of 60831 LinkedIn

Nieuws

 • Gemeenten werken hard aan de invoering van de Omgevingswet, maar maken zich zorgen over de kosten. Die zijn hoger dan het ministerie van Binnenlandse Zaken oorspronkelijk schatte. De ledenvergadering van de VNG nam vrijdag een motie aan waarin een budgetneutrale overgang naar de Omgevingswet centraal staat.

  Overgang naar Omgevingswet moet budgetneutraal

  Gemeenten werken hard aan de transformatie naar de Omgevingswet, maar maken zich zorgen over de kosten van de invoering van de wet. Die zijn hoger dan het ministerie van Binnenlandse Zaken oorspronkelijk schatte. De ledenvergadering van de VNG nam vrijdag een motie aan waarin een budgetneutrale overgang naar de Omgevingswet centraal staat.

 • In de raadsvergadering maakte Weterings excuses voor de gebeurtenissen van donderdag. Die excuses waren onder meer gericht aan handhavers en personeel in de zorg. ‘Ik erken dat ik fouten heb gemaakt’, aldus de burgemeester. Hij zei dat hij voortaan de directeur publieke gezondheid zal betrekken bij de besluitvorming over evenementen zoals het voetbalfeest.

  Weterings: afweging bij voetbalfeest was verkeerd

  Reageer

  Burgemeester Theo Weterings van de gemeente Tilburg erkent dat hij een verkeerde afweging heeft gemaakt toen hij toestemming gaf voor het feest op het Olympiaplein donderdag tijdens een voetbalwedstrijd van Willem II. ‘Het handhaven van de coronaregels was ondergeschikt aan het handhaven van de orde en veiligheid en dat was een verkeerde keuze’, zei Weterings maandag tijdens een vergadering van de Tilburgse gemeenteraad.

 • Rotterdam geeft hiermee naar eigen zeggen als eerste Nederlandse gemeente gehoor aan een in de Tweede Kamer aangenomen motie om mensen die vanwege corona in quarantaine moeten te ondersteunen. ‘Als mensen positief testen op corona, of in aanraking zijn geweest met iemand met corona, moeten ze van het ene op het andere moment tien dagen in quarantaine’, aldus de Rotterdamse zorgwethouder Sven de Langen.

  Rotterdam deelt quarantainepakketten uit

  Reageer

  Om oudere Rotterdammers of mensen met een beperkt sociaal netwerk door een quarantaineperiode te helpen deelt de gemeente Rotterdam vanaf maandag 'quarantainepakketten' uit. Hierin zit informatie over waar ze hulp kunnen krijgen en wat attenties om ze op te vrolijken.

 • Het is moeilijk voor politie en gemeenten goed inzicht te krijgen op jeugdgroepen. Vanwege de steeds wisselende interacties is het lastig deze jongeren als groep te identificeren en in kaart te brengen. Dat schrijft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer. ‘We zien nu dat bestaande min of meer criminele (jeugd)netwerkverbanden ‘drillrap’ aanwenden om zich nadrukkelijker te profileren en gewelddadige incidenten te plegen en te ontlokken.’

  Minister: ‘drillrap’ aangewend om geweld te plegen

  Het is moeilijk voor politie en gemeenten om goed inzicht te krijgen op jeugdgroepen. Vanwege de steeds wisselende interacties  is het lastig deze jongeren als groep te identificeren en in kaart te brengen. Dat schrijft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer. ‘We zien nu dat bestaande min of meer criminele (jeugd)netwerkverbanden ‘drillrap’ aanwenden om zich nadrukkelijker te profileren en gewelddadige incidenten te plegen en te ontlokken.’

 • Divosa en Cedris zijn er niet van overtuigd dat de voorstellen in het Breed Offensief hun doel zullen behalen. Ze wijzen bovendien op een probleem waar het voorstel aan voorbijgaat: een structureel gebrek aan investering in de sociale infrastructuur.

