of 61043 LinkedIn

Nieuws

 • De integriteit van potentiële medewerkers meten én relevante uitkomsten voorspellen is mogelijk met een nieuw computerspel voor personeelsselectie. Organisatiepsycholoog Ard Barends heeft het ontwikkeld tijdens zijn onderzoek naar in welke mate gedrag van mensen wordt beïnvloed door macht en de mate van hun integriteit. Hij promoveert maandag aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

  Computerspel voorspelt integriteit medewerker

  De integriteit van potentiële medewerkers meten én relevante uitkomsten voorspellen is mogelijk met een nieuw computerspel voor personeelsselectie. Organisatiepsycholoog Ard Barends heeft het ontwikkeld tijdens zijn onderzoek naar in welke mate gedrag van mensen wordt beïnvloed door macht en de mate van hun integriteit. Hij promoveert maandag aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

 • De coalitie in de gemeenteraad van Meerssen, vlakbij Maastricht, heeft zaterdag twee nieuwe wethouders gepresenteerd. Gerard IJff (64, PvdA) uit Roermond en Rein Dupont (62, CDA) uit Oostrum moeten daarvoor hun lidmaatschap van het algemeen bestuur van het Waterschap Limburg aan de wilgen hangen. IJff was daarnaast van 2002 tot 2018 wethouder van de gemeente Roermond.

  Coalitie Meerssen haalt wethouders uit waterschap

  1 reactie

  De coalitie in de gemeenteraad van Meerssen, vlakbij Maastricht, heeft zaterdag twee nieuwe wethouders gepresenteerd. Gerard IJff (64, PvdA) uit Roermond en Rein Dupont (62, CDA) uit Oostrum moeten daarvoor hun lidmaatschap van het algemeen bestuur van het Waterschap Limburg aan de wilgen hangen. IJff was daarnaast van 2002 tot 2018 wethouder van de gemeente Roermond.

 • Andere gemeenten zouden veel kunnen opsteken van kritische rapporten van de rekenkamers van Rotterdam en Nijmegen. Die gaan over de hardnekkigste beleidsproblemen die ze respectievelijk al 10 en 20 jaar optekenen. Directeur Chris Ravensbergen van VNG Risicobeheer gaat er werk van maken.

  Gemeenten kunnen meer leren van elkaars fouten

  Andere gemeenten zouden veel kunnen opsteken van kritische rapporten van de rekenkamers van Rotterdam en Nijmegen. Die gaan over de hardnekkigste beleidsproblemen die ze respectievelijk al 10 en 20 jaar optekenen. Directeur Chris Ravensbergen van VNG Risicobeheer gaat er werk van maken.

 • Raadsleden van GroenLinks, PvdA en SP in Amsterdam zijn bezorgd over witwassen in de binnenstad. Uit onderzoek van platform Investico, dat deze week onder de kop ‘Ze zijn hier zo lekker aan het witwassen’ in De Groene Amsterdammer verscheen, blijkt dat souvenirwinkels kwetsbaar zijn voor kwetsbare praktijken, zeker in coronatijd. De partijen willen weten of het college hun zorgen deelt.

  Raadsleden bezorgd over opkopen souvenirshops

  Raadsleden van GroenLinks, PvdA en SP zijn bezorgd over witwassen in de Amsterdamse binnenstad. Uit onderzoek van platform Investico, dat deze week onder de kop ‘Ze zijn hier zo lekker aan het witwassen’ in De Groene Amsterdammer verscheen, blijkt dat souvenirwinkels kwetsbaar zijn voor kwetsbare praktijken, zeker in coronatijd. De partijen willen weten of het college hun zorgen deelt.

 • De gemeente Zaanstad verbiedt het bij je dragen van gevaarlijke voorwerpen zoals messen en slagwapens. Bij overtreding wordt het wapen in beslag genomen en volgt een boete van 2500 euro. 'Wapens en geweld moeten onze gemeente uit', stelt burgemeester Jan Hamming.

  Zaanstad voert messenverbod in

  1 reactie

  De gemeente Zaanstad verbiedt het bij je dragen van gevaarlijke voorwerpen zoals messen en slagwapens. Bij overtreding wordt het wapen in beslag genomen en volgt een boete van 2500 euro. "Wapens en geweld moeten onze gemeente uit", stelt burgemeester Jan Hamming.

