of 63372 LinkedIn

Nieuws

 • Het beeld dat de autoriteiten hadden voorafgaand aan de kampioenswedstrijd van Ajax was niet zodanig dat er voor de Johan Cruyff Boulevard en het ArenA-gebied een noodverordening gerechtvaardigd zou zijn geweest.

  Halsema: ‘Noodverordening bij ArenA was niet nodig’

  Reageer

  Het beeld dat de autoriteiten hadden voorafgaand aan de kampioenswedstrijd van Ajax was niet zodanig dat er voor de Johan Cruyff Boulevard en het ArenA-gebied een noodverordening gerechtvaardigd zou zijn geweest. 

 • Ruim een derde van de huishoudens die recht heeft op een bijstandsuitkering, maakt daar geen gebruik van. Het gaat om 170.000 huishoudens. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) maakt zich zorgen en roept gemeenten op actiever op zoek te gaan naar mensen die recht hebben op bijstand.

  Beroep op bijstand is te laag; armoede dreigt

  Ruim een derde van het aantal huishoudens dat recht heeft op bijstand, maakt daar geen gebruik van. Het gaat om 170.000 huishoudens. Een derde van die 170.000 huishoudens heeft helemaal geen of slechts een klein inkomen, tot maximaal twintig procent van de bijstandsnorm. De Inspectie SZW maakt zich zorgen en roept gemeenten op actiever op zoek te gaan naar mensen die recht hebben op bijstand. Ook het rijk moet aan de bak.

 • De Toeslagenaffaire, te strikte vaccinatieregels en een boete op boodschappen doen voor je moeder in de bijstand. Allemaal voorbeelden van complexe systemen waarbij regels steeds minder ruimte bieden. De balans tussen regels en rek is zoek, constateert dr. Boukje Keijzer, sociaal psycholoog, procesbegeleider en adviseur. ‘Als je niet meer naar de mens kijkt, word je een zielloze organisatie.’

  Vind de rek in de regels

  De Toeslagenaffaire, te strikte vaccinatieregels en een boete op boodschappen doen voor je moeder in de bijstand. Allemaal voorbeelden van complexe systemen waarbij regels steeds minder ruimte bieden. De balans tussen regels en rek is zoek, constateert dr. Boukje Keijzer, sociaal psycholoog, procesbegeleider en adviseur. ‘Als je niet meer naar de mens kijkt, word je een zielloze organisatie.’

 • Scherpenzeel wil van fusiepartner Barneveld harde garanties over onder meer zeggenschap en budget in de nieuw te vormen gemeente. Een van de eisen: griffie en gemeenteraad moeten in Scherpenzeel gaan zetelen.

  Scherpenzeel eist keiharde garanties van Barneveld

  Scherpenzeel wil van beoogd fusiepartner Barneveld harde garanties over onder meer zeggenschap en budget in de nieuw te vormen gemeente. Beide gemeenten moeten hiertoe een bestuursovereenkomst sluiten, voor minimaal vijftien jaar. Een van de eisen: griffie en gemeenteraad moeten in Scherpenzeel gaan zetelen.

 • Veel duidelijker kon de oproep van de Rekenkamer Arnhem niet zijn: in omvang van ondermijning doet Arnhem niet onder voor de G4-steden. Dat is een ‘problematische constatering’ voor een stad ruim 160.000 inwoners. ‘Kijk het beest recht in de bek en pak de ondermijning in de stad aan.’

  Kijk het ‘beest’ ondermijning recht in de bek

  Veel duidelijker kon de oproep van de Rekenkamer Arnhem niet zijn: in omvang van ondermijning doet Arnhem niet onder voor de G4-steden. Dat is een ‘problematische constatering’ voor een stad ruim 160.000 inwoners. ‘Kijk het beest recht in de bek en pak de ondermijning in de stad aan.’

 • Ongeveer 350 overlastgevende asielzoekers veroorzaken met 'asociaal en crimineel gedrag' problemen in en rond asielzoekerscentra. Gewone azc's zijn onvoldoende toegerust om in te grijpen, waarschuwt de Inspectie Justitie en Veiligheid in een dinsdag verschenen onderzoek. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asielzaken) zint op extra maatregelen.

