of 65101 LinkedIn

Nieuws

 • Beeld: Shutterstock

  Belangrijkere rol voor gemeenten door vuurwerkverbod

  Nederlanders gaan al jaren naar het buitenland om vuurwerk te kopen en het ‘waterbedeffect’ zal sterker optreden bij een algeheel verbod van consumentenvuurwerk. Het verbod zal daarom belangrijke implicaties hebben voor toezichthouders en handhavers. Dat merkt de Raad van State op over het wetsvoorstel. Een verbod kan de jaarwisseling veiliger maken, maar het is ‘geen oplossing voor alle problemen’. De indieners zien een belangrijkere rol weggelegd voor gemeenten bij de jaarwisseling.

 • Het is het 'onaanvaardbaar' dat er dit jaar waarschijnlijk dubbel zoveel gas zal worden gewonnen uit het Groningerveld als eerst verwacht. ' We willen dat het kabinet zich aan de afspraken houdt.' Dat stelt de Groningse gedeputeerde Tjeerd van Dekken (Milieu).

  Provinciebestuur Groningen pikt extra gaswinning niet

  4 reacties

  De Groningse gedeputeerde Tjeerd van Dekken (Milieu) noemt het 'onaanvaardbaar' dat er dit jaar waarschijnlijk dubbel zoveel gas zal worden gewonnen uit het Groningerveld als eerst verwacht. 'We willen dat het kabinet zich aan de afspraken houdt.' 

 • Oud-minister Rita Verdonk stelt zich kandidaat voor de gemeenteraad van Den Haag. Ze is nummer twee op de kandidatenlijst van de lokale partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos, achter partijleider en -oprichter Richard de Mos.

  Rita Verdonk kandidaat Haagse gemeenteraad

  Reageer

  Oud-minister Rita Verdonk stelt zich kandidaat voor de gemeenteraad van Den Haag. Ze is nummer twee op de kandidatenlijst van de lokale partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos, achter partijleider en -oprichter Richard de Mos.

 • De bijstand, onderdeel van de Participatiewet, moet op de schop. n een nieuwe bijstandswet moet het vertrouwen in bijstandsgerechtigden voorop komen te staan. Ook moet de bijstandsuitkering omhoog.

  Nieuw kabinet moet bijstand menselijker maken

  Meer vertrouwen in bijstandsgerechtigden en een hogere bijstandsuitkering. Deze twee elementen moeten terugkeren in een nieuw bijstandsbeleid, waar het nieuwe kabinet met spoed mee aan de slag moet. De bijstand moet menselijker worden.

 • Beeld: Shutterstock

  Onderzoek: deepfakes kunnen samenleving ontwrichten

  ‘Deepfakes’ kunnen op meerdere manieren een zeer grote impact hebben op de samenleving: ze kunnen verkiezingen beïnvloeden, gebruikt worden voor nep-porno en zorgen voor nepnieuws. Tilburg University onderzocht deze techniek, waarmee met behulp van machine learning en kunstmatige intelligentie bijvoorbeeld zeer realistische nepvideo’s worden gemaakt, en concludeert dat het op termijn de samenleving kan ontwrichten.

 • Pas als het nieuwe kabinet met gemeenten principeafspraken wil maken over het volledig uitvoeren van de uitspraak van de arbitragecommissie, werken zij weer mee aan de hervormingsagenda jeugd.

  VNG wil stekker uit hervormingsagenda jeugd trekken

  Pas als het nieuwe kabinet principeafspraken wil maken over het volledig uitvoeren van de uitspraak van de arbitragecommissie, werken gemeenten weer mee aan de hervormingsagenda jeugd. Het gaat onder meer om de extra miljarden die gemeenten volgens de arbitragecommissie tot 2028 van het rijk nodig hebben om de Jeugdwet naar behoren te kunnen uitvoeren.

 • Het ministerie van Binnenlandse Zaken, het moederdepartement voor gemeenten, provincies en waterschappen, krijgt een nieuwe minister. Wie is Hanke Bruins Slot (CDA) en wat kunnen de decentrale overheden van haar verwachten? En: wat verwachten de decentrale overheden van haar?

