of 61043 LinkedIn

Nieuws

 • Volgens ANPV-woordvoerder Geert de Jong was het een heftige zomer voor de politie. ‘Burgers hebben een korter lontje, er was veel meer huiselijk geweld, er waren rellen en grote demonstraties’. In augustus was het een aantal avonden onrustig in de Haagse Schilderswijk. Jongeren zetten brandkranen open, gooiden met stenen en vuurwerk naar agenten en vernielden spullen.

  'Burgemeesters: maak scherpe keuzes wegens werkdruk'

  Reageer

  Politievakbond ANPV vraagt burgemeesters om scherpere keuzes te maken, vanwege de hoge werkdruk en het personeelstekort bij de politie. 'We komen in het hele land agenten tekort. Als burgemeesters ervoor zouden kiezen om dingen niet door te laten gaan, zou dat capaciteit schelen,' zegt ANPV-woordvoerder Geert de Jong tegen Omroep West. ‘Laat demonstraties in beperkte vorm doorgaan of met minder politie-inzet.’

 • Nogal eens is er kritiek op de ambtenaren die de straatnamen moeten verzinnen. De namen zouden saai zijn, zonder verband met de situatie en onuitspreekbaar. En al decennia spelen kwesties over straatnamen, vooral waar deze naar personen zijn vernoemd. De oplossing moet volgens Gerard 
Otten vooral worden gezocht in de richting van de naamkunde.

  Straatnaamgeving te vaak overheidsding

  Nogal eens is er kritiek op de ambtenaren die de straatnamen moeten verzinnen. De namen zouden saai zijn, zonder verband met de situatie en onuitspreekbaar. En al decennia spelen kwesties over straatnamen, vooral waar deze naar personen zijn vernoemd. De oplossing moet volgens Gerard 
  Otten vooral worden gezocht in de richting van de naamkunde.

 • Hannah Arendt

  ‘Ambtenaar, gebruik je verstand’

  Hoe voer je overheidsbeleid uit met oog voor de mensen voor wie het is bedoeld? Met filosofe Hannah Arendt als inspirator gaat Ellen Boleij terug naar de basis van vertrouwen in de relatie tussen burger en overheid. ‘Scheiding tussen persoon en functie ontmenselijkt.’

 • Foto: Zaruba Ondrej / Shutterstock.com

  Kort geding vuurwerkbranche tegen Rotterdam

  Reageer

  De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), Stichting VuurwerkCheck en 15 Rotterdamse vuurwerkwinkeliers spannen samen een kort geding aan tegen de gemeente Rotterdam over het gemeentelijke vuurwerk-afsteekverbod.

 • Hoe valt de reactie van de Europese Unie op de coronapandemie bij gemeenten en provincies? Dat is het onderwerp van gesprek tussen Europese lokale en regionale bestuurders met een groot aantal Europese bestuurders, volgende week in Brussel. Dat gebeurt tijdens de plenaire sessie van het Comité van de Regio´s, het EU-adviesorgaan voor steden en regio´s.

  Gemeentebestuurders in debat met Merkel

  Hoe valt de reactie van de Europese Unie op de coronapandemie bij gemeenten en provincies? Dat is het onderwerp van gesprek tussen Europese lokale en regionale bestuurders met een groot aantal Europese bestuurders, volgende week in Brussel. Dat gebeurt tijdens de plenaire sessie van het Comité van de Regio´s, het EU-adviesorgaan voor steden en regio´s.

 • 'In de clinch' is een rubriek waarin jurist/columnist Michel Knapen actuele zaken in het ambtenarenrecht belicht.

  Boa wil medaille, geen legpenning

  Een BOA verricht al lange tijd uitvoerende opsporingstaken binnen de politie. Als hij twaalf en een half jaar in dienst is krijgt hij een legpenning. Maar hij wil een hogere onderscheiding: een medaille. Heeft hij daar volgens de rechtbank recht op?

 • Schouwen-Duiveland beleeft een primeur. De Zeeuwse gemeente krijgt met de 27-jarige onderwijskundige Paula Schot de eerste vrouwelijke wethouder van de SGP.

  Paula Schot: eerste vrouwelijke SGP-wethouder

  Reageer

  Schouwen-Duiveland beleeft een primeur. De Zeeuwse gemeente krijgt met de 27-jarige onderwijskundige Paula Schot de eerste vrouwelijke wethouder van de SGP. Schot wordt waarschijnlijk eind deze maand of begin november geïnstalleerd. Ze volgt Cees van den Bos op die burgemeester van Urk wordt.

 • Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren zei vorige maand dat er ook wordt gekeken naar een scenario om per post te stemmen. Ze komt daar volgende maand op terug.

  Plan CDA: laat 70-plussers per post stemmen

  3 reacties

  Mensen van 70 jaar of ouder zouden vanwege corona de mogelijkheid moeten krijgen volgend jaar per post te stemmen, mits dat kan zonder het risico op fraude. Daarvoor pleit het CDA. Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel om de verkiezingen van maart volgend jaar veilig te kunnen laten plaatsvinden.

 • Richard de Mos, de wegens verdenking van corruptie afgetreden wethouder van Groep De Mos/Hart voor Den Haag en nu fractievoorzitter van die partij in de Haagse raad, wordt de lijsttrekker van de beweging Code Oranje die burgers meer invloed wil geven via burgerraden, burgerbegrotingen en het bindend referendum. ‘We willen de lokale partij op het Binnenhof worden.’

  De Mos: bij veroordeling scheiden onze wegen

  Richard de Mos, de wegens verdenking van corruptie afgetreden wethouder van Groep De Mos/Hart voor Den Haag en nu fractievoorzitter van die partij in de Haagse raad, wordt lijsttrekker van de beweging Code Oranje die burgers meer invloed wil geven via burgerraden, burgerbegrotingen en het bindend referendum. ‘We willen de lokale partij op het Binnenhof worden.’

 • Burgemeesters krijgen in de 'coronawet' (Tijdelijke wet maatregelen Covid-19) meer bevoegdheden dan zij nu, in de huidige crisisstructuur, hebben. Dat gaat ten koste van de bevoegdheden van de voorzitters van de Veiligheidsregio’s.

  Coronawet: burgemeesters krijgen meer bevoegdheden

  Burgemeesters krijgen in de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 (‘coronawet’) meer bevoegdheden dan zij nu, in de huidige crisisstructuur, hebben. Dat gaat ten koste van de bevoegdheden van de voorzitters van de Veiligheidsregio’s. Het is nog afwachten of wethouders en gemeenteraden een betere positie krijgen. Dat hangt af van de steun voor twee amendementen die zijn ingediend.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!