  Weinig grip op overlastgevende asielzoekers

  Reageer

  Ongeveer 350 overlastgevende asielzoekers veroorzaken met 'asociaal en crimineel gedrag' problemen in en rond asielzoekerscentra. Gewone azc's zijn onvoldoende toegerust om in te grijpen, waarschuwt de Inspectie Justitie en Veiligheid in een dinsdag verschenen onderzoek. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asielzaken) zint op extra maatregelen.

 • Beeld: Shutterstock

  Discriminatie voorkomen in het ontwerp van AI

  De huidige normen voor het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie (AI) hebben nog te weinig effect op de praktijk. Met dat uitgangspunt ontwikkelde een groep wetenschappers van drie verschillende universiteiten en het College voor de Rechten van de Mens een handreiking, 'Non-Discriminatie by Design', waarmee organisaties die AI willen inzetten discriminatie kunnen voorkomen.

 • Talrijke instanties, waaronder ook lokale overheden, kampen dinsdagochtend met een landelijke telefoonstoringen. Onder meer het provinciehuis van Drenthe en gemeenten zoals Zwolle en Veenendaal zijn niet of slecht bereikbaar door de problemen.

  Ook overheidsinstanties kampen met telefoonstoring

  Reageer

  Talrijke instanties, waaronder ook lokale overheden, kampen dinsdagochtend met een landelijke telefoonstoringen. Onder meer het provinciehuis van Drenthe en gemeenten zoals Zwolle en Veenendaal zijn niet of slecht bereikbaar door de problemen.

 • Op gezamenlijk verzoek van de gemeenten Rotterdam en Amsterdam vat Leonie Heres, onderzoeker, docent en adviseur bestuurs- en organisatiewetenschap bij de Universiteit Utrecht, met een factsheet en een kennisclip de belangrijkste ideeën samen uit het rapport ‘Spanningen in het Grijs’ over oneigenlijke druk in politiek-ambtelijke omgevingen. ‘Probeer je percepties te toetsen.’

  Sta op tegen oneigenlijke druk

  Op gezamenlijk verzoek van de gemeenten Rotterdam en Amsterdam vat Leonie Heres, onderzoeker, docent en adviseur bestuurs- en organisatiewetenschap bij de Universiteit Utrecht, met een factsheet en een kennisclip de belangrijkste ideeën samen uit het rapport ‘Spanningen in het Grijs’ over oneigenlijke druk in politiek-ambtelijke omgevingen. ‘Probeer je percepties te toetsen.’

 • Barneveld en Scherpenzeel willen meer geld van de provincie Gelderland voor de herindeling van beide gemeenten. Dat stellen beide waarnemend burgemeesters in ambtsberichten aan commissaris van de koning John Berends.

  Fusiegemeenten willen meer geld van Gelderland

  Barneveld en Scherpenzeel vinden dat de provincie Gelderland met meer geld over de brug moet komen dan zij eerder aan andere Gelderse herindelingsgemeenten heeft gegeven. Op basis van de ‘ervaringsbedragen’ zouden beide gemeenten gezamenlijk drie miljoen euro van de provincie tegemoet kunnen zien. Teleurstellend, vinden beide waarnemend burgmeesters.

 • Nederland moet deze zomer rekening houden met meer overlast. Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad maakt zich zorgen over de 'naweeën van de lockdown'. Dat uit zich volgens hem in een enorme drukte in de buitenruimte en illegale feesten. 'Mensen hebben een grote behoefte naar buiten te gaan.'

  'Houd rekening met zomer vol overlast'

  1 reactie

  Nederland moet deze zomer rekening houden met meer overlast. Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad maakt zich zorgen over de 'naweeën van de lockdown'. Dat uit zich volgens hem in een enorme drukte in de buitenruimte en illegale feesten. 'Mensen hebben een grote behoefte naar buiten te gaan.'

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!