of 61441 LinkedIn

Nieuws

 • Vijf jaar na de decentralisaties Wmo 2015, Jeugdwet en Participatiewet is de ondersteuning van kwetsbare burgers nog niet op orde. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

  5 jaar 3D: Gemeenten doen het nog niet beter

  De decentralisaties maatschappelijke ondersteuning, jeugdzorg en arbeidsparticipatie hebben niet gebracht wat ervan werd verwacht en wat ermee werd beoogd. Vijf jaar na de decentralisaties ondersteunen gemeenten kwetsbare burgers niet beter dan het rijk of de provincie dat voorheen deden. De ondersteuning van kwetsbare burgers is nog niet op orde.

 • Er wordt misschien wel veel gepubliceerd, maar de waakhondfunctie van lokale journalistiek komt te weinig uit de verf. Dat concludeert hoogleraar journalistiek Jaap de Jong van de Universiteit Leiden, die onderdeel uitmaakte van het expertiseteam dat komt met een handreiking en met adviezen. ‘Gezien het belang voor de lokale democratie zou journalistiek een basisvoorziening moeten zijn.’

  Te weinig journalistiek die wethouders benauwt

  Er wordt misschien wel veel gepubliceerd, maar de waakhondfunctie van lokale journalistiek komt te weinig uit de verf. Dat concludeert hoogleraar journalistiek Jaap de Jong van de Universiteit Leiden, die onderdeel uitmaakte van het expertiseteam dat komt met een handreiking en met adviezen [zie kader onderaan]. ‘Gezien het belang voor de lokale democratie zou journalistiek een basisvoorziening moeten zijn.’

 • Afbeelding: screenshot gastcollege Knops op YouTube, 12 november 2020

  'Minder struisvogelgedrag nodig bij digitalisering'

  Het is aan overheidsambtenaren om te zorgen dat de verbinding met de samenleving in stand blijft in tijden van digitalisering. ‘Daar ligt echt een uitdaging', vertelde staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken, CDA) donderdag in een gastcollege aan de Universiteit Leiden. Overheidsdiensten zijn bijvoorbeeld nog niet goed genoeg ingericht voor mensen met een beperking. ‘Je sluit mensen onbedoeld toch uit.’

 • De energietransitie is in volle gang. Windmolenparken en zonneparken schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar waar subsidies voor deze en andere duurzaamheidsprojecten klaarliggen, ruiken ook malafide ondernemers hun kans. Witwassen, of in dit geval greenwashing, ligt op de loer. ‘De regelgeving is nieuw, de mazen zijn er nog niet uit.’

  Betere inzet Bibob mogelijk in energietransitie

  De energietransitie is in volle gang. Windmolenparken en zonneparken schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar waar subsidies voor deze en andere duurzaamheidsprojecten klaarliggen, ruiken ook malafide ondernemers hun kans. Witwassen, of in dit geval greenwashing, ligt op de loer. ‘De regelgeving is nieuw, de mazen zijn er nog niet uit.’

 • De VNG heeft nadere afspraken gemaakt met het ministerie van Binnenlandse Zaken over de uitvoering van de Wet kwaliteitborging in de bouw (Wkb). De taakverdeling tussen gemeenten en private kwaliteitsborgers wordt verduidelijkt. Gemeenten en hun omgevingsdiensten krijgen ook meer mogelijkheden om informatie over een bouwproject tussentijds op te vragen.

  Rijk en gemeenten akkoord over kwaliteitsborging

  De VNG heeft nadere afspraken gemaakt met het ministerie van Binnenlandse Zaken over de uitvoering van de Wet kwaliteitborging in de bouw (Wkb). De taakverdeling tussen gemeenten en private kwaliteitsborgers wordt verduidelijkt. Gemeenten en hun omgevingsdiensten krijgen ook meer mogelijkheden om informatie over een bouwproject tussentijds op te vragen.

