of 59212 LinkedIn

Nieuws

 • ‘Het kan niet op de ouderwetse wijze, top down. Dan zet je jezelf als provincie buiten spel.’ Volgens Gelders gedeputeerde Jan Markink heeft de provincie geleerd van de kritiek die gemeenten en bedrijven spuiden op de trage, bureaucratische manier van werken in het provinciehuis.

  Gelderland zoekt contact met buitenwereld

  Anderen laten zeggen wat ze echt van je denken. De provincie Gelderland deed zo’n partneronderzoek en raadt gemeenten nu aan hetzelfde te doen. ‘Uitermate leerzaam’, zegt Gelders gedeputeerde Jan Markink. Ook al is niet alles bepaald fijn om te horen.

 • Herindelingsvoorstellen die naar minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) worden gestuurd, krijgen alleen groen licht als er voldoende draagvlak van het lokale bestuur en de inwoners voor is. De provinciale ‘macht’ bij fusies wordt ingeperkt. Dat blijkt uit het nieuwe beleidskader herindeling waarmee de ministerraad vrijdag heeft ingestemd.

  Geen herindeling zonder draagvlak

  Alle herindelingsvoorstellen die naar minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) worden gestuurd, krijgen alleen groen licht als er voldoende draagvlak van het lokale bestuur en de inwoners voor is. De provinciale ‘macht’ bij gemeentelijke herindelingen wordt ingetoomd. Dat blijkt uit het nieuwe beleidskader herindeling waarmee de ministerraad vrijdag heeft ingestemd. Het nieuwe beleidskader geldt voor alle herindelingsadviezen die vanaf nu aan de minister van Binnenlandse Zaken worden aangeboden.

 • In de zoektocht naar een nieuw college heeft de gemeenteraad van Vlaardingen twee informateurs aangesteld die beiden zijn verkozen in de Eerste Kamer: Eric van der Burg (VVD), oud-wethouder van Amsterdam en Roel van Gurp (GroenLinks), oud-wethouder van Tilburg.

  Kandidaat-senatoren informateurs in Vlaardingen

  De gemeenteraad van Vlaardingen heeft in de zoektocht naar een nieuw college twee informateurs aangesteld die beiden zijn verkozen in de Eerste Kamer: Eric van der Burg (VVD), oud-wethouder van Amsterdam en Roel van Gurp (GroenLinks), oud-wethouder van Tilburg.

 • Voor oplichting van de gemeente Helmond is tegen een voormalig ambtenaar vrijdag 2,5 jaar celstraf geëist. Volgens de aanklager liet gemeenteambtenaar Pieter H. (57) zijn werkgever jarenlang opdraaien voor privébestedingen. De totale schade voor de gemeente bedraagt ruim 3,5 ton, zei de officier van justitie voor de rechtbank in Den Bosch.

  Eis: 2,5 jaar cel voor Helmondse ex-ambtenaar

  Reageer

  Voor oplichting van de gemeente Helmond is tegen een voormalig ambtenaar vrijdag 2,5 jaar celstraf geëist. Volgens de aanklager liet gemeenteambtenaar Pieter H. (57) zijn werkgever jarenlang opdraaien voor privébestedingen zoals de aanschaf van auto’s, exclusieve dameskleding, apparatuur en de aanleg van een dure tuin. De totale schade voor de gemeente bedraagt ruim 3,5 ton, zei de officier van justitie voor de rechtbank in Den Bosch.

 • Proactief zijn buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) Krystl en Jeanine van eenheid Zuid in de gemeente Haarlemmermeer wel. Dat is handhaven. Niet alleen de meldingen die ze binnenkrijgen registreren, maar alles wat zij in Nieuw-Vennep ad hoc op straat tegenkomen. Mensen die regels overtreden worden sowieso aangesproken, op straat, thuis, in hun winkel en zelfs telefonisch.

  Leren kijken als een boa

  Handhaven betekent proactief zijn. Dat zijn buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) Krystl en Jeanine van eenheid Zuid in de gemeente Haarlemmermeer dan ook. Niet alleen meldingen, maar alles wat zij ad hoc op straat tegenkomen in Nieuw-Vennep registreren zij. Mensen die regels overtreden worden sowieso aangesproken, op straat, thuis, in hun winkel en zelfs telefonisch.

 • Vuurwerk in Groningen

  Rotterdam voert vuurwerkverbod in voor risicowijken

  Reageer

  Rotterdam voert vanaf deze jaarwisseling een beperkt vuurwerkverbod in. In stadsdelen waar het afgelopen jaren uit de hand liep, geldt een verbod. In rustige wijken mag gewoon nog wel vuurwerk worden afgestoken. Dat heeft de gemeenteraad donderdag besloten.

 • De tram waarin maandag 18 maart de beschieting plaatsvond op het 24 Oktoberplein.

  Premier en burgemeesters mee met stille tocht Utrecht

  1 reactie

  Behalve burgemeester Jan van Zanen van Utrecht lopen ook burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en burgemeester Pauline Krikke van Den Haag vrijdagavond mee in de stille tocht in Utrecht. Ook premier Mark Rutte en minister van Justitie Ferd Grapperhaus lopen mee.

 • De gemeente Helmond wil ruim 7,5 ton terugkrijgen van een voormalig ambtenaar die terechtstaat voor fraude. Het gaat om de directe schade door oplichting (4,5 ton) en de kosten van onderzoeken die zijn gedaan naar de omvang van de fraudezaak, aldus de claim die donderdag op de eerste procesdag werd besproken.

  Helmond wil 7,5 ton terug van ex-ambtenaar

  2 reacties

  De gemeente Helmond eist ruim 7,5 ton van een voormalig ambtenaar die terechtstaat voor fraude. Het gaat om de directe schade door oplichting (4,5 ton) en de kosten van onderzoeken die zijn gedaan naar de omvang van de fraudezaak, aldus de claim die donderdag op de eerste procesdag werd besproken.

 • Koggenland krijgt voorlopig geen nieuwe burgemeester. De vertrouwenscommissie was onderling te verdeeld om tot een ‘gedragen voordracht’ van twee kandidaten te komen. Het is de vierde keer in een paar jaar tijd dat in Noord-Holland een burgemeestersprocedure tussentijds is stopgezet.

  Opnieuw burgemeestersprocedure voortijdig stopgezet

  Er komt voorlopig geen nieuwe burgemeester in Koggenland. De vertrouwenscommissie was onderling te verdeeld om tot een ‘gedragen voordracht’ van twee kandidaten te komen. Op een later moment wordt de vacature opnieuw opengesteld. Het is de vierde keer in een paar jaar tijd dat in Noord-Holland een burgemeestersprocedure tussentijds is stopgezet.

 • Forum voor Democratie heeft woensdag in 91 gemeenten de meeste stemmen gekregen. VVD werd het vaakst de grootste partij, namelijk in 97 gemeenten. Het CDA won 94 gemeenten, GroenLinks en SGP pakten allebei in 21 gemeenten de meeste stemmen. Dat blijkt uit gegevens van de Verkiezingsdienst van het ANP.

  Forum het grootst in 3 provincies en 91 gemeenten

  2 reacties

  Forum voor Democratie heeft woensdag in 91 gemeenten de meeste stemmen gekregen. VVD werd het vaakst de grootste partij, namelijk in 97 gemeenten. Het CDA won 94 gemeenten, GroenLinks en SGP pakten allebei in 21 gemeenten de meeste stemmen. Dat blijkt uit gegevens van de Verkiezingsdienst van het ANP.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers