of 63082 LinkedIn

Nieuws

 • Dat concludeert onderzoeker Marij Leenders, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, in Binnenlands Bestuur. Ze ging de invulling van de ministerspost na sinds de oprichting van het ministerie van Landbouw, Visserij en Handel in 1905.

  Boerengenen op Landbouw eerder regel dan uitzondering

  Wordt de minister van Landbouw in het nieuwe kabinet iemand met een christelijke én vooral ook een agrarische achtergrond? Om na de Tweede Wereldoorlog minister van landbouw te worden, lijkt vooral de agrarische achtergrond een ‘must’.

 • De bouw van het nieuwe stadion van Feyenoord lijkt dichterbij te zijn gekomen. Het adviesbureau Deloitte onderzocht in opdracht van een commissie van de gemeenteraad het project en kwam in een vrijdag gepubliceerd rapport tot een positieve conclusie. De raad velt op 17 juni mede op basis van het Deloitte-onderzoek een oordeel of ze wel of niet het nieuwe stadion gaat financieren.

  Positief advies bouw nieuw stadion Feyenoord

  1 reactie

  De bouw van het nieuwe stadion van Feyenoord lijkt dichterbij te zijn gekomen. Het adviesbureau Deloitte onderzocht in opdracht van een commissie van de gemeenteraad het project en kwam in een vrijdag gepubliceerd rapport tot een positieve conclusie. De raad velt op 17 juni mede op basis van het Deloitte-onderzoek een oordeel of ze wel of niet het nieuwe stadion gaat financieren.

 • Hoewel steeds meer gemeenten ervoor kiezen om de verkoop van lachgas te verbieden, en daarmee voortuitlopen op een landelijk lachgasverbod, blijken zowel deelnemers als experts op het platform DrugsDialoog juist te pleiten voor een vergunningstelsel voor verkopers van lachgas.

  ‘Beter lachgas verkopen met vergunning’

  Hoewel steeds meer gemeenten ervoor kiezen om de verkoop van lachgas te verbieden, en daarmee voortuitlopen op een landelijk lachgasverbod, blijken zowel deelnemers als experts op het platform DrugsDialoog juist te pleiten voor een vergunningstelsel voor verkopers van lachgas.

 • 'In de clinch' is een rubriek waarin jurist/columnist Michel Knapen actuele zaken in het ambtenarenrecht belicht.

  Ongeval: samenloop van omstandigheden

  Een vrijwillige brandweerman van de gemeente Lingewaard raakt gewond bij een blusactie. Het college erkent geen aansprakelijkheid. Had de man spikes moeten krijgen zodat hij door bevroren bluswater niet kon uitglijden?

 • De Vereniging Bestuurskunde (VB) heeft net als vorig jaar wetenschappers gestrikt die vanuit de eigen disciplines hun licht laten schijnen over de aanpak van de corona-pandemie. In de zesde aflevering van deze Corona Colleges inventariseren Menno Hurenkamp, Neeltje Spit en Kors Visscher van de Universiteit voor Humanistiek (UvH) hoe de crisis uitwerkt op burgerinitiatieven.

  Corona college: burgerinitiatieven lijden onder pandemie

  De Vereniging Bestuurskunde (VB) heeft net als vorig jaar wetenschappers gestrikt die vanuit de eigen disciplines hun licht laten schijnen over de aanpak van de corona-pandemie. In de zesde aflevering van deze Corona Colleges inventariseren Menno Hurenkamp, Neeltje Spit en Kors Visscher van de Universiteit voor Humanistiek (UvH) hoe de crisis uitwerkt op burgerinitiatieven.

 • Veel politici, bestuurders, inwoners en journalisten zijn ontevreden over hoe het huidige bestuurlijk systeem werkt. Waarom houden we dan een systeem in stand dat hen belemmert om goed te functioneren? Voor hun boek ‘Gevangen in democratie’ spraken organisatieadviseur Ilse Hofland en directeur-bestuurder Joscha de Vries raadsleden, wethouders, ambtenaren en journalisten over manieren om uit dat systeem te ontsnappen.

  Een beter bestuurlijk systeem vergt lef

  Veel politici, bestuurders, inwoners en journalisten zijn ontevreden over hoe het huidige bestuurlijk systeem werkt. Waarom houden we dan een systeem in stand dat hen belemmert om goed te functioneren? Voor hun boek ‘Gevangen in democratie’ spraken organisatieadviseur Ilse Hofland en directeur-bestuurder Joscha de Vries raadsleden, wethouders, ambtenaren en journalisten over manieren om uit dat systeem te ontsnappen. 

 • Twintig procent van de Statenleden wil niet voor een nieuwe periode tekenen. Nog eens een kwart twijfelt daar nog over. Dat blijkt uit onderzoek onder Statenleden dat in opdracht van Binnenlands Bestuur is uitgevoerd door Necker van Naem.

  Een op vijf Statenleden haakt na verkiezingen af

  Een op de vijf Statenleden geeft er in 2023 de brui aan. Nog eens een kwart twijfelt of ze voor een nieuwe periode in Provinciale Staten willen tekenen. De hoge tijdsbelasting en de lage financiële vergoeding zijn de belangrijkste redenen om af te haken.

 • Gemeenten krijgen met de nieuwe wet de regie over de inburgering van asielzoekers. De gemeenten worden met de nieuwe wet onder meer verantwoordelijk voor de betaling van taallessen voor inburgeraars. Het nieuwe stelsel moet fraude met taallessen bemoeilijken. Ook moet het zorgen dat de inburgering sneller gaat.

  30 miljoen extra voor nieuwe inburgeringswet

  2 reacties

  Gemeenten krijgen 30 miljoen euro extra van het kabinet om de nieuwe inburgeringswet voor nieuwkomers in te voeren. De nieuwe wet wordt op 1 januari definitief ingevoerd, laat demissionair minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) woensdag weten.

 • De aanhoudende reeks integriteitsaffaires staat niet op zichzelf, maar is symptomatisch voor een systeem dat geleidelijk aan de kwaliteit van publieke dienstverlening, de geloofwaardigheid van en het vertrouwen in de overheid ondermijnt, schrijven dertig integriteitsdeskundigen in een brandbrief aan de Tweede Kamer. Ze willen een meer integrale en systematische aanpak van integriteitvraagstukken in het publieke domein.

  Maak van Nederland 'uithangbord van integriteit'

  De aanhoudende reeks integriteitsaffaires staat niet op zichzelf, maar is symptomatisch voor een systeem dat geleidelijk aan de kwaliteit van publieke dienstverlening, de geloofwaardigheid van en het vertrouwen in de overheid ondermijnt, schrijven dertig integriteitsdeskundigen in een brandbrief aan de Tweede Kamer. Ze willen een meer integrale en systematische aanpak van integriteitsvraagstukken in het publieke domein.

 • © Shutterstock

  Politiebond: we staan voor bijna onmogelijke opdracht

  4 reacties

  De politie en boa’s zijn opgezadeld met een bijna onmogelijke opdracht. Dat zegt voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP vlak voor de heropening van de terrassen in Nederland. ‘Wij zijn sceptisch over hoe handhaafbaar het is als terrassen moeten worden leeggeruimd.’

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!