of 63372 LinkedIn

Nieuws

 • De gemeente Urk wijst een extern adviseur aan om nieuwe activiteiten en evenementen voor te bereiden. Dat maakte het college donderdag bekend. De adviseur gaat aanbevelingen doen voor de openbare orde en veiligheid. Urk werd het afgelopen jaar meermaals geteisterd door rellen. Er wordt gesproken over een evaluatie, maar het gaat begeleiding om rellen te voorkomen, zegt de gemeente.

  Adviseur moet rellen Urk helpen voorkomen

  De gemeente Urk wijst een extern adviseur aan om nieuwe activiteiten en evenementen voor te bereiden. Dat maakte het college donderdag bekend. De adviseur gaat aanbevelingen doen voor de openbare orde en veiligheid. Urk werd het afgelopen jaar meermaals geteisterd door rellen. Het voornaamste doel is om toekomstige rellen te voorkomen, zegt de gemeente.

 • Waarnemend gouverneur Johan Remkes heeft donderdagavond in strenge bewoordingen de Limburgse Staten de oren gewassen over hun rol bij de val van het college van Gedeputeerde Staten (GS) in april. Daarbij stapte ook voormalig gouverneur Theo Bovens (CDA) op. Volgens Remkes hebben de debatten op 2 en 9 april die leidden tot het vertrek van GS 'onnodig beschadigend gewerkt voor het aanzien van het openbaar bestuur en het politieke bedrijf'.

  Remkes hekelt gedrag Limburgse Statenleden

  2 reacties

  Waarnemend gouverneur Johan Remkes heeft donderdagavond in strenge bewoordingen de Limburgse Staten de oren gewassen over hun rol bij de val van het college van Gedeputeerde Staten (GS) in april. Daarbij stapte ook voormalig gouverneur Theo Bovens (CDA) op. Volgens Remkes hebben de debatten op 2 en 9 april die leidden tot het vertrek van GS 'onnodig beschadigend gewerkt voor het aanzien van het openbaar bestuur en het politieke bedrijf'.

 • De Brabantse gemeente Zundert heeft in 2017 terecht camping Fort Oranje in Rijsbergen gesloten. Dat concludeert de rechtbank in Breda in de bodemprocedure die voormalig campingeigenaren zoon Jan en vader Cees Engel tegen de gemeente hadden aangespannen.

  Zundert wint zaak over sluiting Fort Oranje

  3 reacties

  De Brabantse gemeente Zundert heeft in 2017 terecht camping Fort Oranje in Rijsbergen gesloten. Dat concludeert de rechtbank in Breda in de bodemprocedure die voormalig campingeigenaren zoon Jan en vader Cees Engel tegen de gemeente hadden aangespannen.

 • Naast extra budget moeten ook maatregelen worden genomen om tot een houdbaar jeugdzorgstelsel te komen, benadrukt verantwoordelijk staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS).

  Buiten kijf: reikwijdte jeugdhulp wordt afgebakend

  Naast extra miljarden moeten ook maatregelen worden genomen om tot een houdbaar jeugdzorgstelsel te komen, benadrukt verantwoordelijk staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS). Daartoe wordt gezamenlijk een hervormingsagenda gemaakt, waarmee donderdag wordt begonnen. De afbakening van de reikwijdte van de jeugdzorg zal daarin ‘met stip op een’ komen te staan, aldus Blokhuis. Ook moet een knoop worden doorgehakt over de invoering van een eigen bijdrage.

 • Beeld: Shutterstock

  Statement Arnhemse moeders tegen wapenbezit jongeren

  Reageer

  Een groep Arnhemse moeders heeft donderdag met een spandoek alle Nederlandse moeders opgeroepen uit te kijken naar wapenbezit bij hun kinderen. Onder het toeziend oog van burgemeester Ahmed Marcouch in de Arnhemse wijk Presikhaaf steunden zij zo een deze week lopende wapeninleveractie in de Gelderse hoofdstad.

 • Beeld: Shutterstock

  Sommige gemeenten blijven nepaccounts gebruiken

  Enkele gemeenten gaan door met het gebruiken van nepaccounts bij het vergaren van online informatie over hun burgers, schrijft de Volkskrant. Deze gemeenten gebruiken de nepaccounts om ongeregeldheden en criminaliteit te bestrijden. Deskundigen hebben een ander oordeel over de wetmatigheid hiervan dan de overheden.

 • Er moet zo snel mogelijk een verbod komen op het bezit van alle bestanddelen waarmee designerdrugs gemaakt kunnen worden. Het is niet voldoende om alleen het bezit van het eindresultaat, een pilletje, te verbieden, want dan is er razendsnel weer een ander pilletje dat net even anders is samengesteld. Dat schrijven 27 burgemeesters uit het oosten van het land in een brief aan Tweede Kamerleden.

  Burgemeesters vragen om verbod op designerdrugs

  2 reacties

  Er moet zo snel mogelijk een verbod komen op het bezit van alle bestanddelen waarmee designerdrugs gemaakt kunnen worden. Het is niet voldoende om alleen het bezit van het eindresultaat, een pilletje, te verbieden, want dan is er razendsnel weer een ander pilletje dat net even anders is samengesteld. Dat schrijven 27 burgemeesters uit het oosten van het land in een brief aan Tweede Kamerleden.

 • Gemeenteraadsleden en waarnemend burgemeester van Waalre Jan Boelhouwer hebben het wederzijds vertrouwen in elkaar uitgesproken om samen stappen te zetten richting een gezonde bestuurlijke omgeving. Dat is de uitkomst van het gesprek dat zij maandag met elkaar hadden over de sombere brief die Boelhouwer begin deze maand aan de Brabantse commissaris van de koning Ina Adema stuurde.

  Kou lijkt uit de lucht in Waalre

  Gemeenteraadsleden en waarnemend burgemeester van Waalre Jan Boelhouwer hebben het wederzijds vertrouwen in elkaar uitgesproken om samen stappen te zetten richting een gezonde bestuurlijke omgeving. Dat is de uitkomst van het gesprek dat zij maandag met elkaar hadden over de sombere brief die Boelhouwer begin deze maand aan de Brabantse commissaris van de koning Ina Adema stuurde.

 • De Efteling mag de komende jaren verder groeien buiten de bestaande parkgrenzen. Het bestemmingsplan van de gemeente Loon op Zand is woensdag door de Raad van State bekrachtigd. In oktober 2020 oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak nog dat de gemeente het werk moest overdoen.

  Efteling mag toch uitbreiden

  De Efteling mag de komende jaren verder groeien buiten de bestaande parkgrenzen. Het bestemmingsplan van de gemeente Loon op Zand is woensdag door de Raad van State bekrachtigd. In oktober 2020 oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak nog dat de gemeente het werk moest overdoen.

 • Beeld: Shutterstock

  'Haven Amsterdam steeds belangrijker voor criminelen'

  Reageer

  Het Noordzeekanaalgebied en de haven van Amsterdam (NZKG) worden een steeds belangrijker criminele uitwijkhaven, waar legale diensten gebruikt worden door de georganiseerde drugscriminaliteit. Dat komt naar voren uit onderzoek van de Vrije Universiteit in opdracht van Politie en Wetenschap.

 • Het accres van het gemeentefonds moet voortaan voor de duur van een kabinetsperiode worden vastgelegd. Dat stelt Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) in zijn woensdag uitgebrachte advies over aan andere normeringssystematiek voor het gemeente- en provinciefonds.

  Accres gemeentefonds voortaan vier jaar vastzetten

  Het accres van het gemeentefonds moet voortaan voor de duur van een kabinetsperiode worden vastgelegd. Ook de investeringsuitgaven van het Nationaal Groeifonds moeten meetellen bij de vaststelling van het accres. Maar allereerst moet ‘de basis op orde’ worden gebracht.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!