of 61441 LinkedIn

Nieuws

 • De in 2017 ontslagen Amsterdamse topambtenaar Saadia A.-T. heeft een 'concreet en vergaand' voorstel gekregen als tegemoetkoming voor de schade die ze heeft geleden. Dat zei burgemeester Femke Halsema tegen de gemeenteraad. 'Ik heb zelf een persoonlijke brief aan haar geschreven om mijn medeleven uit te drukken met het leed dat haar nadien is overkomen.'

  Ontslagen antiradicaliseringsambtenaar krijgt voorstel

  Reageer

  De in 2017 ontslagen Amsterdamse topambtenaar Saadia A.-T. heeft een 'concreet en vergaand' voorstel gekregen als tegemoetkoming voor de schade die ze heeft geleden. Dat zei burgemeester Femke Halsema tegen de gemeenteraad. 'Ik heb zelf een persoonlijke brief aan haar geschreven om mijn medeleven uit te drukken met het leed dat haar nadien is overkomen.'

 • In plaats van het nastreven van meer open data wil de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dat gemeenten data gaan delen, teneinde betere resultaten te kunnen boeken. De VNG gaat daarom ‘datadeals’ bewerkstelligen en ter ondersteuning een kennisplatform opzetten. De kwaliteit van datasets is nu namelijk nog te laag en dat hindert nationale en Europese ambities.

  Kwaliteit data te laag voor ‘datadeals’

  In plaats van het nastreven van meer open data wil de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dat gemeenten data gaan delen, teneinde betere resultaten te kunnen boeken. De VNG gaat daarom ‘datadeals’ bewerkstelligen en ter ondersteuning een kennisplatform opzetten. De kwaliteit van datasets is nu namelijk nog te laag en dat hindert nationale en Europese ambities.

 • Zowel het Scherpenzeelse college en de gemeenteraad als de provincie Gelderland zijn de fout in gegaan in de discussie over de bestuurlijke toekomst van Scherpenzeel. Dat stelt hoogleraar bestuurskunde Paul Frissen (Tilburg University).

  Alle spelers ‘kwestie Scherpenzeel’ de fout in gegaan

  Het politieke spel om de bestuurlijke toekomst van de gemeente Scherpenzeel wordt hard gespeeld; zowel door de gemeente als de provincie. De bestuurlijke verhoudingen zijn door de lang slepende discussie hierover verstoord en verhard. Zowel college, raad als provincie zijn daarbij de fout in gegaan. De lopende herindelingsprocedure moet in de ijskast worden gezet totdat de verhoudingen, ook tussen de gemeente en provincie, weer zijn genormaliseerd.

 • Foto: Martijn Beekman

  ‘Bij vrouwen moet je erachteraan bellen’

  Haar hele carrière in het openbaar bestuur was staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer (CDA) tegen een vrouwenquotum. Tot ze vijftig werd en eens om zich heen keek. ‘Blijkbaar zitten er fouten in ons systeem waardoor vrouwen niet doorgroeien. Dat moet veranderen.’ 

 • Sommige gemeenten werken inmiddels met het digitale platform Open Stad. Dit is een open source platform met verschillende digitale participatietools: van een online ontwerpwedstrijd tot een stemtool voor de herinrichting van de openbare ruimte, van een buurtbudget tot digitale stadsgesprekken, van interactieve gebiedsontwikkeling tot een voorstel op de agenda van de gemeenteraad. Ontwikkeld in Amsterdam, op basis van ervaringen uit onder andere Madrid. Nu gratis beschikbaar voor elke gemeente die werk wil maken van digitale democratie.

