of 63082 LinkedIn

Nieuws

 • De vergoeding van de provinciale volksvertegenwoordigers moet snel omhoog. Als Statenleden afhaken of mensen zich geen kandidaat meer willen stellen, is dat slecht voor de continuïteit, het collectieve geheugen en de kwaliteit van de Staten en de provinciale democratie.

  Vergoeding Statenleden moet snel omhoog

  De vergoeding voor leden van Provinciale Staten moet snel omhoog. Als Statenleden afhaken of mensen zich geen kandidaat meer willen stellen, is dat slecht voor de continuïteit, het collectieve geheugen en daarmee de kwaliteit van de Staten en de provinciale democratie.

 • Beeld: Shutterstock

  Vermoedens van breder gebruik wifi-tracking

  De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) beboette Enschede vanwege onrechtmatig gebruik van wifi-tracking en de toezichthouder vermoedt dat meerdere gemeenten dergelijke systemen gebruiken. Omdat tracking meestal niet is toegestaan, hoopt vicevoorzitter Monique Verdier dat gemeenten nog eens goed naar hun systemen gaan kijken. Europese wetgeving is volgens haar heel duidelijk hierover en innovatie is geen reden om privacy te negeren.

 • Burgemeesters in het Veiligheidsberaad hebben begrip voor het uitstellen van het afschalen van de coronamaatregelen. De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's vinden dat de besmettingscijfers en het aantal patiënten in ziekenhuizen eerst sneller omlaag moeten, voordat het kabinet een volgende stap kan nemen.

  Burgemeesters tevreden over uitstel versoepelingen

  Reageer

  Burgemeesters in het Veiligheidsberaad hebben begrip voor het uitstellen van het afschalen van de coronamaatregelen. De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's vinden dat de besmettingscijfers en het aantal patiënten in ziekenhuizen eerst sneller omlaag moeten, voordat het kabinet een volgende stap kan nemen.

 • Dat meldt minister Ollongron van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. De self-assessment risicoanalyse integriteit is een hulpmiddel voor kandidaat-bewindspersonen dat zich met name richt op bewustwording en inventarisatie van risico’s. Het moet volgens de minister worden gezien als basis om de eigen integriteit blijvend te bevorderen, ‘dit in de wetenschap dat integriteit “geen bezit is maar een constante opgave en uitdaging”.

  Zelftest integriteit voor kandidaat-ministers

  Net als voor decentrale bestuurders is er nu voor kandidaat-bewindslieden een test ontwikkeld waarmee zij zichzelf kunnen testen op integriteitsrisico’s die ze lopen. Het self-assessment is voor de komende kabinetsformatie beschikbaar en wordt opgenomen in het Handboek bewindspersonen.

 • Cyberveiligheid is een niche. Daar kwamen de nieuwbakken ‘cyberburgemeesters’ Astrid Nienhuis (Heemstede) en Kees van Rooij (Meierijstad) al snel achter. Ze bundelden hun krachten en zochten contact met cyberburgemeesters uit het hele land. ‘Cyber houdt zich niet aan gemeentegrenzen.’

  Digitale veiligheid moet ‘chefsache’ worden

  Cyberveiligheid is een niche. Daar kwamen de nieuwbakken ‘cyberburgemeesters’ Astrid Nienhuis (Heemstede) en Kees van Rooij (Meierijstad) al snel achter. Ze bundelden hun krachten en zochten contact met cyberburgemeesters uit het hele land. ‘Cyber houdt zich niet aan gemeentegrenzen.’

 • De aandacht voor het beschermen van publieke waarden bij digitalisering neemt toe. Ook bij gemeenten. Wat betekent dat voor de verhoudingen met techbedrijven? Een pleidooi voor samenwerking en gedeelde principes.

  Samen sterk tegen de techreuzen

  De aandacht voor het beschermen van publieke waarden bij digitalisering neemt toe. Ook bij gemeenten. Wat betekent dat voor de verhoudingen met techbedrijven? Een pleidooi voor samenwerking en gedeelde principes.

 • De rekenkamer onderzocht onder andere hoeveel kennis over subsidies de gemeente heeft en welke inspanningen Groningen levert om subsidies te krijgen, onder meer uit Brussel. Onderdeel van het onderzoek was een benchmark met andere, vergelijkbare gemeenten (Almere, Apeldoorn en Breda) hoe die subsidieverwerving organiseren en aanpakken.

  Regionaal optrekken voorwaarde binnenhalen EU-subsidie

  Om in Europa succesvol te zijn moet een gemeente met andere steden en regio’s optrekken. ‘Lobbyen als stad doet helemaal niets. Lobbyen als regio wel.’ Dat stelt de rekenkamer Groningen in het onderzoeksrapport Weten hoe Abraham de mosterd haalt.

 • De griffiers moeten hun nek uitsteken en de grenzen van hun werkveld opzoeken. Zij moeten het lokale huis voor de democratie (her)inrichten. Dat betoogt Jan Dirk Pruim, scheidend raadsgriffier van Almere, in een essay in Binnenlands Bestuur van deze week.

  Griffiers moeten hun nek uitsteken

  Om de gemeenteraad van betekenis te laten zijn voor de lokale samenleving moet de griffier meer leveren. De griffiers moeten hun nek uitsteken en de grenzen van hun werkveld opzoeken. Zij moeten het lokale huis voor de democratie (her)inrichten.

 • De Amersfoortse wethouder Hans Buijtelaar (mobiliteit, VVD) stapt met onmiddellijke ingang op, laat hij in een brief aan de gemeenteraad weten. Aanleiding is de ontstane ‘frictie in de coalitieverhoudingen’ over de aanbesteding van de Westelijke Rondweg.

  Amersfoortse wethouder Buijtelaar stapt per direct op

  De Amersfoortse wethouder Hans Buijtelaar (mobiliteit, VVD) stapt met onmiddellijke ingang op, laat hij in een brief aan de gemeenteraad weten. Aanleiding is de ontstane ‘frictie in de coalitieverhoudingen’ over de aanbesteding van de Westelijke Rondweg.

 • Gemeenteraden gebruiken de rekenkamer soms helemaal niet en veel vaker niet goed, ervaart emeritus hoogleraar openbare financiën en sociale zekerheid aan de Universiteit van Tilburg Harrie Verbon. ‘En dat terwijl er alle reden is om de rekenkamer te gebruiken om het bestuur én de ambtenaren te controleren.’

  ‘Griffie en rekenkamer moeten tegenmacht vormen’

  Gemeenteraden gebruiken de rekenkamer soms helemaal niet en veel vaker niet goed, ervaart emeritus hoogleraar openbare financiën en sociale zekerheid aan de Universiteit van Tilburg  Harrie Verbon. ‘En dat terwijl er alle reden is om de rekenkamer te gebruiken om het bestuur én de ambtenaren te controleren.’

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!