of 65101 LinkedIn

Nieuws

 • In de helft van de zestien gevallen bij de CRvB werd de gemeente door de rechter volledig of gedeeltelijk teruggefloten omdat er onvoldoende bewijs was om de terugvordering te staven.

  Laag waterverbruik leidt tot onterechte terugvordering

  Gemeenten merken bijstandsgerechtigden met een laag waterverbruik nogal eens onterecht als fraudeur aan. In de helft van de gevallen die dit jaar dienden bij de hoogste bestuursrechter, bleek dat de gemeente te weinig bewijs had verzameld om de terugvordering van vaak tienduizenden euro's te rechtvaardigen.

 • De branches gespecialiseerde zorg voor de jeugd blijven deelnemen aan de werkgroepen die voorstellen maken voor de hervormingsagenda jeugd. Zij maken daarmee een andere keuze dan de vijf jeugdzorgmedewerkers die vorige week uit onvrede over de in het regeerakkoord aangekondigde bezuinigingen op de jeugdzorg opstapten uit het overleg.

  Branches blijven bij hervormingstafel jeugdzorg

  De branches gespecialiseerde zorg voor de jeugd blijven deelnemen aan de werkgroepen die voorstellen maken voor de hervormingsagenda jeugd. Zij maken daarmee een andere keuze dan de vijf jeugdzorgmedewerkers die vorige week uit onvrede en boosheid over de in het regeerakkoord aangekondigde bezuinigingen op de jeugdzorg opstapten uit het overleg.

 • In een leeg gemeentehuis vertelde het Aalsmeerse gemeentebestuur twee jaar geleden waarom zij de stekker trok uit de ‘ongelijkwaardige’ ambtelijke samenwerking met grote buur Amstelveen. De scherven werden opmerkelijk snel gelijmd. De gemeenten werken nu nauw samen én het Aalsmeerse gemeentehuis wordt straks weer bemenst.

  Amstelveen en Aalsmeer samen verder na het nulpunt

  In een leeg gemeentehuis vertelde het Aalsmeerse gemeentebestuur twee jaar geleden waarom zij de stekker trok uit de ‘ongelijkwaardige’ ambtelijke samenwerking met grote buur Amstelveen. De scherven werden opmerkelijk snel gelijmd. De gemeenten werken nu nauw samen én het Aalsmeerse gemeentehuis wordt straks weer bemenst.

 • © Shutterstock

  Ambtenaar moet niet bang zijn voor de Woo

  Over een half jaar treedt de Wet open overheid in werking. Dat is méér dan een opgepoetste Wet openbaarheid van bestuur. Informatiehuishouding, archiefbeheer, uitzonderingsgronden, de mindset van ambtenaren: alles wordt anders.

 • Beeld: Shutterstock

  Rotterdamse SP verder als Socialisten 010

  Reageer

  De Rotterdamse tak van de SP splitst zich af van de landelijke partij. Het eerder geschorste afdelingsbestuur en de twee SP-raadsleden gaan onder de noemer Socialisten 010 meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen, laten ze maandag weten in een persbericht.

 • Beeld: Shutterstock

  ‘Omgevingswet lijkt gezag naar college te verplaatsen’

  Het is goed dat gemeenteraden door de Omgevingswet niet meer overal uitspraak over te hoeven doen, maar de Nederlandse Vereniging van Raadsleden (NVvR) is bang dat de wet de positie van de raad in gevaar brengt. Het is een van de vijf problemen die de raadsledenvereniging in een position paper op een rij zet. De NVvR herhaalt het verzoek om de invoering uit te stellen naar 2023 en zo 'chaos te voorkomen'.

 • De gemeente Almelo verstrekt jaarlijks voor ongeveer 20 miljoen euro aan subsidies, maar een beleid daarvoor ontbreekt. Hoogste tijd voor actie, oordeelt de plaatselijke rekenkamercommissie in recent onderzoek.

  Almelo verstrekt subsidies zonder beleid

  De gemeente Almelo verstrekt jaarlijks voor ongeveer 20 miljoen euro aan subsidies, maar een beleid daarvoor ontbreekt. Hoogste tijd voor actie, oordeelt de plaatselijke rekenkamercommissie in recent onderzoek.

 • Het torentje in Den Haag

  Lokale muiterij tegen Haagse regels

  Steeds meer gemeenten zoeken met eigenwijze experimenten de grenzen op van de Participatiewet. Wethouders zetten ongehoorzaamheid in als middel om een doorbraak in de landelijke wetgeving te forceren. Eindhovens wethouder Renate Richters ziet haar lokale experiment echter niet zozeer als muiterij, maar juist als het ‘gewone werk’ dat nodig is om haar inwoners te ondersteunen. 

 • Beeld: Shutterstock

  Meer openheid als verdediging tegen cyberaanvallen

  ANALYSE - Een jaar nadat de losgeldbrieven in Hof van Twente uit de printers rolden, dient een nieuwe dreiging zich aan. Elke gemeente heeft, volgens een inschatting van de Informatiebeveiligingsdienst, te maken met het kwetsbare Apache Log4j. Zelfs onervaren hackers kunnen gemakkelijk computers kapen. Als het nog niet duidelijk was dat elke gemeente een potentiële Hof van Twente is, moet het dat nu wel zijn.

 • ‘In de derde plaats zullen we, daar waar het kan, optreden tegen excessieve overtredingen van de coronamaatregelen en het afsteken van vuurwerk.'

  Politie: vuurwerkverbod op derde plaats van handhaving

  Reageer

  Tijdens de jaarwisseling staat handhaving van de aangescherpte coronaregels en het vuurwerkverbod op de derde plaats in het lijstje van prioriteiten van de politie. Voorop staat het garanderen van de veiligheid van hulpverleners als brandweer en ambulancemedewerkers. Op de tweede plaats staat de veiligheid van burgers.

 • Om een nieuwe toeslagenaffaire te voorkomen, is het belangrijk om ambtenaren te trainen in moed. Dappere ambtenaren verdienen bescherming.

  Op naar de dappere ambtenaar

  Om een nieuwe toeslagenaffaire te voorkomen, is het belangrijk om ambtenaren te trainen in moed. Dappere ambtenaren verdienen bescherming. Het nieuwe kabinet doet er daarom goed aan om de wet- en regelgeving op dat punt onder de loep te nemen.

 • Een agressief deel van Nederland vierde in 2021 zijn woede over de coronamaatregelen bot op de politie. En dan moet oudjaar nog komen. En wat brengt de nieuwe lockdown ons? Eén voordeel: ME-eenheden kunnen zonder gepalaver onmiddellijk naar brandhaarden worden gestuurd, vindt Willem Woelders.

  'We zoeken niet actief naar mensen zonder mondkapje’

  Een agressief deel van Nederland vierde in 2021 zijn woede over de coronamaatregelen bot op de politie. En dan moet oudjaar nog komen. En wat brengt de nieuwe lockdown ons? Eén voordeel: ME-eenheden kunnen zonder gepalaver onmiddellijk naar brandhaarden worden gestuurd, vindt Willem Woelders.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!