of 63082 LinkedIn

Nieuws

 • Beeld: Shutterstock

  Happy hours verbieden met Alcoholwet

  Onder de nieuwe Alcoholwet kunnen gemeenten sommige gebieden aanwijzen als alcoholoverlastgebieden, waar strengere regels gelden. De wet, die waarschijnlijk per 1 juli in werking treedt, maakt het verder onder andere mogelijk dat op bijvoorbeeld bierfietsen of partyboten iemand met een diploma sociale hygiëne aanwezig moet zijn. Ook wordt zogeheten wederverstrekking strafbaar.

 • Raadsleden in Nijmegen, Arnhem en Tilburg zijn ervan overtuigd dat Amsterdam een maas in de wet heeft gevonden om meer bijverdiensten toe te staan en komen in actie om dat in hun eigen gemeente ook voor elkaar te krijgen.

  Veel enthousiasme over niet-bestaande maas in de wet

  Raadsleden in Nijmegen, Arnhem en Tilburg willen aan de slag met een idee om werkende bijstandsgerechtigden 500 euro per maand te laten bijverdienen. Allemaal verwijzen ze naar een 'maas in de wet' die dat mogelijk zou maken. Het probleem is: die maas in de wet bestaat niet. 

 • De onderzoeken die 39 gemeenten hebben ingesteld naar wat er gebeurde met onteigend Joods vastgoed in en na de Tweede Wereldoorlog zijn kwalitatief niet allemaal even goed. Dat zegt voorzitter Ronny Naftaniel van het Centraal Joods Overleg (CJO).

  'Onvoldoende onderzoek naar geroofd Joods vastgoed'

  5 reacties

  De onderzoeken die 39 gemeenten hebben ingesteld naar wat er gebeurde met onteigend Joods vastgoed in en na de Tweede Wereldoorlog zijn kwalitatief niet allemaal even goed. Dat zegt voorzitter Ronny Naftaniel van het Centraal Joods Overleg (CJO) tegen journalistiek platform Pointer van KRO-NCRV. ‘Gemeenten zeggen soms te gemakkelijk dat ze niets over naheffingen hebben kunnen vinden.’

 • Beeld: Shutterstock

  Nieuw onderzoek naar no cure, no pay in WOZ

  De toegenomen invloed van no-cure-no-pay-bedrijven bij het waarderen van onroerende zaken vraagt om nog een onderzoek naar de werkwijzen en verdienmodelen. Eerder voerde het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) een onderzoek uit dat concludeerde dat deze bedrijven geen ‘profiteurs’ zijn, maar volgens het rijk is er verdieping nodig omdat er grote verschillen zijn tussen deze bedrijven die bezwaar maken tegen de WOZ-waarde.

 • Minister De Jonge (VWS) beraadt zich op te nemen stappen tegen de gemeenten Krimpen aan den IJssel en Leusden. Krimpen aan den IJssel wil per 1 juli het inkomen van inwoners laten meewegen bij de beoordeling van een aanvraag voor huishoudelijke ondersteuning. Leusden doet dat sinds begin vorige maand. Krimpen vindt een waarschuwing van de minister ‘niet op zijn plaats’.

  Minister De Jonge overweegt ingrijpen in Wmo

  Minister De Jonge (VWS) beraadt zich op te nemen stappen tegen de gemeenten Krimpen aan den IJssel en Leusden. Krimpen aan den IJssel wil per 1 juli het inkomen van inwoners laten meewegen bij de beoordeling van een aanvraag voor huishoudelijke ondersteuning. Leusden doet dat sinds begin vorige maand. Krimpen vindt een waarschuwing van de minister ‘niet op zijn plaats’.

 • Rien Fraanje, secretaris-directeur van de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB), bespreekt de invloed van corona op het openbaar bestuur.

  Corona College: oppassen voor democratische teloorgang

  De Vereniging Bestuurskunde (VB) heeft net als vorig jaar wetenschappers gestrikt die vanuit de eigen disciplines hun licht laten schijnen over de aanpak van de corona-pandemie. In de zevende aflevering van deze Corona Colleges bespreekt Rien Fraanje, secretaris-directeur van de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB), de invloed van corona op het openbaar bestuur.

 • 250 dagen geleden werd Boelhouwer in Waalre door de provincie Brabant aangesteld als waarnemer. Zijn opdracht: na een heftige bestuurscrisis – burgemeester en wethouders stapten op – rust brengen in de politieke gelederen.

  Troubleshooter Boelhouwer somber over politiek Waalre

  Jan Boelhouwer geeft als waarnemend burgemeester van Waalre de moed op dat de huidige gemeenteraad in staat is te stoppen met de boel verzieken. Zijn hoop vestigt hij op de instroom van vers bloed na de raadsverkiezingen van volgend jaar, maar de voortekenen stemmen hem niet bepaald optimistisch.

 • Dat is het gevolg van een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Of die niet-belanghebbenden er ook heel vaak succes mee gaan behalen, is nog wel vers twee. Het beroep van een niet-belanghebbende wordt echter voortaan wel in behandeling genomen, terwijl dat tot nog toe niet eens zover kwam.

  Meer mensen mogen beroep doen op bestuursrechter

  2 reacties

  Meer mensen kunnen een beroep gaan doen op de bestuursrechter, die bezwaren tegen besluiten van de overheid beoordeelt. Als ze al eerder kritiek hebben geleverd op een ontwerpbestemmingsplan of ontwerptracébesluit, bijvoorbeeld tijdens een inspraakprocedure, hoeven ze voor zo'n beroep bij de bestuursrechter voortaan geen direct belanghebbende in de kwestie meer te zijn.

 • De ministerraad heeft besloten Grave alsnog in het herindelingsvoorstel tot het Land van Cuijk op te nemen. Dat gebeurt via een novelle. Een novelle bij herindelingsvoorstellen is zeer uitzonderlijk.

  Novelle ingediend voor herindeling Land van Cuijk

  Grave kan per januari 2022 mee in de herindeling tot het Land van Cuijk. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft althans een novelle ingediend die het mogelijk moet maken om de gemeente tegelijkertijd met de eerder beoogde fusiepartners Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis in een nieuwe gemeente te laten opgaan.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!