of 63082 LinkedIn

Nieuws

 • Foto: Marieke Zelisse Photography

  Gezichten ‘lezen’ helpt teamprestatie

  Nooit eerder was er onderzoek gedaan naar ‘hoogfrequente bewegingen’ in het gezicht, terwijl mediator en onderhandelaar Herman Ilgen, managing partner van het Rotterdamse Instituut voor Non-verbale Strategie Analyse (INSA), wist dat er meer uit te halen was dan erover werd gezegd. Na negen jaar is het ‘baanbrekende onderzoek’ in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam nu afgerond. ‘Het onderzoek laat zien dat gezichtsuitdrukkingen ook iets zeggen over je persoonlijkheid.’

 • De stad op veertig kilometer ten zuidwesten van Milaan was vorig jaar het epicentrum van het coronavirus. Het was de eerste stad die de ongekende ervaring van isolatie beleefde; van verlaten en spookachtige steden, van scholen die met tussenpozen open waren, van verschillende gradaties van lockdown, verlaten winkelcentra en lege bussen en treinen. Hoe is het nu in Lodi?

  Italiaanse Lodi wacht nog op echte klap

  Het Italiaanse Lodi, een jaar later. Een dramatische tijd van verloren levens en onzekerheid is achter de rug. Het werkloosheidscijfer daalde zelfs. Maar de vrees is dat de echte klap nog komt. Staatssteun en het daaraan gekoppelde ontslagverbod verbloemen de economische schade.

 • Op Koningsdag was het in heel Nederland druk in parken en op straat. In Amsterdam, Utrecht en Haarlem werden mensen opgeroepen niet meer naar de stad te komen.

  Politie en ME treden op tegen drukte op Koningsdag

  Reageer

  In de Westerstraat in Amsterdam treedt de Mobiele Eenheid (ME) van de politie op om honderden aanwezigen weg te sturen. Ook in de Torenstraat in Breda greep de ME in vanwege de drukte.

 • De gemeente Amsterdam heeft opgeroepen niet meer naar de hoofdstad te komen. Het is te druk in de stad. ‘Kom hier niet naartoe!’, meldt de gemeente op Twitter.

  Gemeente: kom niet naar Amsterdam

  2 reacties

  De gemeente Amsterdam heeft opgeroepen niet meer naar de hoofdstad te komen. Het is te druk in de stad. ‘Kom hier niet naartoe!’, meldt de gemeente op Twitter.

 • Als woensdag de eerste versoepelingen van de strenge lockdown ingaan, ligt de verantwoordelijkheid voor het volgen van de regels als eerste bij de mensen zelf. Dat zei Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen maandag na afloop van het beraad.

  'Burger zelf verantwoordelijk na versoepelen lockdown'

  2 reacties

  Als woensdag de eerste versoepelingen van de strenge lockdown ingaan, ligt de verantwoordelijkheid voor het volgen van de regels als eerste bij de mensen zelf. Dat zei Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen maandag na afloop van het beraad.

 • Het Openbaar Ministerie houdt in het hoger beroep dezelfde strafeis aan tegen het Bloemendaalse raadslid Marielys Roos als eerder voor de rechtbank voor schending van het ambtsgeheim: zestig uur werkstraf of dertig dagen hechtenis voorwaardelijk. ‘Ik ben in Bloemendaal tot staatsvijand nummer 1 verklaard’, reageerde Roos, tevens fiscaal jurist, in haar slotwoord.

  ‘Wat Pieter Omtzigt overkwam, overkomt mij ook’

  Het Openbaar Ministerie houdt in het hoger beroep dezelfde strafeis aan tegen het Bloemendaalse raadslid Marielys Roos als eerder voor de rechtbank voor schending van het ambtsgeheim: zestig uur werkstraf of dertig dagen hechtenis voorwaardelijk. ‘Ik ben in Bloemendaal tot staatsvijand nummer 1 verklaard’, reageerde Roos, tevens fiscaal jurist, in haar slotwoord.

 • © Shutterstock

  Raadsakkoord als lichtend voorbeeld voor ‘Den Haag’

  Het sluiten van een ‘akkoord op hoofdlijnen’ is in gemeenteland steeds vaker gemeengoed. Uit onderzoek van hoogleraren Geerten Boogaard, Marijn van der Steen en staatsrechtsdeskundige Lianne van Kalken blijkt dat het aantal gemeenten dat met een zogeheten raadsakkoord werkt tussen 2014 en 2018 ruim is verdubbeld – van 22 naar 56 gemeenten.

 • Met een reeks podcasts met burgers en bedrijven neemt waarnemend burgemeester Dennis Straat van de gemeente Landsmeer op bijzondere wijze afscheid. Hij laat op deze manier iets ‘blijvends’ achter voor de inwoners en voor zijn opvolger die volgende maand wordt geïnstalleerd. ‘Het is aan de gemeente om het gesprek over de ervaringen in en de lessen van de coronatijd te faciliteren.’

  Burgemeester neemt afscheid met serie podcasts

  Met een reeks podcasts met burgers en bedrijven neemt waarnemend burgemeester Dennis Straat van de gemeente Landsmeer op bijzondere wijze afscheid. Hij laat op deze manier iets ‘blijvends’ achter voor de inwoners en voor zijn opvolger die volgende maand wordt geïnstalleerd. ‘Het is aan de gemeente om het gesprek over de ervaringen in en de lessen van de coronatijd te faciliteren.’

 • Het nieuw kabinet moet een knoop doorhaken of er grenzen moeten komen aan de reikwijdte van de Jeugdwet. Dat stelt de commissie Sint die maatregelen in kaart heeft gebracht die moeten leiden tot een toekomstbestendig jeugdstelsel.

  Nieuw kabinet moet reikwijdte Jeugdwet bepalen

  De reikwijdte van de Jeugdwet, de beleidsvrijheid van gemeenten en überhaupt de vraag of (alle) jeugdzorg wel bij gemeenten thuishoort. Deze fundamentele vragen moet een nieuw kabinet zich stellen. Zonder expliciete grenzen aan de Jeugdwet, kunnen gemeenten nauwelijks ‘nee’ verkopen.

 • Gemeenten krijgen de bevoegdheid om ook kerken, moskeeën en andere levensbeschouwelijke gebouwen tien dagen te sluiten, als zich daar veel coronabesmettingen voordoen. Het kabinet neemt een advies daartoe van de Raad van State over, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

  Gemeente mag kerk sluiten bij coronabrandhaard

  Reageer

  Gemeenten krijgen de bevoegdheid om ook kerken, moskeeën en andere levensbeschouwelijke gebouwen tien dagen te sluiten, als zich daar veel coronabesmettingen voordoen. Het kabinet neemt een advies daartoe van de Raad van State over, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

 • Het wetsvoorstel over de invoering van de quarantaineplicht zou op twee punten verbeterd moeten worden, vindt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In plaats van een plicht tot meewerken zouden mensen in quarantaine volgens de VNG verplicht moeten worden om bereikbaar te zijn, bijvoorbeeld door hun deur te openen als een toezichthouder van de gemeente langskomt. Ook moet het boetebedrag lager: van 435 euro naar 339 euro.

  VNG: lagere boete voor schending quarantaineplicht

  4 reacties

  Het wetsvoorstel over de invoering van de quarantaineplicht zou op twee punten verbeterd moeten worden, vindt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In plaats van een plicht tot meewerken zouden mensen in quarantaine volgens de VNG verplicht moeten worden om bereikbaar te zijn, bijvoorbeeld door hun deur te openen als een toezichthouder van de gemeente langskomt. Ook moet het boetebedrag lager: van 435 euro naar 339 euro.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!