 • Altijd handig als je de sleutels hebt van de auto van de gemeente. Goed, er worden afspraken gemaakt over het gebruik daarvan, maar een keer wat extra kilometers maken, so what? Dat dacht ook François Postman*, sinds 2008 werkzaam bij de gemeente Rotterdam en bevoegd om in de gemeentelijke dienstauto te rijden.

  Dienstauto niet voor woon-werkverkeer

  Een Rotterdamse ambtenaar mag gebruikmaken van een dienstauto, maar niet voor het woon-werkverkeer. Privéritjes zijn ook niet toegestaan. Desondanks rijdt hij 1.288 kilometers die hij niet kan verantwoorden. Ziet de hoogste ambtenarenrechter dat door de vingers?

 • Justitieminister Ferd Grapperhaus begrijpt de zorg van Twente over het sterk oplopende aantal coronabesmettingen, maar is terughoudend over de oproep van deze veiligheidsregio voor een totale lockdown.

  Grapperhaus wil nu nog geen totale lockdown Twente

  Reageer

  Justitieminister Ferd Grapperhaus begrijpt de zorg van Twente over het sterk oplopende aantal coronabesmettingen, maar is terughoudend over de oproep van deze veiligheidsregio voor een totale lockdown. 

 • Je kunt erop wachten. Nu hun collega’s bij het rijk en de waterschappen van hun werkgevers een compensatie krijgen voor het thuiswerken in coronatijd, zullen de vakbonden ook voor gemeenteambtenaren een soortgelijke regeling willen in de nieuwe cao. Probleem is: staatssecretaris Vijlbrief maakt de vergoeding voor werkgevers extra duur.

  VNG: thuiswerkvergoeding fiscaal onaantrekkelijk

  Je kunt erop wachten. Nu hun collega’s bij het rijk en de waterschappen van hun werkgevers een compensatie krijgen voor het thuiswerken in coronatijd, zullen de vakbonden ook voor gemeenteambtenaren een soortgelijke regeling willen in de nieuwe cao. Probleem is: de fiscus werkt niet bepaald mee.

 • Den Bosch zet stevig in op de aanpak van zorgfraude. Er wordt onder meer, samen met andere gemeenten, onderzoek gedaan naar een zorgaanbieder die veel winst maakt.

  Den Bosch maakt korte metten met zorgfraude

  De gemeente Den Bosch zet stevig in op de aanpak van zorgfraude. ‘Elke euro die bedoeld is voor zorg, moet terechtkomen bij de inwoners en niet in de zakken van zorgaanbieders verdwijnen’, stelt het college. Er wordt onder meer, samen met andere gemeenten, onderzoek gedaan naar een zorgaanbieder die veel winst maakt.

 • Boa's mogen vanaf 1 januari bij wijze van proef een wapenstok gaan dragen. Dat laat het ministerie van Justitie en Veiligheid donderdag weten: 'Alle inzet is erop gericht om te starten met deze pilot op 1 januari.'

  Pilot boa's met wapenstok start pas op 1 januari

  Reageer

  Boa's mogen vanaf 1 januari bij wijze van proef een wapenstok gaan dragen. Dat laat het ministerie van Justitie en Veiligheid donderdag weten: 'Alle inzet is erop gericht om te starten met deze pilot op 1 januari.'

 • Het Amsterdamse college wil open en transparant zijn en meer informatie uit eigen beweging openbaar maken, maar er wordt meer geheim gehouden dan noodzakelijk en meer dan in de vorige collegeperiode. Dat blijkt uit onderzoek van de Amsterdamse Rekenkamer naar de omgang met geheimhouding door het college en gemeenteraad in de eerste helft van deze collegeperiode.

  Amsterdam houdt meer geheim

  Het Amsterdamse college wil open en transparant zijn en meer informatie uit eigen beweging openbaar maken, maar er wordt meer geheim gehouden dan noodzakelijk en meer dan in de vorige collegeperiode. Dat blijkt uit onderzoek van de Amsterdamse Rekenkamer naar de omgang met geheimhouding door het college en gemeenteraad in de eerste helft van deze collegeperiode.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!