 • Het verbod op motorclub Satudarah blijft in stand. Dit geldt ook voor de lokale chapters (afdelingen), besloot de Hoge Raad vrijdag. Met de uitspraak is het verbod en de ontbinding van Satudarah definitief. Het gerechtshof in Den Haag verbood motorclub Satudarah vorig jaar in navolging van de rechtbank. De club probeerde het verbod in cassatie bij de hoogste rechter ongedaan te maken.

  Motorclub Satudarah blijft verboden

  3 reacties

  Het verbod op motorclub Satudarah blijft in stand. Dit geldt ook voor de lokale chapters (afdelingen), besloot de Hoge Raad vrijdag. Met de uitspraak is het verbod en de ontbinding van Satudarah definitief. Het gerechtshof in Den Haag verbood motorclub Satudarah vorig jaar in navolging van de rechtbank. De club probeerde het verbod in cassatie bij de hoogste rechter ongedaan te maken.

 • De G4 hebben forse kritiek op het besluit van minister Wouter Koolmees (SZW) om de Wet inburgering opnieuw uit te stellen. Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht stellen dat uitstel schadelijk is voor inburgeraars.

  G4 boos over uitstel Wet inburgering

  Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht hebben forse kritiek op het besluit van minister Wouter Koolmees (SZW) om de Wet inburgering opnieuw uit te stellen en zien grote, nadelige gevolgen. De suggestie die de minister aanvankelijk had gewekt dat gemeenten voor uitstel hebben gepleit, is in het verkeerde keelgat geschoten.

 • De herindelingsverkiezingen van woensdag moeten coronaproof zijn. Het is een testcase voor de Kamerverkiezingen van maart. Oisterwijk en Delfzijl zijn er klaar voor.

  Herindelingsverkiezingen: stempotlood mag mee naar huis

  Het is een flinke klus om de herindelingsverkiezingen van woensdag coronaproof te laten verlopen. Oisterwijk en Delfzijl zijn er klaar voor. ‘Iedereen kan veilig stemmen’, stelt waarnemend burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl. Binnenlandse Zaken kijkt, met het oog op de Kamerverkiezingen van maart, met grote belangstelling mee.

 • Het delen van woningen via woonplatformen als Airbnb is niet langer voorbehouden aan de grote steden. Het verhuren van woonruimte als vakantiewoning neemt buiten de Randstad een grote vlucht, maar gemeenten daar hebben nog nauwelijks beleid ontwikkeld. Dat blijkt uit onderzoek van de Utrechtse sociaal-geograaf Egbert van der Zee.

  Gemeenten buiten Randstad niet klaar voor Airbnb

  Het delen van woningen via woonplatformen als Airbnb is niet langer voorbehouden aan de grote steden. Het verhuren van woonruimte als vakantiewoning neemt buiten de Randstad een grote vlucht, maar gemeenten daar hebben nog nauwelijks beleid ontwikkeld. Dat blijkt uit onderzoek van de Utrechtse sociaal-geograaf Egbert van der Zee.

 • Lokale media zijn beslist niet dood, maar volgens de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) is er reden voor grote zorgen. In een advies schrijft de ROB samen met de Raad voor Cultuur dat de informatievoorziening in landelijke gebieden ‘bleekjes’ is, dat waar lokale media wel aanwezig zijn hun situatie ‘kwetsbaar en precair’ is en dat hun bereik tekortschiet. Een van de adviezen is dat de financiering moet worden verlegd van gemeenten naar de rijksoverheid.

  ‘Grote zorgen’ over lokale media

  Lokale media zijn beslist niet dood, maar volgens de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) is er reden voor grote zorgen. In een advies schrijft de ROB samen met de Raad voor Cultuur dat de informatievoorziening in landelijke gebieden ‘bleekjes’ is, dat waar lokale media wel aanwezig zijn hun situatie ‘kwetsbaar en precair’ is en dat hun bereik tekortschiet. Een van de adviezen is dat de financiering moet worden verlegd van gemeenten naar de rijksoverheid.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!