  Hanke Bruins Slot is ‘harde werker met dossierkennis’

  Het moederdepartement voor gemeenten, provincies en waterschappen krijgt een nieuwe minister. Hanke Bruins Slot (CDA), nu gedeputeerde in Utrecht, zwaait vanaf komende week de scepter over Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Wie is zij en wat kunnen de decentrale overheden van haar verwachten? En: wat verwachten de decentrale overheden van haar?

 • Milieunormen uit het Activiteitenbesluit gelden door uitspraak Raad van State niet meer voor windmolens. Gemeenten kunnen hun eigen normen voor geluid, externe veiligheid en slagschaduw maken. Anders moeten ze wachten op nieuwe normen in Activiteitenbesluit en ministeriële regeling.

  Gemeenten maken eigen windturbineregels

  In afwachting van nieuwe algemene regels voor windturbines, is een aantal gemeenten aan de slag gegaan met het vaststellen van lokale veiligheids-, geluids- en slagschaduwnormen voor windturbines. 

 • Via arbitrage wil de gemeente Den Bosch bewerkstelligen dat het rijk alsnog 200 miljoen euro aan het gemeentefonds overmaakt. Volgens de Bossche burgemeester Jack Mikkers houdt het demissionaire kabinet zich niet aan de geldende afspraken. Dertien steden ondersteunen hem.

  Den Bosch wil arbitrage over mislopen 200 miljoen

  Via arbitrage wil de gemeente Den Bosch bewerkstelligen dat het rijk alsnog 200 miljoen euro aan het gemeentefonds overmaakt. Volgens de Bossche burgemeester Jack Mikkers houdt het demissionaire kabinet zich niet aan de geldende afspraken. Dertien steden ondersteunen hem.

 • De bevolking van Nederland groeide het afgelopen jaar met 118.000 mensen. Zelfs het aantal krimpgemeenten daalt, blijkt uit cijfers van het CBS over de bevolkingsontwikkeling tot 1 december 2021. Gevolg van een toename van verhuizingen vanuit de Randstad.

  Zelfs in krimpgebieden bevolkingsgroei

  De bevolking van Nederland groeide het afgelopen jaar met 118.000 mensen. Zelfs het aantal krimpgemeenten daalt, blijkt uit cijfers van het CBS over de bevolkingsontwikkeling tot 1 december 2021. Gevolg van een toename van verhuizingen vanuit de Randstad.

 • Nieuwe protesten tegen de coronamaatregelen in Amsterdam in de komende dagen worden niet op voorhand verboden. Volgens een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema is er - in tegenstelling tot afgelopen zondag op het Museumplein - geen reden te vrezen voor verstoring van de openbare orde.

  Amsterdam verbiedt nieuwe coronaprotesten niet

  6 reacties

  Nieuwe protesten tegen de coronamaatregelen in Amsterdam in de komende dagen worden niet op voorhand verboden. Volgens een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema is er - in tegenstelling tot afgelopen zondag op het Museumplein - geen reden te vrezen voor verstoring van de openbare orde.

 • Als het aan GroenLinks en de Partij voor de Dieren ligt, mogen consumenten vanaf de eerstvolgende jaarwisseling alleen nog het allerlichtste vuurwerk afsteken, zoals sterretjes en knalerwtjes. Dat staat in een aangescherpt wetsvoorstel dat de partijen binnenkort indienen bij de Tweede Kamer.

  ‘Alleen sterretjes en knalerwtjes voor particulieren’

  1 reactie

  Als het aan GroenLinks en de Partij voor de Dieren ligt, mogen consumenten vanaf de eerstvolgende jaarwisseling alleen nog het allerlichtste vuurwerk afsteken, zoals sterretjes en knalerwtjes. Dat staat in een aangescherpt wetsvoorstel dat de partijen binnenkort indienen bij de Tweede Kamer.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!