of 60264 LinkedIn

Nieuws

 • De milieuplannen voor de toekomstige luchtvaart zijn nog te weinig concreet. Dat schrijft de Commissie voor de Milieueffectrapportage in een advies aan het kabinet.

  'Milieuplannen luchtvaart niet concreet genoeg'

  1 reactie

  De milieuplannen voor de toekomstige luchtvaart zijn nog te weinig concreet. Dat schrijft de Commissie voor de Milieueffectrapportage in een advies aan het kabinet.

 • De ruimte die is ontstaan voor nieuwe woningbouw door de stikstofmaatregelen, en dan vooral het terugbrengen van de maximumsnelheid op snelwegen naar 100 km/u, levert Noord-Holland 4503 nieuwe woningen op. 10 woningbouwplannen hebben een natuurvergunning gekregen, zo heeft de provincie bekendgemaakt.

  Snelheidsverlaging levert Noord-Holland 4500 huizen op

  De ruimte die is ontstaan voor nieuwe woningbouw door de stikstofmaatregelen, en dan vooral het terugbrengen van de maximumsnelheid op snelwegen naar 100 km/u, levert Noord-Holland 4503 nieuwe woningen op. 10 woningbouwplannen hebben een natuurvergunning gekregen, zo heeft de provincie bekendgemaakt.

 • Het stadhuis in Enschede.

  ‘Opdracht van wijkteams is misschien wel onmogelijk’

  Een lange lijst met klachten over de wijkteams van de gemeente Enschede heeft de aandacht van de gemeenteraad getrokken. Een aantal fracties wil na de zomer een debat over de rol van de wijkteams. Aanleiding is een dispuut over een omgangsregeling van een tweejarig meisje.

 • De klimaatverandering raakt iedere Nederlander, maar ambtenaren spreken over het klimaat niet altijd in duidelijke taal. Hoogheemraadschap Delfland spoort de eigen medewerkers en aan om eenvoudige woorden te gebruiken en stelt een woordenlijst samen

  Waterschap wil minder ingewikkelde klimaatwoorden

  De klimaatverandering raakt iedere Nederlander, maar overheden spreken over het klimaat niet altijd in duidelijke taal. Hoogheemraadschap Delfland spoort de eigen medewerkers aan om eenvoudige woorden te gebruiken en stelt een woordenlijst samen

 • De eigen bijdrage voor de huishoudelijke hulp kan op de schop genomen worden. Er kan worden gekozen voor herinvoering van een inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor alleen de huishoudelijke hulp.

  Eigen bijdrage huishoudelijke hulp op de schop?

  Om de kosten voor de Wmo te beteugelen, kan worden gekozen voor herinvoering van een inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor alleen de huishoudelijke hulp. ‘Hiermee worden personen met een laag inkomen ontzien en gaan alleen personen met een hoger inkomen een hogere eigen bijdrage betalen.’

 • Sinds het begin van de coronacrisis is de druk op de veerkracht van mensen, organisaties en instituties toegenomen. Er kunnen nieuwe golven ontstaan en ‘lockdowns’ worden ingesteld. Veel mensen voelen zich overbelast, stelt Paul ’t Hart, hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit Utrecht.

  Paul 't Hart: van zorgzame naar teleurstellende overheid

  Sinds het begin van de coronacrisis is de druk op de veerkracht van mensen, organisaties en instituties toegenomen. Er kunnen nieuwe golven ontstaan en ‘lockdowns’ worden ingesteld. Veel mensen voelen zich overbelast, stelt Paul ’t Hart, hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit Utrecht.

 • Als er landelijke vaste tarieven voor de jeugdzorg komen kunnen gemeenten niet meer primair verantwoordelijk worden gesteld voor de continuïteit van de zorg. Dat stellen het Centraal Planbureau en ambtenaren van de ministeries van VWS en Financiën in Zorgkeuzes in Kaart 2020.

