of 59147 LinkedIn

Nieuws

 • Samen met gemeenten, parlement en kabinet moet worden vastgesteld welke gegevens nodig zijn om voortgang en resultaten van de decentralisaties sociaal domein in beeld te krijgen. Het is daarbij noodzakelijk om gemeenschappelijke definities en begrippen te hanteren. Dat stelt de Algemene Rekenkamer in het advies ‘Wegwijs in het sociaal domein’. ‘Als Algemene Rekenkamer hebben we voorafgaand aan de decentralisaties gepleit voor die ontwikkeling van een gemeenschappelijke taal.

  Uniforme meetlat voor sociaal domein

  Lokale autonomie was leidend bij de decentralisaties in het sociaal domein. Maar na bijna vier jaar wordt het tijd resultaten van gemeenten beter onderling te vergelijken, vindt de Algemene Rekenkamer. Een nieuwe tool helpt daarbij.

 • Gemeenten willen meer duidelijkheid over de regels van het wietexperiment. Daarom wordt pas volgend jaar bekend welke gemeenten meedoen aan de proef met door de staat gereguleerde wietteelt, schrijven minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Bruno Bruins (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer.

  Gemeenten willen helderheid over regels wietproef

  2 reacties

  Gemeenten willen meer duidelijkheid over de regels van het wietexperiment. Daarom wordt pas volgend jaar bekend welke gemeenten meedoen aan de proef met door de staat gereguleerde wietteelt, schrijven minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Bruno Bruins (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer.

 • ‘Er wordt niet naar de juiste oorzaken van werkstress gekeken en dus worden ook niet de juiste behandeling en preventie ingezet, stelt hoogleraar Willem van Rhenen, chief health officer bij Arbo Unie. Leidinggevenden kijken met name naar belasting versus belastbaarheid, terwijl werkstress vaak een gevolg is van te weinig steun, te weinig autonomie of een gebrek aan competenties.

  ‘Werkstress verkeerd beoordeeld en behandeld’

  In de aanpak van werkstress kijken leidinggevenden vooral naar belasting versus belastbaarheid, terwijl werkstress vaak een gevolg is van te weinig steun, te weinig autonomie of een gebrek aan competenties. ‘Er wordt niet naar de juiste oorzaken gekeken en dus worden ook niet de juiste behandeling en preventie ingezet, stelt hoogleraar Willem van Rhenen, chief health officer bij Arbo Unie.

 • Het aantal aangekondige protestacties tegen de rol van Zwarte Piet loopt snel op. Behalve Zaanstad, waar volgende week zaterdag de nationale intocht is, krijgen nog zeventien plaatsen met demonstratie te maken.

  Op zeker achttien plaatsen protest tegen Zwarte Piet

  7 reacties

  Het aantal aangekondige protestacties tegen de rol van Zwarte Piet loopt snel op. Behalve Zaanstad, waar volgende week zaterdag de nationale intocht is, krijgen nog zeventien plaatsen met demonstraties te maken. 

 • Outcome-indicatoren geven Utrecht-West beter inzicht in de resultaten van de jeugdzorg. Nu heeft diezelfde regio ook een eigen meetinstrument gemaakt voor de Wmo. ‘Tot nu toe waren voortgangsgesprekken vooral financieel gedreven, nu kunnen wij ze verdiepen op de inhoud.’

  Utrecht-West meet resultaten jeugdzorg en Wmo-beleid

  Outcome-indicatoren geven Utrecht-West beter inzicht in de resultaten van de jeugdzorg. Nu heeft diezelfde regio ook een eigen meetinstrument gemaakt voor de Wmo. ‘Tot nu toe waren voortgangsgesprekken vooral financieel gedreven, nu kunnen wij ze verdiepen op de inhoud.’

 • Gemeenten moeten de mogelijkheid krijgen extreme huurstijgingen in de vrije sector aan banden te leggen. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil dat mogelijk maken met de woz-waarde als richtsnoer. Ze komt daarmee tegemoet aan een breedgedragen roep uit de Tweede Kamer.

  Ollongren: huren maximeren op basis van woz-waarde

  3 reacties

  Gemeenten moeten de mogelijkheid krijgen extreme huurstijgingen in de vrije sector aan banden te leggen. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil dat mogelijk maken met de woz-waarde als richtsnoer. Ze komt daarmee tegemoet aan een breedgedragen roep uit de Tweede Kamer.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers