Ambtenaren mogen weer vliegen met Insel Air
Rijksambtenaren mogen weer vliegen met de Curaçaose luchtvaartmaatschappij Insel Air. Ruim een jaar geleden verbood het kabinet dienstreizen met deze maatschappij uit veiligheidsoverwegingen.
Rijksambtenaren mogen weer vliegen met de Curaçaose luchtvaartmaatschappij Insel Air. Ruim een jaar geleden verbood het kabinet dienstreizen met deze maatschappij uit veiligheidsoverwegingen.
De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) moet in het onderzoek naar de verdeling van de bijstandsgelden ook ingaan op de vraag of er überhaupt sprake is van een adequate financiering door het rijk aan de gemeenten. Uitvoering van zo’n volledig onderzoek is een voorwaarde voor instemming van de gemeenten met het Interbestuurlijk Programma.
De gemeente Asten blijft strijden tegen de ‘strafkorting’ van tien procent op het rijksbudget voor Wmo en Jeugd. Het zorgvuldige medicijnverbruik in Asten pakt nadelig uit in de objectieve verdeelmodellen, op basis waarvan het rijk de gemeentelijke budgetten voor de uitvoering van de Wmo en Jeugdwet baseert. Deze week werd duidelijk dat de ministeries van Binnenlandse Zaken en VWS opnieuw weigeren Asten te compenseren. Rechterlijke stappen worden niet uitgesloten.
Burgemeester Marjon de Hoon van Baarle-Nassau is in de fout gegaan met de declaratie van haar dubbele woonlasten nadat ze in 2015 in de gemeente werd benoemd. Ze heeft in totaal 4000 euro te veel gedeclareerd, geeft ze toe in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van een ontdekking van het Brabants Dagblad.
Lokaal opererende landelijke partijen kunnen bij hun Haagse collega’s problemen aankaarten bij bijvoorbeeld de uitvoering van landelijke wet- en regelgeving. Lokale partijen hebben die lijntjes niet. Nu de lokale partijen 32,8 procent van de stemmen haalden, en daarmee van grotere betekenis in het politieke landschap worden, gaat zich dat wellicht wreken.
Gouverneur Theo Bovens wil gemaakte afspraken over integriteit beter kunnen afdwingen. Twee jaar geleden zijn de burgemeesters en de commissarissen wettelijk verantwoordelijk geworden voor het integriteitsbeleid in de gemeenten en in de provincies. ‘Een mooie taak erbij, met nul instrumentarium.'
Wethouder Kees Swagerman (financiën, SP) van de gemeente Oldambt vindt dat de verdeling van het gemeentefonds moet veranderen. De berekening is volgens hem ‘te generiek’. ‘Dit kan in de komende collegeperiode voor grote problemen zorgen.’
De informatieronde in Tiel gebeurt in alle openheid. Het is een initiatief van de winnaar van de verkiezingen: de Partij voor de Burgers. Het is nog niet bekend of ook het formatieproces in de openbaarheid zal plaatsvinden.
Burgemeesters, wethouders, raadsleden en andere bestuurders moeten zich beter kunnen weren tegen onder meer geweld, bedreiging en intimidatie. Ze zullen meer worden getraind in omgaan met agressie en krijgen meer ondersteuning. Ze kunnen ook een veiligheidsscan rond hun huis laten uitvoeren.
Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer roept nieuwe raadsleden van gemeenten op om kinderen en jongeren te betrekken bij de plannen en de uitvoering van hun beleid. Daarbij zouden kinderen een vast aanspreekpunt moeten krijgen voor al hun hulpvragen.
‘We worden makkelijker ontslagen.’ Dat is het beeld dat bij menig ambtenaar leeft, als eenmaal de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) op 1 januari 2020 een feit is.
De versnippering van het lokale bestuur en de verdere opmars van de lokale partijen hebben gevolgen voor onder meer de duur van de coalitievorming, de omvang van het college en de kweekvijver voor ‘Den Haag’. Binnenlands Bestuur licht er een aantal (vermeende) problemen en (vermeende) oplossingen uit.