of 59123 LinkedIn

Nieuws

 • De stijging van de vergoeding voor raadsleden hangt af van alle afspraken die worden gemaakt bij de cao’s voor overheidspersoneel.

  Raadsleden wachten op extra geld

  Op zijn vroegst eind dit jaar wordt duidelijk met welk percentage de vergoeding voor raadsleden mogelijk omhoog gaat. Datzelfde geduld moeten raadsleden van kleine gemeenten betrachten. De stijging van de vergoeding voor raadsleden hangt af van alle afspraken die worden gemaakt bij de cao’s voor overheidspersoneel. 

 • Een recordaantal van bijna drieduizend jongeren belandde afgelopen jaar in een gesloten jeugdzorginstelling. Dit terwijl in de decentralisatie juist op lichtere zorg werd ingezet. Vier experts leggen uit hoe het kan en – vooral – wat er tegen gedaan moet worden.

  Waarom meer jeugd achter hoge hekken?

  Een recordaantal van bijna drieduizend jongeren belandde afgelopen jaar in een gesloten jeugdzorginstelling. Dit terwijl in de decentralisatie juist op lichtere zorg werd ingezet. Vier experts leggen uit hoe het kan en – vooral – wat er tegen gedaan moet worden.

 • De Europese fracties betoogden dat de single digital gateway het leven makkelijker maakt voor kennismigranten, studenten en andere expats. Maar liefst 80 procent van de Europese ondernemers die over de grens willen opereren, doen dat nu niet vanwege de bureaucratie die daarbij komt kijken.

  Gemeentelijke online diensten voor EU burgers

  Straks moeten 21 procedures door gemeenten, Belastingdienst, de Kamers van Koophandel, het rijk en het hoger onderwijs online ook in een andere EU-taal worden aangeboden. Het Europees Parlement is akkoord gegaan met de single digital gateway. Nu het parlement akkoord is moeten de lidstaten het nog goedkeuren, deze maand zal dat naar verwachting gebeuren.

 • De vroegtijdige inbreng van burgers leidt tot beter beleid, vindt Leeuwarden. Het armoedebeleid wijst het uit.

  De burger is de expert

  Gemeenten moeten niet denken dat zij de wijsheid in pacht hebben. En ook niet dat alleen de gemeente aan de knoppen zit. De (vroegtijdige) inbreng van burgers leidt tot beter beleid, vindt Leeuwarden. Het armoedebeleid wijst het uit.

 • Interview met Rienk Hoff (scheidend directeur Handhaving en Toezicht van de gemeente Amsterdam) over de samenwerking van BOA's en agenten.

  ‘Laat politie en boa’s beter samenwerken’

  ‘Er zullen altijd te weinig handhavers zijn, net als dat er altijd te weinig politie is geweest’, verzucht Rienk Hoff, scheidend directeur Handhaving en Toezicht van de gemeente Amsterdam. Hij ziet de lokale overheid meer investeren in buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s). ‘Boa’s zien en horen meer dan de politie.’

 • De overheid kan lang niet alles kan overlaten aan de zelfredzame inwoner en de initiatiefrijke social entrepreneur. Dat stelt de Tilburgse gemeentesecretaris Marcel Meijs in een tegendraads essay in Binnenlands Bestuur. De overheid is volgens hem ‘een stabiliserende, rustgevende factor’ in de samenleving. ‘Niet als een blad aan de boom ombuigend met de minste of geringste trend. Tegelijkertijd werken overheidsorganisaties in het oog van de orkaan en moeten ze stand houden’, stelt hij.

  ‘Overheid moet vooral aanwezig zijn’

  Gemeenten lopen steeds vaker tegen grenzen aan van wat de markt niet oppakt en waar zelfredzaamheid van inwoners niet reëel is. ‘Hier is geen terugtrekkende, maar juist een aanwezige overheid gewenst.’

 • Bonaire hoort begin volgende maand acht jaar tot Caribisch Nederland. Maar frustraties over en weer domineren nog steeds de onderlinge verhoudingen. Een nieuw bestuursakkoord met Nederland moet de relatie gaan redden.

  Bonaire: acht jaar stekelige vriendschap

  Bonaire hoort begin volgende maand acht jaar tot Caribisch Nederland. Maar frustraties over en weer domineren nog steeds de onderlinge verhoudingen. Een nieuw bestuursakkoord met Nederland moet de relatie gaan redden. 

 • Voor bedreiging van burgemeester Frank van der Meijden van de Brabantse gemeente Laarbeek is een Syrische jongeman vrijdag veroordeeld tot twee weken jeugddetentie plus een ambulante behandeling voor zijn psychische problemen. Tegen de negentienjarige man was jeugd-tbs geëist.

  Jeugddetentie voor bedreiging burgemeester Laarbeek

  1 reactie

  Voor bedreiging van burgemeester Frank van der Meijden van de Brabantse gemeente Laarbeek is een Syrische jongeman vrijdag veroordeeld tot twee weken jeugddetentie plus een ambulante behandeling voor zijn psychische problemen. Tegen de negentienjarige man was jeugd-tbs geëist.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers