of 59244 LinkedIn

Nieuws

 • De Ien Dales Integriteitsaward 2019 is gewonnen door Nathalie Smeets, voormalig hoofd Veiligheid, Integriteit en Klachten van de Nationale Politie. Smeets vervulde op verschillende manieren een voortrekkersrol in het bevorderen van integriteit binnen de politie. De theatervoorstelling ‘Rauw’ over integriteit was haar initiatief en trok al 12.000 politiemedewerkers.

  Integriteitsaward voor hoofd integriteit Nationale Politie

  Nathalie Smeets, voormalig hoofd Veiligheid, Integriteit en Klachten van de Nationale Politie, heeft gisteren de Ien Dales Integriteitsaward 2019 gewonnen. Smeets vervulde op verschillende manieren een voortrekkersrol in het bevorderen van integriteit binnen de politie. De theatervoorstelling ‘Rauw’ over integriteit was haar initiatief en trok al 12.000 politiemedewerkers.

 • Vrijwel de hele Tweede Kamer wil dat asielzoekers die overlast veroorzaken zo hard mogelijk worden aangepakt. Zwaardere straffen voor lichte vergrijpen, gebiedsverboden, vaker voorarrest inzetten. Veel ideeën passeerden de revue in een debat donderdag. Een door staatssecretaris Harbers voorgestelde proef met een mogelijk gratis lijnbus naar het azc bij Ter Apel zorgde voor ophef onder Kamerleden.

  Ophef over aparte lijnbus naar azc

  Reageer

  Vrijwel de hele Tweede Kamer wil dat asielzoekers die overlast veroorzaken zo hard mogelijk worden aangepakt. Zwaardere straffen voor lichte vergrijpen, gebiedsverboden, vaker voorarrest inzetten. Veel ideeën passeerden de revue in een debat donderdag. Een door staatssecretaris Harbers voorgestelde proef met een mogelijk gratis lijnbus naar het azc bij Ter Apel zorgde voor ophef onder Kamerleden.

 • De Zeeuwse PVV stuurt Peter van Dijk weg als fractievoorzitter van de partij in Provinciale Staten. Hij zou van zijn positie misbruik hebben gemaakt door onder meer zijn echtgenote in dienst te nemen bij de partij. Van Dijk is ook kandidaat voor de Eerste Kamer.

  Zeeuwse PVV breekt met eigen fractievoorzitter

  Reageer

  De Zeeuwse PVV stuurt Peter van Dijk weg als fractievoorzitter van de partij in Provinciale Staten. Van Dijk zou van zijn positie misbruik hebben gemaakt door onder meer zijn echtgenote in dienst te nemen bij de partij. Van Dijk is ook kandidaat voor de Eerste Kamer.

 • Met uitdagingen als de energietransitie, digitalisering en nieuwe bestuurlijke verhoudingen is het voor bestuurders en ambtenaren moeilijk om toekomstbestendige beleidskeuzes te maken. Met een nieuwe Ruimtelijke verkenning probeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) overheden te laten oefenen met de toekomst.

  Overheden gaan ‘oefenen met de toekomst’

  Met uitdagingen als de energietransitie, digitalisering en nieuwe bestuurlijke verhoudingen is het voor bestuurders en ambtenaren moeilijk om toekomstbestendige beleidskeuzes te maken. Met een nieuwe Ruimtelijke verkenning probeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) overheden te laten oefenen met de toekomst.

 • Over integriteit is in de Cao Gemeenten bijna niets afgesproken. Er is geen tuchtrecht vastgesteld, gemeenten moeten het zelf maar uitzoeken. Meerdere gemeenten zijn ontevreden over deze ‘kale’ cao. Het is nu zaak dat gemeenten hun integriteitsbeleid herijken en een uitvoerige gedragscode opstellen.

  ‘Integriteitsbeleid gemeenten vergt herijking’

  In de Cao Gemeenten is bijna niets afgesproken over integriteit. Er is geen tuchtrecht vastgesteld, gemeenten moeten het zelf maar uitzoeken. Meerdere gemeenten zijn ontevreden over deze ‘kale’ cao. Het is nu zaak dat gemeenten hun integriteitsbeleid herijken en een uitvoerige gedragscode opstellen.

 • Tijdens het experiment met gereguleerde wietteelt zullen alle coffeeshops in de deelnemende gemeenten moeten meedoen en zal het ingezetenencriterium in grensgemeenten moeten worden gehandhaafd. Daar blijft D66-Kamerlid Vera Bergkamp achter staan. Aanstaande donderdag wil ze in een hoorzitting in de Tweede Kamer wel de ‘begrijpelijke zorg’ van de VNG over die eerste eis aanhoren.

  D66: wietexperiment nog in deze kabinetsperiode

  Tijdens het experiment met gereguleerde wietteelt zal het ingezetenencriterium in grensgemeenten moeten worden gehandhaafd en zullen alle coffeeshops in de deelnemende gemeenten moeten meedoen. Daar blijft D66-Kamerlid Vera Bergkamp achter staan. Aanstaande donderdag wil ze in een hoorzitting in de Tweede Kamer wel de ‘begrijpelijke zorg’ van de VNG over die laatste eis aanhoren.

