of 63372 LinkedIn

Nieuws

 • In plaats van een stelselherziening zijn andere maatregelen om het jeugdzorgstelsel te verbeteren effectiever. Dat stelt het Nederlands Jeugdinstituut (NJi).

  NJi: Laat jeugdzorgstelsel met rust

  Om de transformatie van de jeugdzorg tot een succes te maken, moet de ‘verleiding van slingerend beleid’ worden weerstaan. In plaats van een stelselherziening zijn andere maatregelen om het jeugdzorgstelsel te verbeteren effectiever. Zo moet paal en perk worden gesteld aan de winstgevendheid van uit publieke middelen bekostigde jeugdzorg.

 • Gemeenten en regio’s zijn onmisbaar om de burger te bereiken met de Europabrede Conferentie over de Toekomst van Europa. Daardoor, zo is de achterliggende gedachte, zou de Europese Unie (EU) democratischer moeten worden. Maar veel gemeentelijke actie is nog niet te zien, bevestigt Overijssels gedeputeerde Eddy van Hijum (CDA, Economische Zaken). ‘Sommige bestuurders kijken je nog wat glazig aan als je met hen praat over de Conferentie over de Toekomst van Europa’, zegt hij.

  Wens: EU-debat in elke gemeente

  Verplicht is het niet, gewenst wel: elke gemeente zou met haar inwoners in debat moeten gaan over de toekomst van Europa. De grote zorg is of er straks echt wat met de uitkomsten ervan gebeurt.

 • Het onderscheid tussen degene die de regels opstelt en uitvoert is binnen de bestuurlijke aanpak van ondermijning van de gemeente Rotterdam in de praktijk niet altijd duidelijk. Bij pandsluitingen heeft burgemeester Aboutaleb niet alleen een dominante stem in de totstandkoming van de regels, maar is hij ook degene die sluitingen oplegt. Dat constateert de Rekenkamer Rotterdam.

  Rekenkamer bekritiseert ondermijningsaanpak Aboutaleb

  Het onderscheid tussen degene die de regels opstelt en uitvoert is binnen de bestuurlijke aanpak van ondermijning van de gemeente Rotterdam in de praktijk niet altijd duidelijk. Bij pandsluitingen heeft burgemeester Aboutaleb niet alleen een dominante stem in de totstandkoming van de regels, maar is hij ook degene die sluitingen oplegt. Dat constateert de Rekenkamer Rotterdam.

 • De burgemeesters willen voorkomen dat grote groepen mensen bij elkaar komen.

  Veiligheidsberaad wil verbod op voetbalvideoschermen

  Reageer

  De burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn niet voor het plaatsen van grote videoschermen waarop voetballiefhebbers buiten naar het EK kunnen kijken. Ze willen dat dat landelijk verboden wordt, om te voorkomen dat grote groepen voetbalsupporters naar de gemeenten trekken die wel schermen neerzetten.

 • Het kabinet plaatst de designerdrug 3-MMC op de lijst van verboden softdrugs. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) en minister Ferd Grapperhaus (Justitie) willen daarmee ervoor zorgen dat het middel minder makkelijk verkrijgbaar wordt.

  Designerdrug 3-MMC verboden door kabinet

  Reageer

  Het kabinet zet de designerdrug 3-MMC op de lijst van verboden softdrugs. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) en minister Ferd Grapperhaus (Justitie) willen daarmee ervoor zorgen dat het middel minder makkelijk verkrijgbaar wordt en daarnaast 'een signaal afgeven over de gezondheidsrisico's'.

 • De inwerkingtreding van de Omgevingswet is met een half jaar uitgesteld. Dat hebben gemeenten, provincies, waterschappen en minister Ollongren woensdagmiddag besloten. Overheden en uitvoeringsorganisaties krijgen langer de tijd om een stabiel en goed werkend Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) te krijgen en ermee te oefenen.

  Omgevingswet weer half jaar later

  De inwerkingtreding van de Omgevingswet wordt opnieuw uitgesteld. Dat hebben gemeenten, provincies, waterschappen en minister Ollongren woensdagmiddag besloten. Overheden en uitvoeringsorganisaties krijgen een half jaar langer, tot 1 juli 2022, de tijd om een stabiel en goed werkend Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) te krijgen en ermee te oefenen.

 • Burgemeester Sharon Dijksma. Foto: Femke van den Heuvel

  'Radicalisering toenemend probleem in Utrecht'

  Reageer

  Radicalisering en de snelheid waarop mensen kunnen radicaliseren neemt toe in Utrecht. Dat schrijft burgemeester Sharon Dijksma in een raadsbrief naar aanleiding van een rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid over de tramaanslag.

 • Beeld: Shutterstock

  Gemeenten doen weinig tegen cybercrime

  Gemeenten nemen ondanks geruchtmakende incidenten weinig maatregelen tegen cyberaanvallen. Bijna de helft oefent niet met aanvallen van buitenaf en ook bij de rekenkamers staat informatiebeveiliging niet hoog op de agenda. Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en AG Connect waar 27 gemeenten aan meededen. Bij een aanzienlijk deel van de gemeenten ontbreekt een draaiboek voor een digitale crisis.

 • Vaccinatiemedewerkers van de GGD krijgen regelmatig te maken met agressie en geweld. Een woordvoerder van GGD GHOR Nederland bevestigt die signalen binnen te krijgen vanuit meerdere regio's.

  Geregeld geweld tegen medewerkers vaccinatie

  Reageer

  Vaccinatiemedewerkers van de GGD krijgen regelmatig te maken met agressie en geweld. Een woordvoerder van GGD GHOR Nederland bevestigt die signalen binnen te krijgen vanuit meerdere regio's.

 • Het rijk en de regio’s moeten samen de innovatie- en concurrentiekracht van alle regio’s en Nederland versterken. Dat is nodig om echt voortgang te boeken in de transitieopgaven en om de brede welvaart van alle inwoners te verbeteren. Het is volgens de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie de hoogste tijd voor een inspirerend toekomstbeeld.

  ‘Rijk en regio moeten beter samenwerken’

  Het rijk en de regio’s moeten samen de innovatie- en concurrentiekracht van alle regio’s en Nederland versterken. Dat is nodig om echt voortgang te boeken in de transitieopgaven en om de brede welvaart van alle inwoners te verbeteren.

 • De contributie voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten gaat in 2022 minder omhoog dat gepland. Vanwege de precaire financiële situatie waarin veel gemeenten zich bevinden, gaat een streep door de eerder voorziene extra verhoging van 1 procent.

  VNG matigt verhoging contributie

  De contributie voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten gaat in 2022 minder omhoog dat gepland. Vanwege de precaire financiële situatie waarin veel gemeenten zich bevinden, gaat een streep door de eerder voorziene extra verhoging van 1 procent.

 • Beeld: Shutterstock

  Meer gezag nodig tegen techbedrijven

  Onafhankelijke toezichthouders, zoals de Autoriteit Persoonsgegevens, moeten een steviger positie krijgen en meer ­capaciteit om daadkrachtig te kunnen optreden tegen techbedrijven. Voor meer tegenmacht is ook extra wetgeving nodig. ‘Momenteel zijn er maar beperkte mogelijkheden om techbedrijven publiekelijk ter verantwoording te roepen en ze, indien nodig, sancties op te leggen die ook echt pijn doen’, zo schrijft de Raad voor het Openbaar Bestuur in het rapport ‘Sturen en gestuurd worden’ dat vandaag verschijnt.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!