of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • Voor de 12.400 dak- en thuisloze jongeren in Nederland is de overheid geen schild geweest. De overheid heeft steken laten vallen en deze jongeren laten zwemmen, zei staatssecretaris Paul Blokhuis (CU) woensdag op de conferentie "Breng de basis op orde". ‘We moeten ons schamen dat we het zo ver hebben laten komen.’

  Blokhuis: ‘Overheid moet zich schamen’

  De overheid is geen schild geweest voor de 12.400 dak- en thuisloze jongeren in Nederland. De overheid heeft steken laten vallen en deze jongeren laten zwemmen, zei staatssecretaris Paul Blokhuis (CU) woensdag op de conferentie Breng de basis op orde. ‘We moeten ons schamen dat we het zo ver hebben laten komen.’

 • Wethouder Monique Stam ziet dat het duurzaamheidsbeleid vruchten afwerpt

  Prijzenslag (9) 'Duurzaam denken zit in onze genen'

  Ze doen in deze gemeente al tientallen jaren hun uiterste best om duurzame oplossingen in de samenleving toe te passen. Maar dat ze hierin de beste van Nederland waren kwam wel als een verrassing. ‘We zijn er heel erg trots op, vooral omdat onze duurzame strategie niet alleen maar om groene maatregelen gaat, verklaart de wethouder. ‘Het is voor ons ook een economische en sociale kwestie’. Des te groter de prestatie dat deze gemeente het duurzaamst is om in te wonen en daarbij ook het verste is met de energietransitie. ‘Ik denk dat duurzaamheid gewoon in onze genen zit’, glimlacht wethouder Monique Stam van Heerhugowaard.

 • De onderzoekers benaderden 160 willekeurig gekozen gemeenten met twintig ondernemersvragen. Daarvan werden er vijftien telefonisch gesteld en vijf per mail. Aan de hand van de beantwoording hebben de gemeenten een rapportcijfer gekregen. Voor de vragen per telefoon kwam dat gemiddeld uit op een 7 en voor de gemailde vragen op een 6,5. Bij vergelijkbaar onderzoek in 2013 werd in beide categorieën nog een 6,4 uitgedeeld.

  Gemeenten geven ondernemers sneller en beter antwoord

  1 reactie

  Gemeenten slagen er beter in dan vijf jaar geleden om bedrijven met vragen over bijvoorbeeld regels en vergunningen van dienst te zijn. Zij geven sneller antwoord, als een ondernemer tenminste niet net rond lunchtijd belt. Medewerkers zijn ook behulpzamer en deskundiger, zo blijkt uit onderzoek met behulp van 'mystery guests' dat het ministerie van Economische Zaken heeft laten doen.

 • Tweede Kamerlid Erik Ziengs wil winkeliers de ruimte geven om hun klanten een ‘beleving’ te bieden. Ook hoopt hij zo leeglopende winkelstraten nieuw leven in te blazen.

  Kamer wil wijntje en blokje kaas bij de kapper toestaan

  Reageer

  De VVD wil voortaan toestaan dat de kapper een wijntje serveert en de slijter een blokje kaas, en dat een restaurant zijn eigen olijfolie en koffiebonen aan de man brengt. Voor het mogelijk maken van deze nu nog verboden mengvormen tussen horeca en winkels heeft Tweede Kamerlid Erik Ziengs de sympathie van een Kamermeerderheid. Maar het kabinet ziet niets in het plan.

 • Genoeg mensen vinden voor zachte piketdiensten in de gemeentelijke kolom is een zorg voor veiligheidsregio’s. Bij hard piket dien je als gemeenteambtenaar een week lang 24/7 beschikbaar en bereikbaar te zijn. Bij zacht piket word je tijdens een crisissituatie gevraagd of je beschikbaar bent voor bepaalde werkzaamheden. Er is wettelijk geen vergoeding voor, maar als medewerker ben je ook niet verplicht er gehoor aan te geven. Vaak doen gemeenteambtenaren dat wel, want ze zijn loyaal, maar zeker tijdens feestdagen of vakantieperiodes is er kans dat niet alle functies op tijd bezet zijn. De afwezige vergoeding zou daar een reden voor kunnen zijn.