 • De Amsterdamse aanpak om statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) uit de bijstand te krijgen, werpt zijn vruchten af, meldt wethouder Rutger Groot Wassink (sociale zaken). Vorig jaar gingen 691 statushouders uit de bijstand naar een fulltimebaan, terwijl was gemikt op 400 (173 procent). 661 statushouders kregen een parttimebaan (de ambitie was 600) en 140 begonnen met een opleiding.

  Amsterdamse aanpak statushouders loont

  Reageer

  De Amsterdamse aanpak om statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) uit de bijstand te krijgen, werpt zijn vruchten af, meldt wethouder Rutger Groot Wassink (sociale zaken). Vorig jaar gingen 691 statushouders uit de bijstand naar een fulltimebaan, terwijl was gemikt op 400 (173 procent). 661 statushouders kregen een parttimebaan (de ambitie was 600) en 140 begonnen met een opleiding.

 • Voor de aanpak van uitbuiting van Poolse arbeidsmigranten heeft de gemeente Westland te weinig bestuurlijke middelen. Burgemeester Bouke Arends zoekt daarom meer samenwerking met de Inspectie SZW, de Belastingdienst en de Stichting Naleving Cao voor Uitzendkrachten (SNCU). ‘We horen graag waar de minister zijn kritiek op Westland op baseert.’

  Westland zoekt samenwerking tegen arbeidsuitbuiting

  De gemeente Westland heeft te weinig bestuurlijke middelen voor de aanpak van uitbuiting van Poolse arbeidsmigranten. Burgemeester Bouke Arends zoekt samenwerking met de Belastingdienst, de Inspectie SZW en de Stichting Naleving Cao voor Uitzendkrachten (SNCU). ‘We horen graag waar de minister zijn kritiek op Westland op baseert.’

 • De langere geldigheid van identiteitspapieren wordt door gemeenten aangegrepen voor bezuinigingen op burgerzaken. Maar de burgers die komen, hebben complexere vragen. En ook het werk zelf wordt ingewikkelder. ‘Moderniseer, digitaliseer en bundel je dienstenpalet.’

  Burgerzaken moet op de schop

  Gemeente grijpen de langere geldigheid van identiteitspapieren aan voor bezuinigingen op burgerzaken. Maar de burgers die komen, hebben complexere vragen. En ook het werk zelf wordt ingewikkelder. ‘Moderniseer, digitaliseer en bundel je dienstenpalet.’

 • Sinds dinsdag is de brandweer extra alert in Overijssel, Gelderland, Noord-Holland, een deel van Zuid-Holland, Zeeland en West-Brabant. Als er ergens brand uitbreekt, gaat de brandweer er met extra mensen en materieel op af. Boven de Veluwe vliegt een verkenningsvliegtuig. Ook geldt overal in principe een stookverbod in de buitenlucht.

  Meer verboden op paasvuren

  2 reacties

  Veel gemeenten in het oosten van het land hebben dinsdag een streep gezet door de voorgenomen paasvuren komend weekeinde. Gemeenten die dat nog niet hebben gedaan, waarschuwen dat het mogelijk later in de week wel zover zal komen. Reden is het verhoogde risico op een natuurbrand in grote delen van Nederland, terwijl het de komende dagen alleen maar warmer en droger wordt.

 • Het CDA had gevraagd om de hertelling en kreeg steun van een meerderheid van de Provinciale Staten. Tijdens de tellingen leek het erop dat het CDA de laatste restzetel zou krijgen, maar uiteindelijk ging de zetel toch naar DENK, met een paar stemmen verschil. DENK kwam daardoor alsnog in de Staten, met één zetel. Het CDA kreeg niet vier zetels, maar drie.

  DENK krijgt restzetel Flevoland

  2 reacties

  DENK komt definitief in de Provinciale Staten van Flevoland. De provincie heeft afgelopen donderdag meer dan 160.000 stemmen opnieuw geteld. Die hertelling bevestigt de eerste einduitslag van de verkiezingen van 20 maart.

 • Ondanks dat resultaatgericht indiceren van minister De Jonge (VWS) mag blijven én de indicatie ‘schoon en leefbaar huis’ niet in uren hoeft te worden vertaald, gaat de vlag in gemeenteland nog niet direct uit. Cliënt- en patiëntenorganisaties zijn laaiend. Advocaat Vermaat vreest dat de rechtszekerheid van burgers er niet groter op wordt.

  Minister De Jonge laat oren naar gemeenten hangen

  Bij lang niet alle gemeenten gaat de vlag uit, nu resultaatgericht indiceren van minister De Jonge (VWS) mag blijven én de indicatie ‘schoon en leefbaar huis’ niet in uren hoeft te worden vertaald. Er is nog onduidelijk- en onzekerheid. Cliënten- en patiëntenorganisaties zijn laaiend. Advocaat Vermaat vreest dat de rechtszekerheid van burgers er niet groter op wordt; een punt waaraan de hoogste bestuursrechter veel waarde hecht.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers