of 64707 LinkedIn

Nieuws

 • Beeld: Shutterstock

  Vreugdevuren Den Haag geschrapt vanwege coronaregels

  Reageer

  De vreugdevuren in Den Haag gaan dit jaar niet door vanwege de coronamaatregelen. Volgens burgemeester Jan van Zanen zijn er door de coronaregels nu 'te veel onzekerheid en te weinig aanknopingspunten om de voorbereidingen verder voort te zetten'. De vreugdevuren zouden voor het eerst weer plaatsvinden sinds de jaarwisseling 2018-2019. Ook de vuurwerkshow bij de Hofvijver is afgeblazen.

 • De gemeenteraadsverkiezingen van maart worden ook over drie dagen uitgesmeerd. Op 14, 15 en 16 maart kunnen kiezers hun stem uitbrengen.

  Vroegstemmen ook bij raadsverkiezingen in maart

  De gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar worden ook over drie dagen uitgesmeerd. Op 14, 15 en 16 maart kunnen kiezers hun stem uitbrengen in de 341 gemeenten waar verkiezingen zijn. Bij de Kamerverkiezingen en bij de recente herindelingsverkiezingen was vervroegd stemmen ook al mogelijk.

 • De anti-terreurafdeling van de politie die werd opgericht om terrorisme, extremisme en radicalisering tegen te gaan, is door problemen met de organisatie niet goed in staat om zijn werk te doen.

  Anti-terreurafdeling niet goed in staat werk te doen

  Reageer

  De anti-terreurafdeling van de politie die werd opgericht om terrorisme, extremisme en radicalisering tegen te gaan, is door problemen met de organisatie niet goed in staat om zijn werk te doen.

 • Boeren en natuurontwikkelaars werken in de provincie Fryslân nauw samen in het programma Natuer mei de Mienskip, het grootste uitdaagrecht-project van Nederland. Het leverde additionele fondsen op, een nieuwe rol voor de provincie en boeren die zelf meer aan natuurontwikkeling gaan doen.

  Uitdaagrecht brengt boeren en natuurorganisaties samen

  Boeren en natuurontwikkelaars werken in de provincie Fryslân nauw samen in het programma Natuer mei de Mienskip, het grootste uitdaagrecht-project van Nederland. Het leverde additionele fondsen op, een nieuwe rol voor de provincie en boeren die zelf meer aan natuurontwikkeling gaan doen.

 • Boerenbedrijven moeten aan steeds meer regels en duurzaamheidseisen voldoen en gaan gebukt onder een grote administratieve lastendruk. Daarom moeten rijk en decentrale overheden als provincies aan individuele boeren meer duidelijkheid geven over wat specifieke eisen betekenen voor de toekomst van hun bedrijf. Dat stelt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur in een advies over de toekomst van agrariërs.

  'Overheid moet boeren meer duidelijkheid geven'

  Boerenbedrijven moeten aan steeds meer regels en duurzaamheidseisen voldoen en gaan gebukt onder een grote administratieve lastendruk. Daarom moeten rijk en decentrale overheden als provincies aan individuele boeren meer duidelijkheid geven over wat specifieke eisen betekenen voor de toekomst van hun bedrijf. Dat stelt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur in een advies over de toekomst van agrariërs.

 • De basissubsidie voor lokale publieke omroepen moet weggehaald bij gemeenten en verlegd worden naar de Mediabegroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) en de Raad voor Cultuur (RvC) schrijven dat in een gezamenlijk advies aan Arie Slob, demissionair minister voor Media.

  Adviesraden: lokale omroepbijdrage weg bij gemeenten

  De basissubsidie voor lokale publieke omroepen moet weggehaald bij gemeenten en verlegd worden naar de Mediabegroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) en de Raad voor Cultuur (RvC) schrijven dat in een gezamenlijk advies aan Arie Slob, demissionair minister voor Media.  

