of 63082 LinkedIn

Nieuws

 • Waterschap Rivierenland laat kennisinstituut Deltares onderzoeken of de versterking van de Lekdijk tussen Kinderdijk en Schoonhovenseveer goed is uitgevoerd. Dat heeft het waterschapsbestuur besloten nadat hoogleraar geotechniek Stefan van Baars vorige week een zeer kritisch rapport indiende bij het schap, waarin hij stelt dat de dijk door bouwfouten niet meer veilig is.

  Onderzoek naar mogelijke zwakheden Lekdijk

  2 reacties

  Waterschap Rivierenland laat kennisinstituut Deltares onderzoeken of de versterking van de Lekdijk tussen Kinderdijk en Schoonhovenseveer goed is uitgevoerd. Dat heeft het waterschapsbestuur besloten nadat hoogleraar geotechniek Stefan van Baars vorige week een zeer kritisch rapport indiende bij het schap, waarin hij stelt dat de dijk door bouwfouten niet meer veilig is.

 • Beeld: Shutterstock

  Gemeenten naar rechter om uitstoot chemiebedrijven

  1 reactie

  Een groepje gemeenten sleept Chemours en DuPont voor de rechter. Ze willen de chemiebedrijven aansprakelijk stellen voor de gevolgen van de uitstoot van schadelijke PFAS-stoffen in de regio Dordrecht, waar de fabriek staat. Chemours en DuPont zouden moeten opdraaien voor de kosten die de gemeenten hebben gemaakt, maken en mogelijk nog zullen maken door de uitstoot daarvan.

 • Het provinciehuis van Maastricht

  Limburg wil nieuw college GS uiterlijk 18 juni

  Reageer

  De provincie Limburg streeft ernaar uiterlijk 18 juni een nieuw college van Gedeputeerde Staten (GS) te vormen. Dat blijkt uit een mededeling door de griffie van de provincie donderdagavond. Daarin wordt nader gepreciseerd welk tijdpad verkenner Onno Hoes moet gaan volgen bij het uitbrengen van advies aan de Staten. Hoes werd woensdag door de fractievoorzitters aangetrokken als verkenner.

 • De kans om de burger te betrekken bij de Europese Unie, zo ziet het kabinet de Conferentie over de Toekomst van de Europese Unie, schrijft minister Stef Blok (BuZa) aan de Eerste en Tweede Kamers. Ons kabinet zet in op het ontsluiten van kennis en burgerconsultaties, schrijft Blok verder. Hij wijst erop dat burgers, organisaties en andere initiatiefnemers ook burgerconsultaties kunnen ontwikkelen.

  Europa wil burgers betrekken via gemeenten

  De kans om de burger te betrekken bij de Europese Unie, zo ziet het kabinet de Conferentie over de Toekomst van de Europese Unie, schrijft minister Stef Blok (BuZa) aan de Eerste en Tweede Kamers. Ons kabinet zet in op het ontsluiten van kennis en burgerconsultaties, schrijft Blok verder. Hij wijst erop dat burgers, organisaties en andere initiatiefnemers ook burgerconsultaties kunnen ontwikkelen.

 • Wie een uitkering van de overheid aanneemt, heeft nauwelijks nog privacy, zegt rechtsgeleerde en voorzitter van het Platform Bescherming Burgerrechten Tijmen Wisman. ‘Door steun te accepteren, lever je jezelf eigenlijk compleet over aan de overheid.’

  Jacht op bijstandsfraude gaat ver

  3 reacties

  Wie een uitkering aanvraagt, krijgt vaak zonder het te weten te maken met het Inlichtingenbureau. Een onbekende stichting die in opdracht van de overheid een burger compleet doorlicht. Het koppelt onopgemerkt allerlei data van instanties. Deskundigen zijn verbaasd, schrijft de Volkskrant: hoever denkt de overheid te mogen doordringen in het leven van een individu?

 • Beeld: Shutterstock

  'Al die jaren stond het informatiehuis in brand'

  Nipt vermeed het Almeerse college een motie van afkeuring over de affaire met de gewiste mailboxen. De indieners spraken erin hun ‘diepgevoelde afkeuring uit over de tekortkomingen’. Kennelijk lukte het burgemeester Franc Weerwind (D66) om voldoende duidelijk te maken dat hij beseft dat er veel is misgegaan. En dat er verbetering aankomt. ‘Informatiehuishouding is een pittige klus, constateer ik.’