  Vaste tarieven jeugdhulp beknotten beleidsvrijheid

  Als er kostendekkende tarieven voor de jeugdzorg komen, die bindend zijn voor gemeenten en instellingen, kunnen gemeenten niet meer primair verantwoordelijk worden gesteld voor de continuïteit van de zorg. Dat stellen het Centraal Planbureau en ambtenaren van de ministeries van VWS en Financiën in Zorgkeuzes in Kaart 2020.

 • Of er nu voor een bestuurlijke fusie wordt gekozen of niet, de regio Leiden moet hoe dan ook haar regionale samenwerking intensiveren. Omdat het draagvlak voor herindeling (te) broos is, lijkt ‘een krachtige regio met slagvaardige governance een meer realistische optie’. Dat stelt bureau Berenschot.

  Regio Leiden moet intensiever samenwerken

  Of er nu voor een bestuurlijke fusie wordt gekozen of niet, de regio Leiden moet hoe dan ook haar regionale samenwerking intensiveren. Als wordt gekozen voor een herindeling, moet worden ingezet op kernendemocratie en participatie. Omdat het draagvlak voor herindeling (te) broos is, lijkt ‘een krachtige regio met slagvaardige governance een meer realistische optie’.

 • Tegenstanders van abortus hebben niet het recht om vrouwen die een abortuskliniek willen bezoeken, aan te spreken om ze op andere gedachten te brengen. Het aanspreken is een wanordelijkheid en gemeenten mogen hiertegen optreden, oordeelt de rechtbank in Haarlem.

  Aanspreken vrouwen bij kliniek mag verboden worden

  Reageer

  Tegenstanders van abortus hebben niet het recht om vrouwen die een abortuskliniek willen bezoeken, aan te spreken om ze op andere gedachten te brengen. Het aanspreken is een wanordelijkheid en gemeenten mogen hiertegen optreden, oordeelt de rechtbank in Haarlem.

 • Burgemeesters van verschillende grote steden doen een duit in het zakje in de lopende discussie over het dragen van mondkapjes op publieke locaties. De Rotterdamse en Amsterdamse burgemeesters Aboutaleb en Halsema kwamen eerder met hun pleidooi voor een mondkapplicht. Nu lijkt de discussie losgebarsten.

  Burgemeesters mengen zich in mondkapjesdiscussie

  2 reacties

  Burgemeesters van verschillende grote steden doen een duit in het zakje in de lopende discussie over het dragen van mondkapjes op publieke locaties. De Rotterdamse en Amsterdamse burgemeesters Aboutaleb en Halsema kwamen eerder met hun pleidooi voor een mondkapplicht. Nu lijkt de discussie losgebarsten.

 • Een aantal veiligheidsregio's in het land trekt de teugels aan nu het aantal coronabesmettingen toeneemt. Zo wordt er in een groot deel van Overijssel komend weekend streng gecontroleerd in de horeca. In Zeeland gaat de overheid nadrukkelijker handhaven en op de Wallen in Amsterdam lopen vanaf dit weekeinde extra handhavers. Daar is de verkoop van alcohol in winkels vanaf 16.00 uur 's middags bovendien verboden.

  Sommige veiligheidsregio's trekken teugels aan

  Reageer

  Een aantal veiligheidsregio's in het land trekt de teugels aan nu het aantal coronabesmettingen toeneemt. Zo wordt er in een groot deel van Overijssel komend weekend streng gecontroleerd in de horeca.

 • Tien gemeenten mogen meedoen aan de pilot waarin boa’s worden uitgerust met een korte wapenstok. Dat schrijft minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) aan burgemeesters van gemeenten met boa’s werkzaam in de openbare ruimte. Het noodzaakcriterium zal tijdens de pilot worden aangepast.

  Pilot korte wapenstok boa's in tien gemeenten

  Tien gemeenten mogen meedoen aan de pilot waarin boa’s worden uitgerust met een korte wapenstok. Dat schrijft minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) aan burgemeesters van gemeenten met boa’s werkzaam in de openbare ruimte. Het noodzaakcriterium zal tijdens de pilot worden aangepast.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!