  Groningse gemeenten vergoeden zacht piket

  Gemeenten die zijn aangesloten bij de Veiligheidsregio Groningen gaan mensen die zacht piketdiensten draaien en tijdens een crisissituatie werkzaamheden verrichten een vergoeding uitkeren. Deze kan per gemeente verschillen. ‘Het is een blijk van waardering.’

 • Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben besloten tot verlenging van de herindelingprocedures voor samenvoeging van vijf gemeenten. GS willen met een besluit over de herindelingsontwerpen wachten op het nieuwe beleidskader herindelingen van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK).

  Noord-Holland wacht op nieuwe herindelingregels

  De herindelingprocedures voor samenvoeging van vijf gemeenten in Noord-Holland worden verlengd. Dit hebben Gedeputeerde Staten van Noord-Holland besloten. GS willen met een besluit over de herindelingsontwerpen wachten op het nieuwe beleidskader herindelingen dat bij het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) in de maak is. In dat nieuwe beleidskader wordt de rol van de provincie bij gemeentelijke herindeling meegenomen, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

 • De gemeente Rotterdam mag ook benzineauto's van vóór juli 1992 weren uit het centrum van de stad. De Raad van State oordeelde woensdag dat de gemeente de zogenoemde milieuzone weer volledig mag handhaven.

  Rotterdam mag ook oude benzineauto's weren

  Reageer

  De gemeente Rotterdam mag ook benzineauto's van vóór juli 1992 weren uit het centrum van de stad. De Raad van State oordeelde woensdag dat de gemeente de zogenoemde milieuzone weer volledig mag handhaven.

 • De gemeente Utrecht maakte geen ongeoorloofd onderscheid qua afkomst tussen burgers door vermogensonderzoek in het buitenland te verrichten naar bijstandsgerechtigden, oordeelt de Centrale Raad van Beroep (CRvB).

  Utrechts vermogensonderzoek niet discriminerend

  De gemeente Utrecht maakte geen ongeoorloofd onderscheid qua afkomst tussen burgers door vermogensonderzoek in het buitenland te verrichten naar bijstandsgerechtigden. Dat oordeelt de Centrale Raad voor Beroep (CRvB) in een vijftal zaken.

 • Jongeren tussen 16 en 18 jaar in Zeeland en Friesland mogen bij de komende Statenverkiezingen niet stemmen. Het verzoek van beide provincies om hiermee te experimenteren, wordt niet gehonoreerd door minister Ollongren van Binnenlandse Zaken.

  Geen kiesrecht voor 16-jarigen

  Jongeren tussen 16 en 18 jaar in Friesland en Zeeland mogen bij de komende Statenverkiezingen niet stemmen. Het verzoek van de provincies Friesland en Zeeland om hiermee te experimenteren, wordt niet gehonoreerd door minister Ollongren van Binnenlandse Zaken.

 • De ongedocumenteerde vluchtelingen van actiegroep We Are Here mogen niet in het door hen gekraakte pand in Amstelveen blijven. Locoburgemeester Herbert Raat heeft dat dinsdagochtend aan ze verteld tijdens een bezoek aan de plek waar ze zijn neergestreken aan de Meester G. Groen van Prinstererlaan. 'Wij willen dit niet in Amstelveen, we willen dat ze weggaan', zegt Raat.

  Burgemeester Amstelveen: 'Wij willen dit hier niet'

  6 reacties

  De ongedocumenteerde vluchtelingen van actiegroep We Are Here mogen niet in het door hen gekraakte pand in Amstelveen blijven. Locoburgemeester Herbert Raat heeft dat dinsdagochtend aan ze verteld tijdens een bezoek aan de plek waar ze zijn neergestreken aan de Meester G. Groen van Prinstererlaan. 'Wij willen dit niet in Amstelveen, we willen dat ze weggaan', zegt Raat.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

 • Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...

  Overtuigen

  Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...
 • Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...

  Presenteren

  Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...

Alle whitepapers

Dossiers