  Thorbecke–maatwerk: Digitale democratie

  Reageer

  - Ingezonden mededeling -

   

  Digitalisering is onontkoombaar, ook voor de inrichting van de lokale democratie. In ‘Government Trends 2020’ voorspelt Deloitte zelfs een ‘Tech Tsunami’. Het afgelopen jaar was te zien hoe snel gemeenten zich kunnen aanpassen aan deze ontwikkelingen; de impact is veel groter dan alleen digitaal vergaderen. Er liggen kansen voor gemeenten om digitale tools ook te gebruiken voor meer online peilen, meer transparantie, online meepraten over beleid en om inwoners een stem te geven in lokale zaken. Hoe zorgen gemeenten ervoor dat digitalisering een versneller wordt van democratische vernieuwing? Prikkelende voorbeelden van digitale lokale democratie zijn te zien in de 4e aflevering van Thorbecke2024. 

 • Schuldenexpert Nadja Jungmann: 'Wat levert een registratie van zes maanden nou op? We kunnen beter een eigen lijstje maken en mensen na afscheid in het kader van nazorg ze nabellen om te checken hoe het met ze gaat. Een registratie is geen hulp.'

  BKR-registratie is mogelijk drempel voor schuldhulp

  Mensen met beginnende schulden die voor laagdrempelige hulp bij de gemeente aankloppen, komen vanaf 1 januari in het register van het Bureau Krediet Registratie (BKR) te staan. Schuldhulpverleners vrezen dat dit mensen afschrikt om hulp te accepteren. Over een oplossing voor dit knelpunt verschillen de meningen.

 • Johan Almekinders, fractieleider van Forum voor Democratie in Overijssel, is woensdagavond uit zijn partij gezet.

  Forum zet fractieleider Overijssel uit de partij

  8 reacties

  Johan Almekinders, fractieleider van Forum voor Democratie in Overijssel, is woensdagavond uit zijn partij gezet. Ook hebben twee van de zeven Statenleden van FvD Limburg de partij verlaten. 

 • De collegekamer was en is vooral een mannenzaak: 103 van de 355 gemeenten hebben uitsluitend mannelijke wethouders. Drie gemeenten wachten zelfs al ruim tweehonderd jaar op de eerste vrouwelijke wethouder – en burgemeester. Dat blijkt uit onderzoek van De Collegetafel in opdracht van Binnenlands Bestuur.

  Pure mannen-gemeenten, ze bestaan

  De collegekamer was en is vooral een mannenzaak: 103 van de 355 gemeenten hebben uitsluitend mannelijke wethouders. Drie gemeenten wachten zelfs al ruim tweehonderd jaar op de eerste vrouwelijke wethouder – en burgemeester.

 • De gemeente Maastricht moet terugkomen op haar keuze om op Tweede Kerstdag de winkels in de stad te openen. Dat maakt de PvdA-fractie duidelijk in een reeks schriftelijke vragen naar aanleiding van de drukte in het Black Friday-weekend. Overigens kwam 85 procent van dat winkelend publiek uit Wallonië, maakt burgemeester Annemarie Penn dinsdag bekend.

  PvdA Maastricht: winkels dicht op Tweede Kerstdag

  De gemeente Maastricht moet terugkomen op haar keuze om op Tweede Kerstdag de winkels in de stad te openen. Dat maakt de PvdA-fractie duidelijk in een reeks schriftelijke vragen naar aanleiding van de drukte in het Black Friday-weekend. Overigens kwam 85 procent van dat winkelend publiek uit Wallonië, maakt burgemeester Annemarie Penn dinsdag bekend.

 • Drie waterschappen, het provinciebestuur en de gemeentebesturen van Waalwijk, Loon op Zand, Altena en Heusden stapten naar de bestuursrechter om het instemmingsbesluit van de minister van tafel te krijgen. Ook attractiepark De Efteling en een lokale stichting, Cascade, steunden het bezwaar.

  Gaswinning bij Waalwijk mag doorgaan

  Reageer

  De Raad van State heeft alle bezwaren tegen de gaswinning in de omgeving van Waalwijk afgewezen. Het hele lokale bestuur was tegen verlenging van de gaswinning door het bedrijf Vermillion. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) heeft het bedrijf toestemming gegeven om tot 2026 aardgas uit de Brabantse grond te pompen.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!