd) na corona een grote vlucht nemen, verwacht de Vlaamse overheid (bijna 30.000 ambtenaren). In nieuwe kantoorgebouwen is maar voor de helft van de ambtenaren een werkplek ingericht.

  Vlaanderen biedt helft ambtenaren werkplek

  De thuiswerkdiscipline van Belgische werknemers is na de kerstvakantie dramatisch ingezakt. Dat blijkt uit mobiliteitscijfers van Google. Toch zal het thuiswerken (aldaar ‘telewerken’ genoemd) na corona een grote vlucht nemen, verwacht de Vlaamse overheid (bijna 30.000 ambtenaren). In nieuwe kantoorgebouwen is maar voor de helft van de ambtenaren een werkplek ingericht.

 • Het bekrachtigen van geheimhouding door de raad gebeurt zelden weloverwogen. Dat is een van de conclusies die de rekenkamers van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag trekken na onderzoek naar hoe hun gemeenten omgaan met geheimhouding. Verder worden raadsleden te weinig gefaciliteerd en is de raad bij opheffing van geheimhouding te afhankelijk van het college. De rekenkamers zijn daarnaast bang dat door nieuwe wetgeving informatie lange tijd geheim zal blijven.

  Geheimhouding gebeurt zelden weloverwogen

  Het bekrachtigen van geheimhouding door de raad gebeurt zelden weloverwogen. Dat is een van de conclusies die de rekenkamers van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag trekken na onderzoek naar hoe hun gemeenten omgaan met geheimhouding. Verder worden raadsleden te weinig gefaciliteerd en is de raad bij opheffing van geheimhouding te afhankelijk van het college. De rekenkamers zijn daarnaast bang dat door nieuwe wetgeving informatie lange tijd geheim zal blijven.

 • 'De minister bagatelliseert het probleem', reageert schuldenexpert André Moerman.

  Koolmees staat achter BKR-registratie bij schuldhulp

  Het omstreden besluit om iedereen die schuldhulpverlening krijgt te registreren bij het Bureau Krediet Registratie (BKR), is volgens verantwoordelijk minister Wouter Koolmees gerechtvaardigd. 'De minister bagatelliseert het probleem', reageert schuldenexpert André Moerman.

 • Rotterdam, Geleen, Helmond, Zwolle, Amersfoort, Den Bosch, Haarlem, Amsterdam en Den Haag. Het rijtje steden waar maandagavond in meer of mindere mate rellen uitbraken werd gaandeweg de avond steeds langer. In diverse plaatsen in het land heeft de politie al zeker zeventig personen aangehouden.

  Noodbevelen, rellen, vernielingen en plunderingen

  3 reacties

  Rotterdam, Geleen, Helmond, Zwolle, Amersfoort, Den Bosch, Haarlem, Amsterdam en Den Haag. Het rijtje steden waar maandagavond in meer of mindere mate rellen uitbraken werd gaandeweg de avond steeds langer. In diverse plaatsen in het land heeft de politie al zeker zeventig personen aangehouden.

 • De politie kan voorlopig de demonstraties en rellen in Nederland aan. De Koninklijke Marechaussee heeft geholpen en blijft dat ook doen. 'Er is geen sprake geweest dat het leger bijstand heeft moeten verlenen in het land', zei minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) na afloop van het Veiligheidsberaad maandag.

  Grapperhaus: politie kan rellen aan

  10 reacties

  De politie kan voorlopig de demonstraties en rellen in Nederland aan. De Koninklijke Marechaussee heeft geholpen en blijft dat ook doen. 'Er is geen sprake geweest dat het leger bijstand heeft moeten verlenen in het land', zei minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) na afloop van het Veiligheidsberaad maandag.

 • Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven heeft vandaag opdracht gegeven voor een onafhankelijk onderzoek naar de besluitvorming rond de ongeregeldheden die gisteren de binnenstad van Eindhoven teisterden. Het onderzoek richt zich op de voorbereiding en uiteindelijke uitvoering door de hulpdiensten.

  Jorritsma stelt onderzoek in naar rellen Eindhoven

  Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven heeft vandaag opdracht gegeven voor een onafhankelijk onderzoek naar de besluitvorming rond de ongeregeldheden die gisteren de binnenstad van Eindhoven teisterden. Het onderzoek richt zich op de voorbereiding en uiteindelijke uitvoering door de hulpdiensten.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!