of 63372 LinkedIn

Nieuws

 • Naast extra budget moeten ook maatregelen worden genomen om tot een houdbaar jeugdzorgstelsel te komen, benadrukt verantwoordelijk staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS).

  Buiten kijf: reikwijdte jeugdhulp wordt afgebakend

  Naast extra miljarden moeten ook maatregelen worden genomen om tot een houdbaar jeugdzorgstelsel te komen, benadrukt verantwoordelijk staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS). Daartoe wordt gezamenlijk een hervormingsagenda gemaakt, waarmee donderdag wordt begonnen. De afbakening van de reikwijdte van de jeugdzorg zal daarin ‘met stip op een’ komen te staan, aldus Blokhuis. Ook moet een knoop worden doorgehakt over de invoering van een eigen bijdrage.

 • Beeld: Shutterstock

  Statement Arnhemse moeders tegen wapenbezit jongeren

  Reageer

  Een groep Arnhemse moeders heeft donderdag met een spandoek alle Nederlandse moeders opgeroepen uit te kijken naar wapenbezit bij hun kinderen. Onder het toeziend oog van burgemeester Ahmed Marcouch in de Arnhemse wijk Presikhaaf steunden zij zo een deze week lopende wapeninleveractie in de Gelderse hoofdstad.

 • Beeld: Shutterstock

  Sommige gemeenten blijven nepaccounts gebruiken

  Enkele gemeenten gaan door met het gebruiken van nepaccounts bij het vergaren van online informatie over hun burgers, schrijft de Volkskrant. Deze gemeenten gebruiken de nepaccounts om ongeregeldheden en criminaliteit te bestrijden. Deskundigen hebben een ander oordeel over de wetmatigheid hiervan dan de overheden.

 • Er moet zo snel mogelijk een verbod komen op het bezit van alle bestanddelen waarmee designerdrugs gemaakt kunnen worden. Het is niet voldoende om alleen het bezit van het eindresultaat, een pilletje, te verbieden, want dan is er razendsnel weer een ander pilletje dat net even anders is samengesteld. Dat schrijven 27 burgemeesters uit het oosten van het land in een brief aan Tweede Kamerleden.

  Burgemeesters vragen om verbod op designerdrugs

  2 reacties

  Er moet zo snel mogelijk een verbod komen op het bezit van alle bestanddelen waarmee designerdrugs gemaakt kunnen worden. Het is niet voldoende om alleen het bezit van het eindresultaat, een pilletje, te verbieden, want dan is er razendsnel weer een ander pilletje dat net even anders is samengesteld. Dat schrijven 27 burgemeesters uit het oosten van het land in een brief aan Tweede Kamerleden.

 • Gemeenteraadsleden en waarnemend burgemeester van Waalre Jan Boelhouwer hebben het wederzijds vertrouwen in elkaar uitgesproken om samen stappen te zetten richting een gezonde bestuurlijke omgeving. Dat is de uitkomst van het gesprek dat zij maandag met elkaar hadden over de sombere brief die Boelhouwer begin deze maand aan de Brabantse commissaris van de koning Ina Adema stuurde.

  Kou lijkt uit de lucht in Waalre

  Gemeenteraadsleden en waarnemend burgemeester van Waalre Jan Boelhouwer hebben het wederzijds vertrouwen in elkaar uitgesproken om samen stappen te zetten richting een gezonde bestuurlijke omgeving. Dat is de uitkomst van het gesprek dat zij maandag met elkaar hadden over de sombere brief die Boelhouwer begin deze maand aan de Brabantse commissaris van de koning Ina Adema stuurde.

 • De Efteling mag de komende jaren verder groeien buiten de bestaande parkgrenzen. Het bestemmingsplan van de gemeente Loon op Zand is woensdag door de Raad van State bekrachtigd. In oktober 2020 oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak nog dat de gemeente het werk moest overdoen.

  Efteling mag toch uitbreiden

  De Efteling mag de komende jaren verder groeien buiten de bestaande parkgrenzen. Het bestemmingsplan van de gemeente Loon op Zand is woensdag door de Raad van State bekrachtigd. In oktober 2020 oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak nog dat de gemeente het werk moest overdoen.

