of 65101 LinkedIn

Nieuws

 • In meer dan zeventig musea is woensdag een of andere vorm van ludiek protest geweest tegen de voortdurende lockdown. Gemeenten reageerden verschillend. Sommige verboden de acties vanaf het begin, anderen stonden het enige tijd toe. Daar waar de acties door gemeentelijke handhavers werden beëindigd, werd netjes gereageerd.

  Acties musea en theaters ‘netjes’ beëindigd

  Reageer

  In meer dan zeventig musea is woensdag een of andere vorm van ludiek protest geweest tegen de voortdurende lockdown. Gemeenten reageerden verschillend. Sommige verboden de acties vanaf het begin, anderen stonden het enige tijd toe. Daar waar de acties door gemeentelijke handhavers werden beëindigd, werd netjes gereageerd.

 • De financiële positie van Scherpenzeel was in de ogen van Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland tijdenlang zo slecht, dat GS vorig jaar eiste dat de gemeente zou fuseren met Barneveld. Voor het tweede jaar op rij blijkt dit niet te kloppen.

  Ex-fusiepartner Barneveld staat er financieel slecht voor

  De financiële vlag van Scherpenzeel hing er in de ogen van Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland tijdenlang zo slecht bij, dat GS vorig jaar eiste dat de gemeente zou fuseren met Barneveld. Voor het tweede jaar op rij blijkt dit niet te kloppen. De financiële positie van Scherpenzeel is dik op orde. Barneveld is de meeste financieel ongezonde gemeente van gemeenten tussen de 50.000 en 100.000 inwoners.

 • Het vorige kabinet heeft bewust de term ‘aanwijzing’ gebruikt om gemeenten te dwingen zo snel mogelijk extra asielzoekers op te vangen. Het kabinet wist dat de aanwijzing geen juridische grondslag had, maar heeft dat gemeenten niet verteld.

  Gemeenten zijn bewust misleid met ‘nepaanwijzing’

  Het vorige kabinet heeft bewust de term ‘aanwijzing’ gebruikt om gemeenten te dwingen met spoed asielzoekers op te vangen. Hoewel het kabinet wist dat de aanwijzing geen juridische grondslag had, ‘werd de term aanwijzing passend geacht om de urgentie te benadrukken’.

 • Het college van Almere had geen kennis van de brief die Provincie Flevoland in december 2020 heeft gestuurd aan toenmalig minister Wiebes waarin zijn steun wordt gevraagd voor de vestiging van het hyperscale datacenter van Meta in Zeewolde én voor de vestiging van een hyperconnectivity hub, zoals die door de Metropoolregio Amsterdam aan Flevoland is toebedeeld. Het college moest dat uit de pers vernemen.

  Almere wist niet van provincielobby datacenter

  Het college van Almere had geen kennis van de brief die Provincie Flevoland in december 2020 heeft gestuurd aan toenmalig minister Wiebes waarin zijn steun wordt gevraagd voor de vestiging van het hyperscale datacenter van Meta in Zeewolde én voor de vestiging van een hyperconnectivity hub, zoals die door de Metropoolregio Amsterdam aan Flevoland is toebedeeld. Het college moest dat uit de pers vernemen.

 • De protestactie Kapsalon Theater gaat door, ondanks dat er in meerdere steden op gehandhaafd zal worden.

  ‘Kapsalon Theater’ gaat door ondanks handhaving

  1 reactie

  De protestactie Kapsalon Theater gaat door, ondanks dat er in meerdere steden op gehandhaafd zal worden. Initiatiefnemer Diederik Ebbinge zei dinsdagavond in talkshow M op NPO 1 dat de cultuursector als ‘het braafste jongetje van de klas’ besloten heeft om ‘dat dan maar niet meer te zijn’. Met de actie Kapsalon Theater wil de cultuursector een landelijk protestgeluid afgeven.

 • Ze is de jongste voorzitter ooit van het Europees Parlement en de derde vrouw in de geschiedenis van het parlement: met de verkiezing van de Maltezer politica Roberta Metsola treedt een nieuwe generatien aan in Europese topfuncties. Metsola is op haar 43e verjaardag gekozen tot voorzitter van het Europees Parlement. Ze werd met 458 stemmen gekozen, 616 van de 705 Europarlementariërs brachten hun stem uit.

  Nieuwe Europarlementsvoorzitter jong en vrouw

  Ze is de jongste voorzitter ooit van het Europees Parlement en de derde vrouw in de geschiedenis van het parlement: met de verkiezing van de Maltezer politica Roberta Metsola treedt een nieuwe generatien aan in Europese topfuncties. Metsola is op haar 43ste verjaardag gekozen tot voorzitter van het Europees Parlement. Ze werd met 458 stemmen gekozen, 616 van de 705 Europarlementariërs brachten hun stem uit.

 • Wie is de beste lokale bestuurder van 2021? Lezers van Binnenlands Bestuur kunnen vanaf vandaag hun stem uitbrengen op één van de dertien genomineerden voor deze jaarlijkse titel. Dit jaar is ook de dertiende keer dat de verkiezing wordt gehouden. Met vijf nominaties zijn de burgemeesters dit jaar stevig vertegenwoordigd.

  Nominaties Beste Bestuurder 2021 bekend

  Wie is de beste lokale bestuurder van 2021? Lezers van Binnenlands Bestuur kunnen vanaf vandaag hun stem uitbrengen op één van de dertien genomineerden voor deze jaarlijkse titel. Dit jaar is ook de dertiende keer dat de verkiezing wordt gehouden. Met vijf nominaties zijn de burgemeesters dit jaar stevig vertegenwoordigd.

 • beschermd dorpsgezicht; omgevingsrecht; federatie ruimtelijke kwaliteit; pointer

  'Valse tegenstelling' over zonnepanelen

  Berichtgeving van Pointer over welwillende burgers die geen zonnepanelen mogen leggen op woningen in beschermd stadsgezicht gaat uit van 'óf je bent voor zonnepanelen óf je bent voor mooi en behoud van cultureel erfgoed.' Dat is 'een valse tegenstelling', vindt directeur Flip ten Cate van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit.

 • Van de 'nieuwe nieuwkomers' in de Tweede Kamer komen er vijf rechtstreeks uit de lokale politiek. Zij worden dinsdag geïnstalleerd als Kamerlid, om de opengevallen plekken in te nemen van de acht Kamerleden die in het kabinet hebben plaatsgenomen. Voor de bewindslieden die het gemeente- of provinciehuis hebben ingeruild voor een kabinetspost, zijn nog niet allemaal opvolgers benoemd of bekend.

  Bijna een op vijf Kamerleden uit gemeente of provincie

  Van de 'nieuwe nieuwkomers' in de Tweede Kamer komen er vijf rechtstreeks uit de lokale politiek. Zij worden dinsdag geïnstalleerd als Kamerlid, om de opengevallen plekken in te nemen van de acht Kamerleden die in het kabinet hebben plaatsgenomen. Voor de bewindslieden die het gemeente- of provinciehuis hebben ingeruild voor een kabinetspost, zijn nog niet allemaal opvolgers benoemd of bekend.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!