  'Breed Offensief lost knelpunten Participatiewet niet op'

  Belangenverenigingen Divosa en Cedris hebben zorgen geuit over het zogenaamde Breed Offensief, waarover de Tweede Kamer volgende week debatteert. Het plan, dat het makkelijker moet maken voor mensen met een arbeidsbeperking om aan het werk te komen, vertoont mankementen en lost bovendien het structurele gebrek aan investeringen in een inclusieve arbeidsmarkt niet op.

 • Niet alleen het totaal aantal coronabesmettingen neemt de laatste weken hard toe. Het virus duikt ook op steeds meer plekken in het land op. Het coronavirus treft niet alleen haarden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, maar ook kleine gemeenten waar het de afgelopen maanden rustig was.

  Coronavirus verspreidt zich als olievlek over gemeenten

  Reageer

  Niet alleen het totaal aantal coronabesmettingen neemt de laatste weken hard toe. Het virus duikt ook op steeds meer plekken in het land op. Het coronavirus treft niet alleen haarden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, maar ook kleine gemeenten waar het de afgelopen maanden rustig was.

 • De bestuurlijke en financiële verhoudingen moeten hoognodig op de schop worden genomen. Dat betogen Ard Schilder en Erik Roest in een essay in Binnenlands Bestuur van deze week.

  Doorbraken nodig in bestuurlijke verhoudingen

  De bestuurlijke en financiële verhoudingen moeten hoognodig op de schop worden genomen. Om wet- en regelsystemen en financieringssystematieken te doorbreken is lef en mandaat nodig. De coronacrisis biedt kans om belemmerende patronen voor een effectief openbaar bestuur te doorbreken.

 • NRC-journalist Gijsbert van Es was vijf jaar gemeenteambtenaar in Leiden. Als ‘frisdenker’ moest hij ambtenaren onderwijzen in het ‘van buiten naar binnen werken’. ‘Je moet niet alleen maar vergezichten schetsen waar mensen van schrikken.’

  ‘Blijf niet steken in de grote-bekkendemocratie’

  NRC-journalist Gijsbert van Es was vijf jaar gemeenteambtenaar in Leiden. Als ‘frisdenker’ moest hij ambtenaren onderwijzen in het ‘van buiten naar binnen werken’. ‘Je moet niet alleen maar vergezichten schetsen waar mensen van schrikken.’

 • Als het gemeentefonds niet wordt verruimd en de verhouding tussen rijk en gemeenten niet wordt gelijkgetrokken, gaan gemeenten niet in gesprek met het (nieuwe) kabinet over de uitvoering van gemeentelijke taken ‘en al helemaal niet over nieuwe taken’. Dat stelde VNG-voorzitter Jan van Zanen.

  VNG-voorzitter Van Zanen: de grens is bereikt

  De grens voor gemeenten is bereikt. Als er geen structureel geld aan het gemeentefonds wordt toegevoegd en de verhouding tussen rijk en gemeenten niet wordt gelijkgetrokken, gaan gemeenten niet in gesprek met het (nieuwe) kabinet over de uitvoering van gemeentelijke taken ‘en al helemaal niet over nieuwe taken’.

 • Het gemeentefonds moet worden verruimd. Alleen dan kan er over de herijking ervan worden gepraat. De opschalingskorting moet van tafel. Dat vinden vrijwel alle Nederlandse gemeenten.

  Gemeenten zijn tekorten spuugzat

  Het gemeentefonds moet worden verruimd en pas dan kan er over de herijking ervan worden gepraat. De opschalingskorting moet van tafel. Ook voor 2021 moet er extra geld voor gemeenten komen. Dat vinden vrijwel alle Nederlandse gemeenten. Het bestuur van gemeentekoepel VNG wordt op pad gestuurd om dit alles bij het huidige en nieuwe kabinet voor elkaar te krijgen.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!