 • Tussen 2015 en 2018 zou een ingehuurde projectleider van de voormalige gemeente Vlist, nu onderdeel van gemeente Krimpenerwaard, doelbewust schijnconstructies hebben opgezet om bedrijven in te huren waarin de ambtenaar zelf zakelijke belangen had.

  Krimpenerwaard doet aangifte tegen frauderende medewerker

  1 reactie

  De gemeente Krimpenerwaard doet aangifte vanwege integriteitsschendingen van een ingehuurde medewerker van de gemeente. De fraude kwam in een onderzoek naar voren nadat de gemeente in juli dit jaar over de kwestie een anonieme mail ontving.

 • Etnische profilering 'vergroot stigmatisering van bepaalde bevolkingsgroepen, en maakt dat mensen zich vernederd, onveilig en in hun waarde aangetast voelen.'

  Beslisboom om etnisch profileren te voorkomen

  Risicoprofielen die worden gebruikt door bijvoorbeeld de Belastingdienst en gemeenten kunnen discriminerend uitpakken, waarschuwt het College voor de Rechten van de Mens. Om etnische profilering te voorkomen heeft het College een toetsingskader ontwikkeld. 

 • De uitstoot van lood gaat al eind 2023 naar beneden met 70 procent ten opzichte van 2019. Eerder stond dit voor 2025 gepland. En begin volgend jaar bedraagt de reductie van PAK's 50 procent in plaats van 30 procent. Om deze en meer reducties te behalen, worden onder meer vergunningen aangescherpt.

  Tata gaat schadelijke uitstoot eerder en verder verlagen

  5 reacties

  Staalbedrijf Tata Steel gaat de uitstoot van lood eerder verlagen en de uitstoot van de giftige stoffen PAK's (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen) gaat verder naar beneden. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat schrijft dat daarover afspraken zijn gemaakt met het staalbedrijf en de provincie Noord-Holland.

 • De budgetten voor het onderhoud van onder meer bruggen, sluizen, defensiekazernes en ICT-systemen zijn momenteel niet toereikend. Als het Rijk onvoldoende weet wat het in bezit heeft, weet het ook niet wat de waardevermindering is en hoeveel budget er dus nodig is voor beheer en onderhoud, aldus de Rekenkamer. Volgens de rekenmeesters heeft het Rijk bezittingen ter waarde van honderden miljarden euro's.

  'Rijk heeft onvoldoende overzicht van zijn bezittingen'

  3 reacties

  Het Rijk heeft onvoldoende in beeld welke bezittingen het in beheer heeft en wat alle bezittingen waard zijn. De Algemene Rekenkamer spoort de rijksoverheid aan om het overzicht op orde te krijgen, zodat ze fatsoenlijk kan budgetteren voor onder meer onderhoud. Dergelijk overzicht zou ‘de gewoonste zaak van de wereld’ moeten zijn, maar volgens de Rekenkamer schort het daar nu aan.

 • Beeld: Shutterstock

  Knops wil niet aan ‘één cyberverdedigingsprotocol’

  Ondanks het aandringen van Tweede Kamerleden wil staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken, CDA) geen cyberprotocollen en -draaiboeken opstellen om gemeenten beter voor te bereiden op digitale crises. Gemeenten zijn volgens Knops zelf verantwoordelijk en ‘digitale aanvallen zijn niet allemaal hetzelfde’.

 • Het gaat om Alkmaar, Den Helder, Bergen, Castricum, Heiloo, Dijk en Waard (Langedijk en Heerhugowaard), Hollands Kroon, Schagen en Texel. Zij zijn aangesloten bij het Regionaal Archief Alkmaar. Dat archief begeleidt het onderzoek, dat door de Radboud Universiteit in Nijmegen wordt uitgevoerd.

  Aantal gemeenten onderzoeken onteigend Joods vastgoed

  Reageer

  Een groep gemeenten in Noord-Holland gaat een onderzoek uitvoeren naar in beslag genomen Joods vastgoed. De focus van het onderzoek ligt op de rol van de gemeenten in de onteigening van de Joodse panden tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, zo schrijven de gemeenten in een gezamenlijk persbericht.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!