of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • De reacties op de plannen van minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) zijn overwegend positief. De Wethoudersvereniging tekent wel aan dat de waarde van de toekomstige VOG-verplichting voor wethouders niet moet worden overschat.

  Verplichte VOG is ‘drempeltje’

  De komst van een basistoets integriteit is de Wethoudersvereniging ‘uit het hart gegrepen’. De waarde van de toekomstige VOG-verplichting moet echter niet worden overschat. Gemeentekoepel VNG is juist verheugd over die VOG-plicht. De Nederlandse Vereniging van Raadsleden vindt het terecht dat er voor raadsleden geen VOG-verplichting komt. Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters reageert positief op de stappen die minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil zetten.

 • Op termijn moet de vergoeding van gemeenten vanaf 100.000 inwoners omlaag. Dat adviseert de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) aan de minister van Binnenlandse Zaken (BZK).

  Vergoeding raadsleden steden moet omlaag

  De vergoeding van raadsleden in kleine gemeenten (tot 24.000 inwoners) moet omhoog. Op termijn moet de vergoeding van gemeenten vanaf 100.000 inwoners juist, gefaseerd, omlaag. De vergoeding voor provinciale statenleden kan gelijk blijven. Dat adviseert de Raad voor het Openbaar Bestuur aan de minister van Binnenlandse Zaken (BZK).

 • Diverse gemeenten tellen na de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag de uitslagen niet alleen met de computer bij elkaar op, maar ook handmatig. Dat is niet verplicht, maar wel een extra waarborg.

  Gemeenten tellen verkiezingsuitslagen na

  Reageer

  Diverse gemeenten tellen na de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag de uitslagen niet alleen met de computer bij elkaar op, maar ook handmatig. Dat is niet verplicht, maar wel een extra waarborg.

 • De gemeente Schiedam heeft schade geleden als gevolg van gemaakte fouten van onderzoeksbureau BING in een rapport over oud-burgemeester Wilma Verver en clustermanager Hans Boet. Volgens de rechter bevat het rapport feitelijke onjuistheden en ongefundeerde conclusies. BING draait op voor gemeentelijke kosten van door Verver en Boet aangespannen juridisch procedures.

  BING moet juridische schade Schiedam vergoeden

  Onderzoeksbureau BING moet juridische schade vergoeden die de gemeente Schiedam heeft geleden als gevolg van gemaakte fouten in een rapport over oud-burgemeester Wilma Verver en clustermanager Hans Boet. Volgens de rechter bevat het rapport feitelijke onjuistheden en ongefundeerde conclusies. BING draait op voor gemeentelijke kosten van door Verver en Boet aangespannen juridisch procedures.

 • Raadsleden die hun termijn van vier jaar niet volmaken, doen dat vooral vanwege de werkdruk en de hoeveelheid tijd die het kost. Dat blijkt uit twee verschillende onderzoeken onder voortijdig afgehaakte raadsleden.

  Raadsleden haken af door werkdruk

  Raadsleden die hun termijn van vier jaar niet volmaken, doen dat vooral vanwege de werkdruk en de hoeveelheid tijd die het kost. Dat blijkt uit twee verschillende onderzoeken onder voortijdig afgehaakte raadsleden.

 • De Amsterdamse gemeenteraad is akkoord gegaan met een herinrichting van de sociale werkvoorziening (Sw). Daarvoor wordt een samenwerkingskoepel opgericht samen met het bedrijfsleven en sociale firma’s. De gemeente wil zo de sociale werkvoorziening beter in lijn brengen met de Participatiewet en de afbouw van rijksfinanciering voor de Sw.

  Amsterdam hervormt sociale werkvoorziening

  De Amsterdamse gemeenteraad is akkoord gegaan met een herinrichting van de sociale werkvoorziening (Sw). Daarvoor wordt een samenwerkingskoepel opgericht samen met het bedrijfsleven en sociale firma’s. De gemeente wil zo de sociale werkvoorziening beter in lijn brengen met de Participatiewet en de afbouw van rijksfinanciering voor de Sw.

 • De maatregel geldt voor ten minste vier jaar. Daarna kan verlenging worden aangevraagd, maar moet de gemeente aantonen dat de maatregel nog steeds nodig is. Een gemeente krijgt pas toestemming voor dit soort selectiebeleid als het kan aantonen dat het er met andere middelen niet in is geslaagd de leefbaarheid te verbeteren.

  Zaanstad mag overlastgevers weren

  1 reactie

  De gemeente Zaanstad mag in de wijk Poelenburg en de buurt Peldersveld mensen van zestien jaar of ouder uit huurwoningen weren als die waarschijnlijk voor extra overlast of criminaliteit zouden zorgen. Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren heeft daarvoor toestemming verleend.

 • De Wolden hoopt morgen op een nog hogere opkomst bij de raadsverkiezingen. Schiedam opent meer stemlokalen om meer kiezers te verleiden te gaan stemmen.

  ‘Strijd’ om hoge opkomst

  De Wolden streeft bij de raadsverkiezingen van morgen naar een opkomst van 66 procent en heeft volop campagne gevoerd. Schiedam hoopt niet nog een keer de laagste opkomst van Nederland te noteren en opent meer stemlokalen. Rozendaal verklapt het geheim van het (bijna) hoogste opkomstpercentage van het land. Dat lag in 2014 op gemiddeld 54 procent, Rozendaal ‘scoorde’ met 84,8 procent net onder de 85,3 procent van koploper Schiermonnikoog.

 • Ewald Engelen is financieel geograaf, hoogleraar en lijstduwer van de Partij voor de Dieren bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. We bellen hem op de kop af tien jaar na het ontstaan van de wereldwijde financiële crisis, die voor het eerst openlijk zichtbaar werd door de paniekerige overname van de bijna-failliete Amerikaanse investeringsbank Bear Stearns door branchegenoot JP Morgan. Een goede gelegenheid om het mondiale met het lokale te verbinden.

  Lijstduwer Ewald Engelen, financieel geograaf en columnist

  Ewald Engelen is financieel geograaf, hoogleraar en lijstduwer van de Partij voor de Dieren bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. We bellen hem op de kop af tien jaar na het ontstaan van de wereldwijde financiële crisis, die voor het eerst openlijk zichtbaar werd door de paniekerige overname van de bijna-failliete Amerikaanse investeringsbank Bear Stearns door branchegenoot JP Morgan. Een goede gelegenheid om het mondiale met het lokale te verbinden.

 • De Provinciale Staten in Utrecht hebben maandag tijdens een spoeddebat unaniem aangedrongen op een diepgravend onderzoek naar de problemen rond de Uithoflijn. Volgens de politieke partijen moet de Randstedelijke Rekenkamer dit onderzoek in samenspraak met de Utrechtse Rekenkamer gaan uitvoeren. Voor de zomer moet het onderzoek af zijn.

  Groot onderzoek naar Uithoflijn

  Reageer

  De Provinciale Staten in Utrecht hebben maandag tijdens een spoeddebat unaniem aangedrongen op een diepgravend onderzoek naar de problemen rond de Uithoflijn. Volgens de politieke partijen moet de Randstedelijke Rekenkamer dit onderzoek in samenspraak met de Utrechtse Rekenkamer gaan uitvoeren. Voor de zomer moet het onderzoek af zijn.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

 • Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...

  Overtuigen

  Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...
 • Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...

  Presenteren

  Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...

Alle whitepapers

Dossiers