of 65101 LinkedIn

Nieuws

 • © Shutterstock

  ‘Wethouders weten slecht wat ze kunnen’

  Rond de kerst meldden zomaar twee wethouders dat ze er in het nieuwe jaar mee ophielden. Eén in Zutphen en één in Kaag en Braassem. Hoe moeilijk, of hoe makkelijk, is het om na zoveel jaren wethouderschap werk te vinden? Annelies de Jonge en Floris Schoonderwoerd vertellen.

 • Het begon woensdag met de Gelderse gemeenten Montferland en Oude IJsselstreek, die bekendmaakten niet te gaan handhaven wanneer winkeliers aanstaande zaterdag hun deuren openen. Maar inmiddels zijn tal van gemeenten hetzelfde van plan en vliegen de brandbrieven en noodoproepen om een einde te maken aan de winkelsluitingen het kabinet om de oren.

  Gemeenten handhaven niet bij openen winkels

  1 reactie

  Het begon woensdag met de Gelderse gemeenten Montferland en Oude IJsselstreek, die bekendmaakten niet te gaan handhaven wanneer winkeliers aanstaande zaterdag hun deuren openen. Maar inmiddels zijn tal van gemeenten hetzelfde van plan en vliegen de brandbrieven en noodoproepen om een einde te maken aan de winkelsluitingen het kabinet om de oren.

 • Beeld: Shutterstock

  'Steeds meer bestuurders gebruiken Signal'

  Steeds meer politici en bestuurders maken gebruik van de chat-app Signal, concludeert BNR op basis van onderzoek. Juridisch gezien is met name het gebruik door bestuurders twijfelachtig. De app wordt als veiliger en minder privacygevoelig gezien dan bijvoorbeeld Whatsapp, maar maakt het ook makkelijk om automatisch berichten te verwijderen.

 • De Statenfracties lasten een spoeddebat in na de boodschap van oud-minister Stef Blok (Economische Zaken), die vorige week zei dat komend gasjaar mogelijk twee keer meer gas uit het Groningenveld nodig is. Dat komt volgens de regering doordat een fabriek die buitenlands gas geschikt moet gaan maken voor binnenlandse consumptie, later klaar is dan gepland. Ook een hoger dan verwachte vraag uit Duitsland speelt mee.

  Provinciale Staten willen geen extra gaswinning Groningen

  Reageer

  Provinciale Staten (PS) van Groningen willen dat het kabinet het besluit om meer gas omhoog te pompen uit het Groningenveld terugdraait. Als het Rijk daar niet toe bereid is, moet de opbrengst van de extra gaswinning terugvloeien naar de Groningers in het aardbevingsgebied. Een motie die Gedeputeerde Staten oproept daarop aan te dringen in Den Haag, kon woensdag op brede steun rekenen.

 • Het nieuwe woonplaatsbeginsel jeugd is op 1 januari van kracht geworden. Niet iedereen is er gerust op dat geen enkel kind tussen wal en schip zal vallen. ‘Regel eerst de zorg en kijk daarna wie de rekening moet betalen.’

  Zorgen over nieuw woonplaatsbeginsel jeugd

  De Wet wijziging woonplaatsbeginsel jeugd is op 1 januari van kracht geworden. Nog niet alle jongeren met jeugdzorg die ‘administratief’ naar een andere gemeente moesten verhuizen, zijn verhuisd. Dat was wel de bedoeling. De inderhaast opgetuigde ‘1-november-maatregel’ biedt voorlopig soelaas, maar niet iedereen is er gerust op dat geen enkel kind tussen wal en schip zal vallen. ‘Regel eerst de zorg en kijk daarna wie de rekening moet betalen.’

 • De gemeenten Landsmeer, Montfoort en Brielle hebben niet ingestemd met de regionale energiestrategie (RES) in hun regio. Geplande wind­parken van buur­gemeenten of te forse energie-ambities vormen de voornaamste bezwaren.

  Landsmeer, Montfoort en Brielle niet akkoord met RES

  De gemeenten Landsmeer, Montfoort en Brielle hebben niet ingestemd met de regionale energiestrategie (RES) in hun regio. Geplande wind­parken van buur­gemeenten of te forse energie-ambities vormen de voornaamste bezwaren. Volgens directeur Kristel Lammers van NP-RES hebben 'de gemeenten behoefte aan even wat meer tijd'.    

 • Al dan niet vrijwillig, tijdelijk of definitief stopten 199 wethouders, waaronder 38 vanwege herindeling van hun gemeente. Dat blijkt uit het Wethoudersonderzoek 2021 dat in opdracht van Binnenlands Bestuur werd uitgevoerd door De Collegetafel.

  Om de dag stopt er een wethouder

  Voor wethouders blijft de huidige collegeperiode er een van records. Nog nooit haakten er het laatste jaar voor de verkiezingen zo veel tijdelijk of definitief af. Omgerekend: om de dag stopte er minimaal een. 
  Al dan niet vrijwillig, tijdelijk of definitief stopten 199 wethouders, waaronder 38 vanwege herindeling van hun gemeente. Dat blijkt uit het Wethoudersonderzoek 2021 dat in opdracht van Binnenlands Bestuur werd uitgevoerd door De Collegetafel.

 • De Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink (diversiteit en antidiscriminatie) spreekt opnieuw tegen dat hij een onderzoek naar discriminatie van homomannen maanden onder de pet heeft gehouden.

  'Rapport homodiscriminatie niet onder pet gehouden'

  4 reacties

  De Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink (diversiteit en antidiscriminatie) spreekt opnieuw tegen dat hij een onderzoek naar discriminatie van homomannen maanden onder de pet heeft gehouden.

 • De gemeente wil dat aanpakken door de leden van de clubs te trainen op het herkennen van criminelen die proberen te infiltreren in een club. Ook komt er een hulplijn waar mensen terecht kunnen als ze onregelmatigheden of criminaliteit vermoeden.

  Hulp voor sportclubs in Rotterdam om witwassen tegen te gaan

  Reageer

  De gemeente Rotterdam gaat amateursportverenigingen in de stad helpen om te voorkomen dat ze ten prooi vallen aan criminelen die een club gebruiken om bijvoorbeeld geld wit te wassen. Dit probleem doet zich in Rotterdam gemiddeld vaker voor dan in de rest van Nederland, zo blijkt uit onderzoek.

 • November vorig jaar werd het voorstel voor ambtelijke huisvesting nog van de Harlinger raadsagenda gehaald, toen bleek dat de zeer kritische raad voor medezeggenschap er negatief over adviseerde. Woensdag mag de gemeenteraad een aangepast voorstel bespreken. Het college houdt vast aan één centrumlocatie, maar wil daarbinnen aanvullend onderzoek en meer aandacht voor ‘de filosofie en nieuwe manier van werken die de centrale huisvesting met zich meebrengt’.

  Centrale ambtelijke huisvesting Harlingen ‘splijtzwam’

  November vorig jaar werd het voorstel voor ambtelijke huisvesting nog van de Harlinger raadsagenda gehaald, toen bleek dat de zeer kritische raad voor medezeggenschap er negatief over adviseerde. Woensdag mag de gemeenteraad een aangepast voorstel bespreken. Het college houdt vast aan één locatie in het centrum, maar wil daarbinnen aanvullend onderzoek en meer aandacht voor ‘de filosofie en nieuwe manier van werken die de centrale huisvesting met zich meebrengt’.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!