of 64740 LinkedIn

Nieuws

 • Baliemedewerkers van gemeenten hebben geregeld last van agressie of intimidatie. In Waalre en Nijkerk werden zelfs aanslagen op gemeentehuizen gepleegd. Welke maatregelen nemen gemeenten om hun medewerkers beter te beschermen, zonder daarbij de vrije toegankelijkheid voor burgers uit het oog te verliezen?

  Gemeentehuis niet meer zo open als voorheen

  Baliemedewerkers van gemeenten hebben geregeld last van agressie of intimidatie. In Waalre en Nijkerk werden zelfs aanslagen op gemeentehuizen gepleegd. Welke maatregelen nemen gemeenten om hun medewerkers beter te beschermen, zonder daarbij de vrije toegankelijkheid voor burgers uit het oog te verliezen?

 • Als wethouders minder inzetten op persoonlijk succes kunnen zij de nadruk op hun fouten verminderen en bijdragen aan een meer ontspannen verhouding tussen raad en college. Als ‘we’ het handelen van wethouders meer zien als bijdrage van en aan het ambt kan dat de relatie tussen raad en college uit de dynamiek van de ‘afrekening’ halen en het politieke debat verdiepen.

  Stop met de afrekencultuur

  Als wethouders minder inzetten op persoonlijk succes kunnen zij de nadruk op hun fouten verminderen en bijdragen aan een meer ontspannen verhouding tussen raad en college. Als ‘we’ het handelen van wethouders meer zien als bijdrage van en aan het ambt kan dat de relatie tussen raad en college uit de dynamiek van de ‘afrekening’ halen en het politieke debat verdiepen.

 • Van de mogelijkheid tot vroegstemmen bij de herindelingsverkiezingen is maandag en dinsdag weinig gebruik gemaakt. De hoop en verwachting is dat vandaag − op de ‘echte’ verkiezingsdag −, de opkomst flink zal oplopen.

  Opkomst raadsverkiezingen houdt nog niet over

  Op de eerste twee dagen van de herindelingsverkiezingen is er weinig gestemd. Maandag en dinsdag heeft gemiddeld 8,4 procent van de stemgerechtigden zijn stem uitgebracht. De hoop en verwachting is dat vandaag − op de ‘echte’ verkiezingsdag −, de opkomst flink zal oplopen. De coronamaatregelen die in de stembureaus gelden, worden door de kiezers goed opgevolgd. Er zijn nergens ongeregeldheden gemeld.  

 • Beeld: Shutterstock

  Ondermaatse financiële weerbaarheid bij 168 gemeenten

  168 gemeenten bevinden zich in een situatie dat ze, als er financieel zware tijden aanbreken, een beroep op artikel 12 moeten doen. De financiële weerbaarheid bij hen is ‘onder de maat’, concludeert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

 • Als het nieuwe kabinet de problemen in de publieke sector niet serieus gaat nemen, voorspellen overheidsvakbonden een sombere toekomst voor beschikbaarheid en kwaliteit van publieke taken als onderwijs, politie en zorg. ‘We moeten investeren in voldoende en goed opgeleid personeel en daarvoor zijn ook concurrerende arbeidsvoorwaarden nodig’, stellen de voorzitters van de vier overheidscentrales die meer dan 30 overheids- en onderwijsbonden vertegenwoordigen.

  ‘Uitvoering overheidstaken in het geding’

  Als het nieuwe kabinet de problemen in de publieke sector niet serieus gaat nemen, voorspellen de overheidsvakbonden een sombere toekomst voor beschikbaarheid en kwaliteit van publieke taken als het onderwijs, de politie en de zorg. ‘We moeten flink investeren in voldoende en goed opgeleid personeel en daarvoor zijn ook concurrerende arbeidsvoorwaarden nodig’, stellen de voorzitters van de vier overheidscentrales die gezamenlijk meer dan 30 overheids- en onderwijsbonden vertegenwoordigen.

