of 65101 LinkedIn

Nieuws

 • Het ministerie van Binnenlandse Zaken, het moederdepartement voor gemeenten, provincies en waterschappen, krijgt een nieuwe minister. Wie is Hanke Bruins Slot (CDA) en wat kunnen de decentrale overheden van haar verwachten? En: wat verwachten de decentrale overheden van haar?

  Hanke Bruins Slot is ‘harde werker met dossierkennis’

  Het moederdepartement voor gemeenten, provincies en waterschappen krijgt een nieuwe minister. Hanke Bruins Slot (CDA), nu gedeputeerde in Utrecht, zwaait vanaf komende week de scepter over Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Wie is zij en wat kunnen de decentrale overheden van haar verwachten? En: wat verwachten de decentrale overheden van haar?

 • Milieunormen uit het Activiteitenbesluit gelden door uitspraak Raad van State niet meer voor windmolens. Gemeenten kunnen hun eigen normen voor geluid, externe veiligheid en slagschaduw maken. Anders moeten ze wachten op nieuwe normen in Activiteitenbesluit en ministeriële regeling.

  Gemeenten maken eigen windturbineregels

  In afwachting van nieuwe algemene regels voor windturbines, is een aantal gemeenten aan de slag gegaan met het vaststellen van lokale veiligheids-, geluids- en slagschaduwnormen voor windturbines. 

 • Via arbitrage wil de gemeente Den Bosch bewerkstelligen dat het rijk alsnog 200 miljoen euro aan het gemeentefonds overmaakt. Volgens de Bossche burgemeester Jack Mikkers houdt het demissionaire kabinet zich niet aan de geldende afspraken. Dertien steden ondersteunen hem.

  Den Bosch wil arbitrage over mislopen 200 miljoen

  Via arbitrage wil de gemeente Den Bosch bewerkstelligen dat het rijk alsnog 200 miljoen euro aan het gemeentefonds overmaakt. Volgens de Bossche burgemeester Jack Mikkers houdt het demissionaire kabinet zich niet aan de geldende afspraken. Dertien steden ondersteunen hem.

 • De bevolking van Nederland groeide het afgelopen jaar met 118.000 mensen. Zelfs het aantal krimpgemeenten daalt, blijkt uit cijfers van het CBS over de bevolkingsontwikkeling tot 1 december 2021. Gevolg van een toename van verhuizingen vanuit de Randstad.

  Zelfs in krimpgebieden bevolkingsgroei

  De bevolking van Nederland groeide het afgelopen jaar met 118.000 mensen. Zelfs het aantal krimpgemeenten daalt, blijkt uit cijfers van het CBS over de bevolkingsontwikkeling tot 1 december 2021. Gevolg van een toename van verhuizingen vanuit de Randstad.

 • Nieuwe protesten tegen de coronamaatregelen in Amsterdam in de komende dagen worden niet op voorhand verboden. Volgens een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema is er - in tegenstelling tot afgelopen zondag op het Museumplein - geen reden te vrezen voor verstoring van de openbare orde.

  Amsterdam verbiedt nieuwe coronaprotesten niet

  6 reacties

  Nieuwe protesten tegen de coronamaatregelen in Amsterdam in de komende dagen worden niet op voorhand verboden. Volgens een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema is er - in tegenstelling tot afgelopen zondag op het Museumplein - geen reden te vrezen voor verstoring van de openbare orde.

 • Als het aan GroenLinks en de Partij voor de Dieren ligt, mogen consumenten vanaf de eerstvolgende jaarwisseling alleen nog het allerlichtste vuurwerk afsteken, zoals sterretjes en knalerwtjes. Dat staat in een aangescherpt wetsvoorstel dat de partijen binnenkort indienen bij de Tweede Kamer.

  ‘Alleen sterretjes en knalerwtjes voor particulieren’

  1 reactie

  Als het aan GroenLinks en de Partij voor de Dieren ligt, mogen consumenten vanaf de eerstvolgende jaarwisseling alleen nog het allerlichtste vuurwerk afsteken, zoals sterretjes en knalerwtjes. Dat staat in een aangescherpt wetsvoorstel dat de partijen binnenkort indienen bij de Tweede Kamer.

 • Paleis Noordeinde

  Gemeenten en provincies forse vijver voor Rutte IV

  De nieuwe ploeg van Mark Rutte telt nog meer bewindslieden die rechtstreeks vanuit het gemeente- en provinciebestuur als minister of staatssecretaris aan de slag gaan dan in 2017. Vier ministers en drie staatssecretarissen trekken de komende dagen de deur van het gemeente- of provinciehuis achter zich dicht om vanuit Den Haag het land te gaan besturen. In 2017 ging het om vier ministers en een staatssecretaris.

 • De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad gaan met het nieuwe kabinet praten over de opkomst van heel zwaar illegaal vuurwerk. Hoewel maar een relatief kleine groep mensen dit soort vuurwerk afsteekt, maken de burgemeesters zich er erg veel zorgen over. Vooral omdat deze 'bommen' ook richting hulpverleners en medemensen worden gegooid, zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen.

  Burgemeesters bezorgd over zwaar illegaal vuurwerk

  1 reactie

  De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad gaan met het nieuwe kabinet praten over de opkomst van heel zwaar illegaal vuurwerk. Hoewel maar een relatief kleine groep mensen dit soort vuurwerk afsteekt, maken de burgemeesters zich er erg veel zorgen over. Vooral omdat deze 'bommen' ook richting hulpverleners en medemensen worden gegooid, zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen.

 • Brummen maakt zich te afhankelijk van de provincie Gelderland. Te veel leunt de gemeente op ambtelijke expertise en capaciteit die vanuit het provinciehuis in Arnhem wordt geboden om de plaatselijke papierindustrie te verduurzamen.

  Gemeente Brummen leunt te veel op provincie

  Brummen maakt zich te afhankelijk van de provincie Gelderland. Te veel leunt de gemeente op ambtelijke expertise en capaciteit die vanuit het provinciehuis in Arnhem wordt geboden om de plaatselijke papierindustrie te verduurzamen.

 • Beeld: Shutterstock

  ‘Drukke, maar beheersbare jaarwisseling’

  Tijdens de jaarwisseling zijn in Den Haag zeker 23 mensen opgepakt. Het gaat onder meer om jongeren die vernielingen pleegden in de wijk Ypenburg. In twee stadsdelen gooiden mensen vuurwerk naar handhavers van de gemeente. Bovendien gooiden mensen stenen naar een politieauto in Den Haag en werden ambulancemedewerkers slachtoffer van een geweldsincident. De gemeente Den Haag spreekt van een ‘drukke, maar beheersbare jaarwisseling’. De brandweer moest 493 keer in actie komen om branden te blussen. Precies een jaar eerder gebeurde dat ruim 300 keer.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!