of 64740 LinkedIn

Nieuws

 • Het online gebiedsverbod dat de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma twee weken geleden oplegde aan een 17-jarige jongen uit Zeist vanwege het online oproepen tot rellen in Utrecht is uniek, maar juridisch gezien ‘nauwelijks houdbaar’, aldus zijn advocaat. D66-raadslid Maarten Koning maakt zich zorgen over de juridische houdbaarheid en de privacyaspecten van een dergelijk verbod.

  Opleggen online gebiedsverbod is ‘holle retoriek’

  Het online gebiedsverbod dat de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma twee weken geleden oplegde aan een 17-jarige jongen uit Zeist vanwege het online oproepen tot rellen in Utrecht is uniek, maar juridisch gezien ‘nauwelijks houdbaar’, aldus zijn advocaat. D66-raadslid Maarten Koning maakt zich zorgen over de juridische houdbaarheid en de privacyaspecten van een dergelijk verbod.

 • Beeld: Shutterstock

  Overheden raadplegen over AI is 'absolute noodzaak'

  Lokale overheden moeten meer worden geraadpleegd bij het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Dat schrijft het Europees Comité van de Regio’s in een advies voor de Europese Commissie om meer onderzoek te doen naar risicovolle AI. Het comité betreurt het dat lokale overheden niet worden genoemd in het ontwerp voor nieuwe Europese AI-wetgeving.

 • Met het oog op de te handhaven coronamaatregelen, de daaraan gekoppelde maatschappelijke onrust en de jaarwisseling heeft polarisatiedeskundige Bart Brandsma de Handreiking Depolarisatie opgesteld. Deze handreiking aan Nederlandse burgemeesters geeft duiding aan een aantal nationale polariserende ontwikkelingen en een advies op (gezamenlijke) strategie.

  Burgemeesters geïnstrueerd in depolarisatie

  Met het oog op de te handhaven coronamaatregelen, de daaraan gekoppelde maatschappelijke onrust en de jaarwisseling heeft polarisatiedeskundige Bart Brandsma de Handreiking Depolarisatie opgesteld. Deze handreiking aan Nederlandse burgemeesters geeft duiding aan een aantal nationale polariserende ontwikkelingen en een advies op (gezamenlijke) strategie.

 • ‘Uitspraak in supermarktoorlog bedreigt Nederlandse woningbouw’, kopte het Financieele Dagblad. Experts spraken van de ‘zoveelste klap’ voor de bouwplannen. Hoogleraar gebiedsontwikkeling Co Verdaas is minder pessimistisch over de gevolgen van de uitspraak van de Hoge Raad.

  ‘Gevolg uitspraak Hoge Raad voor woningbouw valt mee’

  ‘Uitspraak in supermarktoorlog bedreigt Nederlandse woningbouw’, kopte het Financieele Dagblad. Experts spraken van de ‘zoveelste klap’ voor de bouwplannen. Hoogleraar gebiedsontwikkeling Co Verdaas is minder pessimistisch over de gevolgen van de uitspraak van de Hoge Raad.

 • Wimar Jaeger is de nieuwe waarnemend burgemeester van Scherpenzeel. Hij is dinsdagavond benoemd door de Gelderse commissaris van de koning John Berends. Jaeger volgt de ontslagen Eppie Klein op. Jaeger, voormalig wethouder van Hilversum, heeft tijdens zijn wethouderschap meerdere integriteitsonderzoeken aan zijn broek gehad. Klein is door de cdk ontslagen omdat hij niet-integer zou hebben gehandeld.

  Nieuwe waarnemend burgemeester Scherpenzeel

  De Gelderse commissaris van de koning John Berends heeft Wimar Jaeger dinsdagavond benoemd als nieuwe waarnemend burgemeester van Scherpenzeel. Hij volgt de ontslagen Eppie Klein op. Jaeger, voormalig wethouder van Hilversum, heeft tijdens zijn wethouderschap meerdere integriteitsonderzoeken aan zijn broek gehad. Klein is door de cdk ontslagen omdat hij niet-integer zou hebben gehandeld.

 • Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) vindt de boete ‘zeer pijnlijk’ en zal zich er niet tegen verzetten, schrijft zij aan de Tweede Kamer.

  Privacy-boete van 2,75 miljoen euro voor Belastingdienst

  5 reacties

  De Belastingdienst krijgt een boete van 2,75 miljoen euro. Dat meldt de Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond van de overheid. De Belastingdienst heeft ‘jarenlang de (dubbele) nationaliteit van aanvragers van kinderopvangtoeslag op onrechtmatige, discriminerende en daarmee onbehoorlijke wijze verwerkt’, aldus de toezichthouder.

 • De locatie is sinds augustus van dit jaar in gebruik voor de opvang van Afghaanse evacués.

  Noodopvanglocatie evacués in Zoutkamp langer open

  Reageer

  De noodopvanglocatie voor Afghaanse evacués in het Groningse Zoutkamp kan langer gebruikt worden, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) dinsdag. Het ministerie van Defensie stelt de locatie, de Willem Lodewijk van Nassaukazerne, tot 1 mei 2022 ter beschikking.

 • Verkeerde bedrijfsmatige beslissingen, optimistische financiële inschattingen en het negeren van noodzakelijk onderhoud leidden uiteindelijk tot de crisis in het geprivatiseerde Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB). De gemeente stond teveel op afstand, stuurde niet goed aan en legde een zware financiële druk op het bedrijf. Dat blijkt uit het rapport van de Amsterdamse raadsenquêtecommissie.

  Aansturing Amsterdams afvalbedrijf was ondermaats

  Verkeerde bedrijfsmatige beslissingen, optimistische financiële inschattingen en het negeren van noodzakelijk onderhoud leidden uiteindelijk tot de crisis in het geprivatiseerde Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB). De gemeente stond teveel op afstand, stuurde niet goed aan en legde een zware financiële druk op het bedrijf. Dat blijkt uit het rapport van de Amsterdamse raadsenquêtecommissie.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!