 • Het ontbreekt de meeste gemeenten aan middelen, maar ook aan kennis om voldoende toezicht te houden op de restauratie van monumenten. Ook als eigenaars van monumenten negeren overheden en semi-overheden kwaliteitsrichtlijnen en laten ze zich leiden door de laagste prijs voor een restauratieopdracht in plaats van te investeren in kwaliteit. Dat zeggen de drie brancheorganisaties voor aannemers, specialisten en architecten in de restauratie.

  Overheden laten toezicht monumenten links liggen

  Het ontbreekt de meeste gemeenten aan middelen, maar ook aan kennis om voldoende toezicht te houden op de restauratie van monumenten. Ook als eigenaars van monumenten negeren overheden en semi-overheden kwaliteitsrichtlijnen en laten ze zich leiden door de laagste prijs voor een restauratieopdracht in plaats van te investeren in kwaliteit. Dat zeggen de drie brancheorganisaties voor aannemers, specialisten en architecten in de restauratie.

 • De oppositie voelt zich machteloos en wendt zich nu tot Remkes. ‘Iemand moet in actie komen en deze beerput open trekken’, aldus de oppositie in de brief. Zij wijst erop dat twee wethouders al ruim 20 jaar die functie bekleden en een derde wethouder al meer dan een halve eeuw meedraait in de lokale politiek. ‘Tel daar nog bij op dat de meeste CDA-raadsleden al vele termijnen op hun zetel zitten. Zoveel dienstjaren op dezelfde post is niet gezond en een risico voor onfrisse politieke praktijken’, aldus de briefschrijvers.

  Oppositie Eijsden-Margraten vraagt Remkes om ingrijpen

  1 reactie

  De oppositie in de gemeenteraad van Eijsden-Margraten heeft waarnemend gouverneur Johan Remkes dringend gevraagd in te grijpen in de plaatselijke gemeentepolitiek. De brief volgt op het plotselinge vertrek van CDA-burgemeester Dieudonné Akkermans dinsdagavond. De oppositie probeerde die avond in de raad een interpellatiedebat te agenderen over belangenverstrengeling binnen het gemeentebestuur, maar de coalitie van CDA en een lokale partij hielden dat tegen, waarop de oppositie boos wegliep uit de vergadering.

 • Volgens de fractievoorzitters is Hoes een ervaren bestuurder die onder meer lid was van provinciale en Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant. Ook was hij burgemeester van Maastricht. Hoes sprak woensdagavond met de fractievoorzitters.

  Onno Hoes verkenner voor bestuur Limburg

  3 reacties

  De fractievoorzitters van de Limburgse Staten hebben woensdag Onno Hoes aangesteld als verkenner voor de vorming van een nieuw provinciebestuur. Hoes moet gaan inventariseren hoe een bestuur kan worden gevormd dat over een breed draagvlak beschikt, maakte de provincie woensdagavond bekend. Hoes gaat per direct als ‘gids’ aan de slag.

 • De SP in Arnhem is een petitie begonnen om de leges voor de identiteitskaart weer terug te brengen op het oude tarief van 27,35 euro. Onlangs bleek dat het nieuwe tarief maar liefst 128 procent hoger ligt: 62,35. De verhoging stond weliswaar in de begroting, maar enigszins verborgen, waardoor het veel raadsleden niet was opgevallen.

  Arnhem maakte ID-kaart 128 procent duurder

  De SP in Arnhem is een petitie begonnen om de leges voor de identiteitskaart weer terug te brengen op het oude tarief van 27,35 euro. Onlangs bleek dat het nieuwe tarief maar liefst 128 procent hoger ligt: 62,35. De verhoging stond weliswaar in de begroting, maar enigszins verborgen, waardoor het veel raadsleden niet was opgevallen.

 • Beeld: Shutterstock

  Black-box algoritme vindt ‘geboren leider’

  Complexe data gebruiken voor het selecteren van leiders is ‘tricky’ zonder ethische correctie, want algoritmen die worden gevoed met en leren van historische data komen als vanzelfsprekend uit op autochtone mannen. Door een black-box algoritme te laten corrigeren op sekse, etniciteit of leeftijd komen andere mensen bovendrijven die zich ontpoppen als leiders, vertelt hr-onderzoeker Paul van der Laken.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!