 • De beste bestuurders in Gelderland, Flevoland en Noord-Holland zijn communicatief, betrokken en toegankelijk. In Drenthe, Limburg en Zuid-Holland draait het om ‘harde’ eigenschappen als analytisch, daadkrachtig en deskundig. Dat blijkt uit onderzoek van Necker van Naem naar competenties die het afgelopen jaar in provincies aan ‘Beste Bestuurders’ werden toegekend.

  Corona vraagt iets anders van bestuurder

  De beste bestuurders in Gelderland, Flevoland en Noord-Holland zijn communicatief, betrokken en toegankelijk. In Drenthe, Limburg en Zuid-Holland draait het om ‘harde’ eigenschappen als analytisch, daadkrachtig en deskundig. Dat blijkt uit onderzoek van Necker van Naem naar competenties die het afgelopen jaar in provincies aan ‘Beste Bestuurders’ werden toegekend.

 • Nu projectontwikkelaar Hans Vahstal heeft laten weten de gesprekken met de gemeente Amersfoort over een minnelijke regeling te staken, verhardt de toon van de correspondentie tussen de twee steeds meer en lijkt een nieuw juridisch treffen wederom de enige optie. Al staat Vahstal nu wel open voor een eerder door de raad gewenste ‘bruggenbouwer’ die het college dan moet zoeken.

  Toon correspondentie Vahstal-Amersfoort verhardt

  Nu projectontwikkelaar Hans Vahstal heeft laten weten de gesprekken met de gemeente Amersfoort over een minnelijke regeling te staken, verhardt de toon van de correspondentie tussen de twee steeds meer en lijkt een nieuw juridisch treffen wederom de enige optie. Al staat Vahstal nu wel open voor een eerder door de raad gewenste ‘bruggenbouwer’ die het college dan moet zoeken.

 • Bijna 43 procent van de raadsleden vindt de financiële vergoeding voor het raadswerk te laag. Een meerderheid van de raadsleden (55,1 procent) is tevreden met de vergoeding.

  Ruim vier op tien raadsleden willen hogere vergoeding

  Van de raadsleden vindt een krappe 43 procent de financiële vergoeding voor het raadswerk te laag. Die ontevredenheid is de afgelopen twee jaar licht gestegen. Een meerderheid van de raadsleden (55,1 procent) vindt de vergoeding afdoende. Ook dat is iets meer dan in 2019.

 • Zestig procent van jeugdzorgaanbieders maakt (veel) meer dan tien procent winst, terwijl drie tot zeven procent winst binnen de zorgsector de norm is. Bij bijna een op de vijf jeugdzorgaanbieders is sprake van onrechtmatigheid. Dat blijkt uit onderzoek dat op verzoek van Binnenlands Bestuur is uitgevoerd door Kurtosis.

  Jeugdzorgaanbieders maken buitensporige winsten

  Zes op de tien jeugdzorgaanbieders maken (veel) meer dan tien procent winst, terwijl binnen de zorgsector drie tot zeven procent winst de norm is. Bij bijna een op de vijf jeugdzorgaanbieders is sprake van onrechtmatigheid. Bij dertien procent zijn er financiële risico’s.

 • ‘Deze verplichting overvalt ons allemaal, ook de boa’s. Dus het is niet zo dat er vanaf morgen snoeihard gehandhaafd gaat worden.’

  'Handen tekort' voor controle op 1,5 meterregel

  2 reacties

  De politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) hebben op korte termijn meer mensen nodig om te kunnen controleren of mensen zich houden aan de 1,5 meterregel. Dat zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politiebond ACP, in reactie op het bericht dat het vanaf woensdag 24 november weer verplicht is om 1,5 meter afstand te houden.

 • © Shutterstock

  Ede vindt debat over wolf noodzakelijk

  3 reacties

  Ede vindt het noodzakelijk dat er een breed gedragen, maatschappelijk debat komt over de terugkeer van de wolf in Nederland. Aan de ene kant is de terugkeer van de wolf een bewijs dat natuurbeschermingsactiviteiten succes opleveren. Aan de andere kant is Nederland dichtbevolkt en moeten velen wennen aan de herintreding, aldus burgemeester René Verhulst van Ede.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!