 • Beeld: Shutterstock

  'Haven Amsterdam steeds belangrijker voor criminelen'

  Reageer

  Het Noordzeekanaalgebied en de haven van Amsterdam (NZKG) worden een steeds belangrijker criminele uitwijkhaven, waar legale diensten gebruikt worden door de georganiseerde drugscriminaliteit. Dat komt naar voren uit onderzoek van de Vrije Universiteit in opdracht van Politie en Wetenschap.

 • Het accres van het gemeentefonds moet voortaan voor de duur van een kabinetsperiode worden vastgelegd. Dat stelt Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) in zijn woensdag uitgebrachte advies over aan andere normeringssystematiek voor het gemeente- en provinciefonds.

  Accres gemeentefonds voortaan vier jaar vastzetten

  Het accres van het gemeentefonds moet voortaan voor de duur van een kabinetsperiode worden vastgelegd. Ook de investeringsuitgaven van het Nationaal Groeifonds moeten meetellen bij de vaststelling van het accres. Maar allereerst moet ‘de basis op orde’ worden gebracht.

 • Het gerechtshof in Amsterdam heeft het Bloemendaalse raadslid Marielys Roos dinsdag veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van 40 uur met een proeftijd van één jaar voor het schenden van het ambtsgeheim. Door het openbaar maken van geheime stukken heeft zij het vertrouwen van het college van B&W in de leden van de gemeenteraad ernstig beschadigd, aldus de rechter. Roos is het er niet mee eens en gaat in cassatie.

  Raadslid Roos in cassatie na nieuwe veroordeling

  Het gerechtshof in Amsterdam heeft het Bloemendaalse raadslid Marielys Roos dinsdag veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van 40 uur met een proeftijd van één jaar voor het schenden van het ambtsgeheim. Door het openbaar maken van geheime stukken heeft zij het vertrouwen van het college van B&W in de leden van de gemeenteraad ernstig beschadigd, aldus de rechter. Roos is het er niet mee eens en gaat in cassatie.

 • Beeld: Hethers / Shutterstock

  Werkgever mag thuiswerker niet intensiever monitoren

  Het is soms toegestaan om werknemers te controleren, maar onder strikte voorwaarden die de privacy van werknemers moeten waarborgen. Dat schrijft minister Koolmees (Sociale Zaken, D66) in antwoord op Kamervragen over de toegenomen inzet van ‘gluurapparatuur’. Werknemers moeten vooraf over de controle worden ingelicht.

 • Deze maand begint de Rekenkamer Rotterdam met een grootschalig onderzoek naar hoe weerbaar de gemeente Rotterdam is tegen integriteitsschendingen. Zij geeft hiermee uitvoering aan een motie die de gemeenteraad eind vorig jaar aannam, nadat zij had vastgesteld dat integriteitsschendingen zich vaker voordoen binnen de gemeentelijke organisatie na een ernstige casus bij Stadsbeheer.

  Groot onderzoek naar integriteit Rotterdam

  Deze maand begint de Rekenkamer Rotterdam met een grootschalig onderzoek naar hoe weerbaar de gemeente Rotterdam is tegen integriteitsschendingen. Zij geeft hiermee uitvoering aan een motie die de gemeenteraad eind vorig jaar aannam, nadat zij had vastgesteld dat integriteitsschendingen zich vaker voordoen binnen de gemeentelijke organisatie na een ernstige casus bij Stadsbeheer.

 • Beeld: Shutterstock

  Later wellicht toch EK-schermen op terras

  Reageer

  Op 14 juni bespreken het Veiligheidsberaad en minister Grapperhaus opnieuw of mensen in de horeca op schermen naar de laatste EK-wedstrijden mogen kijken. Het gaat niet om grote schermen in parken en pleinen waar duizenden voetbalfans het Europees kampioenschap kunnen volgen. Die blijven verboden. 'Vijfduizend mensen op grote pleinen moet je niet willen', zegt voorzitter Hubert Bruls. Enkele burgemeesters in het beraad willen (kleine) schermen zoals televisies op terrassen gelijk al toestaan.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!